96 χρόνια ΠΑΟΚ, Χρόνια Πολλά, δικέφαλε (Τι είναι ΠΑΟΚ και τι δεν είναι ΠΑΟΚ…)

Χρόνια πολλά στον ΠΑΟΚ και τους αμέτρητους οπαδούς του ανά τον κόσμο. Σ’ έναν λαό δυο φορές ξεριζωμένο. Την μία από τους διωγμούς στην Πόλη και την άλλη ο δρόμος για την ξενιτειά, γιατί η φτωχή πατρίδα κι ακόμα πιο φτωχή… φτωχομάνα Θεσσαλονίκη και η Μακεδονία, δεν μπορούσε να τους θρέψει.

Ο ΠΑΟΚ κλείνει σήμερα 96 χρόνια ζωής. Και θα υπάρχει όσο θα υπάρχει Ελληνισμός και Ορθοδοξία. Είναι αυτές οι αξίες ζωής που μεταφέρονται στόμα με στόμα από γενιά σε γενιά.

Διότι ΠΑΟΚ δεν είναι ένα αθλητικό σωματείο, είναι κάτι περισσότερο. Είναι ο σύλλογος που στέγασε χιλιάδες πρόσφυγες από την Πόλη και την Μικρασία που κατατρεγμένοι από τους βαρβάρους εξ ανατολών αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Αυτός ο εξακοντισμός συσπείρωσε έναν ολόκληρο λαό, τον έκανε συμπαγή κι έτσι παραμένει μέχρι σήμερα. Αναλλοίωτος στην συνείδηση του κάθε γνήσιου ΠΑΟΚτσή. Κι είναι τεράστια παγίδα ότι το ποδόσφαιρο «είναι το δευτερεύον πιο σημαντικό πράγμα στην ζωή μας». Το ποδόσφαιρο, ναι, ο ΠΑΟΚ όχι. Ο ΠΑΟΚ είναι ιδανικό. Και τα ιδανικά είναι πρωτεύοντα, όχι δευτερεύτοντα.

Τι είναι ΠΑΟΚ

ΠΑΟΚ είναι η κυρά Όλγα από την Πόλη, που παρέκαμψε τους αστυνομικούς για να στεφανώσει με κλάδο ελιάς τον Γιώργο Κούδα για το πρωτάθλημα του 1975.

ΠΑΟΚ είναι να κελαηδάει η ποντιακή λύρα και να σε διαπερνάει ηλεκτρονικό ρεύμα υψηλής τάσης στο άκουσμα «την πατρίδαμ έχασα κι ένας βαρύς κι ασήκωτος αμανές πόνου και ελπίδας.

ΠΑΟΚ είναι στάση ζωής, σκέψης, νοσταλγίας συνοδεία Μαλαματίνας με Κόκα Κόλα.

ΠΑΟΚ είναι η λατρεία προς κάθε παίκτη που φοράει αυτή την φανέλα την ιερή. Όχι το πρόσωπο.

ΠΑΟΚ είναι ο σεβασμός στον αντίπαλο, όποιος κι αν είναι.

ΠΑΟΚ είναι να αντιστέκεσαι σε όποιον θέλει να σε χρησιμοποιήσει ως μάζα.

ΠΑΟΚ είσαι όταν στην αύρα σου σε κάθε ξημέρωμα υπάρχει ο δικέφαλος αετός για να σε ταξιδεύει στο παρελθόν.

ΠΑΟΚ είναι η ανατριχίλα της προσμονής για ένα ματς στην Τούμπα, δευτερευόντως για το αποτέλεσμα, αλλά πρωτίστως στην εμφάνιση της ασπρόμαυρης φανέλας με το δικέφαλο στο στήθος.

Τι δεν είναι ΠΑΟΚ

Ωστόσο, σε κάθε μεγάλη επέτειο με τεράστια συναισθηματική αξία, όπως η ίδρυση του δικέφαλου, είναι και μέρα ενδοσκόπησης. Ανάλυση των πεπραγμένων και νέα οράματα για το μέλλον. Φέτος είναι επιβεβλημένη από τα γεγονότα.

Δεν γίνεται να είσαι οπαδός του ΠΑΟΚ και να σκοτώνεις τον αντίπαλο. Δεν γίνεται να είσαι οπαδός του ΠΑΟΚ και να προκαλείς με πανό συμπαράστασης στους δολοφόνους.

Δεν γίνεται να είσαι ΠΑΟΚ, να μεγάλωσες με την ιδέα που μεταλλάχτηκε σε ιδεολογία και στήνεις ενέδρες, να παίζεις με τις ζωές των άλλων αι την δική σου.

Δεν γίνεται να είσαι ΠΑΟΚ, να μπουκάρεις στο γήπεδο και να διακόπτεις τα παιχνίδια.

Δεν γίνεται να είσαι ΠΑΟΚ και να εντάσσεις στους κόλπους σου κακοποιά στοιχεία.

Δεν γίνεται να Είσαι ΠΑΟΚ και να αγνοείς την ιστορία σου.

Δεν γίνεται να είσαι ΠΑΟΚ και ανέχεσαι την αλητεία.

Δεν γίνεται να είσαι ΠΑΟΚ και να μην έχεις ενσωματώσεις την ιερότητα που εκφράζει ο δικέφαλος.

Δεν γίνεται να είσαι ΠΑΟΚ και να βρίζεις νεκρούς.

Δεν γίνεται να είαι ΠΑΟΚ και να χυδαιολογείς εναντίον των αντιπάλων σου μπροστά στις κάμερες.

Δεν γίνεται να είσαι ΠΑΟΚ και να παίρνεις στο κυνήγι τους παίκτες της ομάδας σου.

Η ίδρυση του ΠΑΟΚ και η ημερομηνία που γιορτάζει

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα