«Εγώ δημιούργησα το νομικό πλαίσιο για τις ΜΚΟ»

Την ευκαιρία να υπερασπιστεί των πολιτικών της κυβέρνησης του για της ΜΚΟ, αλλά και του ίδιου ως υπουργού Εξωτερικών, είχε ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ερωτηθείς σχετικά σε εκδήλωση του Συλλόγου αποφοίτων του Χάρβαρντ.

Στον διάλογο που ακολούθησε την ομιλία του ο κ. Παπανδρέου ρωτήθηκε αν μπορούμε να μιλάμε για αξιοπιστία όταν υπάρχουν τέτοιες «απάτες». Ο πρώην πρωθυπουργός απάντησε αρχικά ότι ήταν η δική του κυβέρνηση εκείνη που δημιούργησε το νομικό πλαίσιο, ώστε να μπορεί να κινείται η Δικαιοσύνη και να διερευνά παρόμοιες υποθέσεις, όπως ζήτησε και τη διερεύνηση της υπόθεσης ΜΚΟ που αναλάμβανε προγράμματα αποναρκοθέτησης.

Παρόμοια προβλήματα, όπως είπε, εμφανίζονται σε όλες τις χώρες, ενώ τόνισε ότι αυτό που έχει σημασία είναι να αντιμετωπίζονται όταν εμφανίζονται. Ανέφερε, ακόμη, ότι ο ίδιος, ως υπουργός Εξωτερικών, αποφάσισε να φτιάξει ένα πλαίσιο λειτουργίας, με το μητρώο, τον έλεγχο από τη Βουλή των πεπραγμένων των ΜΚΟ κ.λπ. και πρόσθεσε ότι ενδεχομένως το πλαίσιο να έπρεπε να είναι πιο αυστηρό, αλλά πλαίσιο δημιουργήθηκε.

Ο κ. Παπανδρέου λεκανε ακόμη λόγο για υπερβολή σε ό,τι αφορά τη«συλλήβδην» αντιμετώπιση των ΜΚΟ ως «κακών», τονίζοντας ότι αυτό μπορεί να είναι καταστροφικό για τη χώρα. Οπως υποστήριξε, οι ΜΚΟ έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στις σχέσεις της Ελλάδας και ανέφερε μάλιστα το παράδειγμα της «διπλωματίας των πολιτών» που βοήθησε στην εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και στη δημιουργία προσβάσεων της χώρας στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή.

Καταλήγοντας υπογράμμισε πως όταν υπάρχουν ατασθαλίες, η Δικαιοσύνη πρέπει να ενεργεί, όπως κάνει στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Τέλος, σε ερώτηση για το εάν θα αποδεχόταν πρόταση του Αντώνη Σαμαρά και του Αλέξη Τσίπρα να είναι υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, απάντησε ότι δεν είναι και πολύ «του πρωτοκόλλου». Θέλω να αισθάνομαι μαχητής και αυτό θα συνεχίσω να είμαι, είπε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα