Φόβος για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο

Με αυξημένη προσοχή παρακολουθούν τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας τα τεκταινόμενα στην Τουρκία, έχοντας ως γνώμονα πως όταν η γειτονική χώρα έχει εσωτερικά προβλήματα, τότε εξάγει αυτή την κρίση στις σχέσεις με την Ελλάδα και δη στο Αιγαίο!

Είναι χαρακτηριστικό πως εν μέσω της μεγαλύτερης κρίσης που βιώνει ως πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι προκλήσεις δεν σταματάνε. Μόλις πριν μερικά 24ωρα δύο τουρκικά πολεμικά σκάφη έκαναν… κρουαζιέρα στο Αιγαίο Πέλαγος, φτάνοντας σχεδόν μέχρι το Σούνιο. Αυτό, μόλις λίγες ημέρες μετά τη γιγαντιαία άσκηση – επίδειξη δύναμης «Deniz Kurdu». Εδώ αξίζει να θυμίσουμε, πως η μεγάλη ελληνοτουρκική κρίση στα Ιμια το 1996, είχε γίνει ενώ η Τουρκία ταλανίζονταν από την πολιτική διαμάχη Τανσού Τσιλέρ, Μεσούτ Γιλμάζ και Μπουλέντ Ετσεβίτ, με τους στρατηγούς -ή αλλιώς τα «γεράκια» της Αγκυρας- να κάνουν και αυτοί… τσαλίμια!

Σήμερα η Τουρκία αντιμετωπίζει μία πολύπλευρη κρίση, η οποία οφείλεται στην προσπάθεια του κ. Ερντογάν να «αποκεμαλαιοποιήσει» τη χώρα. Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις πριν από δύο εβδομάδες παραιτήθηκαν από το στρατό 300 αξιωματικοί, την ίδια ώρα που υπάρχει ανοιχτό μέτωπο με τη Συρία και η λύση του κουρδικού είναι μόνο στη θεωρία για την ώρα. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως ακόμη και η προσέγγιση με το Ισραήλ έχει «κολλήσει», όπως έχουν κολλήσει και οι διαπραγματεύσεις για την αποζημίωση των θυμάτων του Μαβί Μαρμαρά από τους Ισραηλινούς.

Ολα αυτά τα γεγονότα, λοιπόν, είναι λογικό να προκαλούν ανησυχία τόσο στην πολιτική όσο και στη στρατιωτική ηγεσία της χώρας, καθώς αποτελεί κοινό μυστικό πως ελέω της οικονομικής κρίσης που ταλανίζει την Ελλάδα, η Αγκυρα θεωρεί ότι η εξαγωγή της κρίσης στο Αιγαίο θα είναι μία καλή λύση στα αδιέξοδα του Ερντογάν!

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα