Όλγα Κεφαλογιάννη: «Η συζήτηση του προϋπολογισμού γίνεται για 2η χρονιά εν μέσω αστάθειας, αβεβαιότητας και παγκόσμιων προκλήσεων»

«Ο φετινός προϋπολογισμός σηματοδοτεί την προσπάθεια για επιστροφή της οικονομίας σε συνθήκες κανονικότητας, αλλά και τη μετάβασή της σε ένα μοντέλο ανταγωνιστικό, εξωστρεφές και πράσινο»

Η κατάρτιση και η συζήτηση του προϋπολογισμού πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά μέσα σε ένα περιβάλλον αστάθειας, αβεβαιότητας, εν μέσω πανδημίας και παγκόσμιων προκλήσεων, τόνισε στην ομιλία  της στη Βουλή η κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του Κράτους Οικονομικού έτους 2022.

Μέσα σε αυτό το «εξαιρετικά δύσβατο μονοπάτι που διανύουμε, ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2021, αναθεωρείται σημαντικά προς τα πάνω. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι ήδη φέτος η οικονομία, έχει καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών από την ύφεση που προηγήθηκε, εξαιτίας της πανδημίας», υπογράμμισε η βουλευτής Α’ Αθηνών και επεσήμανε ότι οι θετικές αυτές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας αποτυπώνονται στον Προϋπολογισμό του 2022. Κάτι τέτοιο σύμφωνα με την κ. Κεφαλογιάννη επαναπροσδιορίζει θετικά τη θέση της Χώρας στον ευρωπαϊκό οικονομικό χάρτη αλλά «πάνω από όλα επισφραγίζεται η αποτελεσματικότητα της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής. Ο φετινός προϋπολογισμός σηματοδοτεί την προσπάθεια για επιστροφή της οικονομίας σε συνθήκες κανονικότητας, αλλά και τη μετάβασή της σε ένα μοντέλο ανταγωνιστικό, εξωστρεφές και πράσινο».

Η πρώην υπουργός αναφέρθηκε στην εκτίμηση του ρυθμού ανάπτυξης για το 2021 που πρόκειται να είναι περίπου στο 7% και για το 2022 στο 4,5% και υπογράμμισε πως σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, φέτος, θα έχουμε την τρίτη υψηλότερη ανάπτυξη στην ευρωζώνη. Παράλληλα επεσήμανε πως «η ελληνική οικονομία θα παρουσιάσει σωρευτική ανάπτυξη 11,7% για τα έτη 2021 – 2022 και αυτό έχει ιδιαίτερη αξία. Ιδίως αν λάβουμε υπόψη μας ότι ο ελληνικός τουρισμός, δεν απέφερε λόγω της πανδημίας, όσα θα αναμέναμε σε κανονικές συνθήκες. Παρόλα αυτά, το 2022 θα καταφέρουμε να ανακτήσουμε πλήρως τις απώλειες του 2020 και θα υπερβούμε μάλιστα το εγχώριο προϊόν του 2019 κατά σχεδόν 2 ποσοστιαίες μονάδες.»

Στην ομιλία της η κ. Κεφαλογιάννη μίλησε και για την σημαντική μείωση της ανεργίας (3,5 ποσοστιαίες μονάδες στο διάστημα Σεπτέμβριος 2020 – Σεπτέμβριος 2021) «εν μέσω δηλαδή των σφοδρών επιπτώσεων από την πανδημία, βρήκαν θέση στην αγορά εργασίας πάνω από 140 χιλιάδες συμπολίτες μας. Ενώ για το 2022 αναμένεται περαιτέρω αύξηση της απασχόλησης» είπε συγκεκριμένα. Η Πολιτεία, δήλωσε η βουλευτής, στάθηκε δίπλα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά με μέτρα στήριξης πάνω από 43 δις ευρώ αλλά πρέπει «να συνεχίσει τις προσπάθειες ιδίως στον τομέα προώθησης πολιτικών στήριξης της ρευστότητας και των δυνητικών δανειοληπτών». Η «πολιτική των αποτελεσμάτων» είπε η κ. Κεφαλογιάννη, πρέπει να συνεχιστεί. Μία πολιτική που όπως τόνισε «αναμένεται να φέρει για το 2021 αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 3,3% και επιπλέον 3% για το 2022. Αύξηση των πραγματικών επενδύσεων κατά 11,7% για το 2021 και 21,9% για το 2022. Τόνωση των εξαγωγών, ανάκτηση μεγάλου ποσοστού των εσόδων από τον τουρισμό και μείωση της αναλογίας του χρέους ως προς το ΑΕΠ».

Απευθυνόμενη προς τον ΣΥΡΙΖΑ η κ. Κεφαλογιάννη είπε από το βήμα της Βουλής πως «η πολιτική των αποτελεσμάτων είναι και η απάντηση στην ανέξοδη αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ. Που αμήχανα μπροστά σε αυτά τα δεδομένα, ψεύδεται λέγοντας ότι μειώνουμε τις δαπάνες για την υγεία στον Προϋπολογισμό του 2022. Όταν σκοπίμως αποσιωπά στους υπολογισμούς της ότι στα 5 δις 257 εκ. ευρώ, έχουν προβλεφθεί άλλα 600 εκατομμύρια, ώστε να εκταμιευθούν αναλόγως με την υγειονομική πορεία της πανδημίας». Για την αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει μείνει άλλος δρόμος από την παραποίηση της αλήθειας δήλωσε η βουλευτής Α’ Αθηνών και πρόσθεσε πως παρά την καταστροφολογία της «Το 2022 φέρνει αύξηση του κατώτατου μισθού, επιπλέον φοροελαφρύνσεις και μείωση του ΕΝΦΙΑ. Και όλα αυτά σε συνδυασμό με τα κεφάλαια που θα αξιοποιηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Σταθερότητας. Αλλά και από το ελληνικό σχέδιο ΕΣΠΑ 2021-2027 – το οποίο, σημειώνεται, ότι είναι το πρώτο που εγκρίθηκε από την Κομισιόν -… Σε αυτή, λοιπόν, την αντιπολίτευση που συντηρεί τον λαϊκισμό, και ως κυβέρνηση επέβαλε 29 νέους φόρους, 20 μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις εισφορών, θα συνεχίσουμε να απαντάμε με σοβαρότητα και έργο προς όφελος των πολλών.»

Στο κλείσιμο της ομιλία της η κ. Κεφαλογιάννη τόνισε πως πρέπει να δικαιωθούν οι «προσδοκίες όλων όσων μας εμπιστεύτηκαν το καλοκαίρι του 2019, αλλά και όλων των Ελλήνων πολιτών». Μια χρονιά που η σημερινή κυβέρνηση εκλέχτηκε με μία σαφή εντολή, δήλωσε η βουλευτής, «Να οδηγήσει τη χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης, σε μία οικονομία βιώσιμη, σύγχρονη, με κοινωνική ανταποδοτικότητα. Μία ανάπτυξη που θα αποφέρει πλούτο υπέρ των πολλών. Που θα αποφέρει επίσης βελτιωμένα δημόσια αγαθά, καλύτερη υγεία, καλύτερη παιδεία, καλύτερο κράτος πρόνοιας. Αυτό είναι και το στοίχημα από εδώ και πέρα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα