ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ: Καλύτερα να μασάει παρά να μιλάει

Οι… θεοσεβούμενες δηλώσεις του "Σουλτάνου" ήρθαν ως απάντηση στην προ ημερών έκκληση των Τούρκων επιχειρηματιών να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση της κρίσης

Αν είχε πέσει στην αντίληψη του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν η παλιά ελληνική διαφήμιση τσίχλας που συμβούλευε τους καταναλωτές ότι είναι καλύτερα να μασούν παρά να μιλούν, ίσως είχε γλιτώσει ακόμη μία κατρακύλα του νομίσματος της χώρας του.

Κι αυτό διότι μετά τη δήλωσή του ότι προκειμένου να σταθεροποιηθεί η τουρκική λίρα τα τραπεζικά επιτόκια δεν θα αυξηθούν, το τουρκικό εθνικό νόμισμα αποδείχθηκε… ανυπάκουο και «βούτηξε» στο -6% της ισοτιμίας του με το αμερικανικό δολάριο.

Μάλιστα, η ατυχής δήλωση Ερντογάν ενδύθηκε τον μανδύα των ιερών «προσταγών» του Ισλάμ (σ.σ. επικαλέστηκε ότι ο ισλαμισμός θεωρεί αμαρτία τον τοκισμό), με τον «Σουλτάνο» να λέει χαρακτηριστικά ότι «ως μουσουλμάνος, θα κάνω ό,τι η θρησκεία μας με προστάζει να κάνω. Αν το θέλει ο Θεός, ο πληθωρισμός θα μειωθεί όταν γίνει δυνατόν».

Οι… θεοσεβούμενες δηλώσεις Ερντογάν ήρθαν ως απάντηση στην προ ημερών έκκληση των Τούρκων επιχειρηματιών να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση της κρίσης.

«Οι πολιτικές επιλογές που εφαρμόζονται δεν δημιούργησαν μόνο νέες δυσκολίες για τον κόσμο των επιχειρήσεων, αλλά επίσης και για τους συμπολίτες μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Tusia, της τουρκικής εργοδοτικής οργάνωσης που αντιπροσωπεύει το 85% περίπου των επιχειρηματιών και βασικών εξαγωγέων της Τουρκίας, που καταλήγει ότι είναι επείγον να αποτιμηθούν οι ζημίες που έχουν προκληθεί στην τουρκική οικονομία «και να επιστρέψουμε στις οικονομικές αρχές που διέπουν την οικονομία της αγοράς».

Σημειώνεται ότι από τον Ιανουάριο η τουρκική λίρα έχει χάσει το 57% της αξίας της έναντι του δολαρίου, που μεταφράζεται σε εκτόξευση της ακρίβειας για τους Τούρκους καταναλωτές, δεδομένου ότι η τουρκική οικονομία είναι… σφιχταγκαλιασμένη με τις εισαγωγές, κυρίως πρώτων υλών και ενέργειας. Σε αυτό το φόντο, ο Τ. Ερντογάν επιμένει να αγνοεί το πληθωριστικό ράλι (σ.σ. επισήμως έχει ξεπεράσει το 21% σε ετήσια βάση και σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές πιθανόν να φθάσει το 30% τους προσεχείς μήνες) και πιέζει συστηματικά την Κεντρική Τράπεζα της χώρας του να «ρίξει» τα επιτόκια.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα