Γιατί η Όμικρον «έκαψε» το… χαρτί των καθολικών lockdown

Το παράδειγμα της Νοτίου Αφρικής αλλά και τα δραματικά ποσοστά ανεμβολίαστων που «γράφει» η αφρικανική ήπειρος

Μπορεί η Νότια Αφρική να είναι τρόπον τινά «υπεύθυνη» για τη γέννηση της επιθετικής μετάλλαξης του κορωνοϊού, «Όμικρον», φαίνεται όμως ότι έφερε και την απόσυρση από τη φαρέτρα των πρωτοκόλλων αντιμετώπισης της πανδημικής διασποράς το όπλο των καθολικών lockdown.

Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται ο διευθυντής των Κέντρων της Αφρικής για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών (Africa CDC), Τζον Νκενγκασόνγκ, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι «η περίοδος κατά την οποία χρησιμοποιούνταν αυστηρά lockdown ως εργαλείο (κατά της COVID-19) έχει τελειώσει».

Θυμίζεται ότι η Ν. Αφρική αντιμετώπισε αιφνίδια αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού από τα τέλη του Νοεμβρίου, περίπου την περίοδο που ειδοποίησε τον κόσμο για τη μετάλλαξη Όμικρον, βλέποντας τον αριθμό των νέων κρουσμάτων να κορυφώνεται στα μέσα Δεκεμβρίου σε χρόνο ρεκόρ.

Ωστόσο, τα νέα κρούσματα έχουν έκτοτε μειωθεί και η κυβέρνηση δεν προσέφυγε σε αυστηρά περιοριστικά μέτρα όπως είχε κάνει στη διάρκεια προηγούμενων κυμάτων της επιδημίας, λόγω των πρώτων ενδείξεων που είχε ότι το μεγαλύτερο μέρος των κρουσμάτων της Όμικρον ήταν ήπια. Μάλιστα, πριν από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς προχώρησε ακόμη και σε χαλάρωση των κανονισμών.

Σύμφωνα με τον πλέον υψηλόβαθμο υγειονομικό αξιωματούχο της αφρικανικής ηπείρου, αυτό που πρέπει όντως να κοιτάμε τώρα είναι πώς θα χρησιμοποιείται το δημόσιο σύστημα υγείας και τα κοινωνικά μέτρα πιο προσεκτικά και με ισορροπημένο τρόπο καθώς θα αυξάνεται ο εμβολιασμός κατά της COVID-19.

Τα περί αναγκαιότητας αύξησης των εμβολιασμών είναι, πάντως, και το κομβικό σημείο που φοβίζει τον Νκενγκασόνγκ. Κι αυτό διότι –όπως λέει– αν μέχρι το τέλος του 2022 η Αφρική δεν αυξήσει την εμβολιαστική κάλυψή της σε ποσοστά άνω του 70%-80%, είναι ορατό το σενάριο να γίνει η COVID ενδημική νόσος, που με τη σειρά του συνεπάγεται ότι θα είναι πάντα παρούσα στον πληθυσμό σε κάποιον βαθμό, όπως η γρίπη ή η ανεμοβλογιά.

Είναι αξιοσημείωτο ότι το ποσοστό του πληθυσμού της Αφρικής που έχει πλήρως εμβολιαστεί κατά της COVID-19 είναι μικρότερο του 10%, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία των Africa CDC. Το πρόβλημα δεν είναι οι ψεξασμένοι αλλά η εμβολιαστική ένδοια καθώς πολλά αφρικανικά κράτη επιδίδονται κατ’ αρχάς σε έναν αγώνα να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε επαρκείς αριθμούς δόσεων εμβολίων και στη συνέχεια αγωνίζονται για να καταφέρουν να τις χορηγήσουν.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα