Τα μπάτζετ δεν παίζουν μπάλα…

Μακράν μπροστά ο Ολυμπιακός σαν αξία ομάδας καθώς το ρόστερ των «ερυθρόλευκων» αποτιμάται όσο όλο το big-5 μαζί – Η  ΑΕΚ πάνω από τον ΠΑΟΚ, αλλά  ο τέταρτος Παναθηναϊκός είναι στο κεφάλι της κούρσας

Με τις μεταγραφές που έκανε τις τελευταίες μέρες της περιόδου το καλοκαίρι, ο Ολυμπιακός έφτασε να έχει ρόστερ που αξίζει 148,25 εκατ. ευρώ. Το πιο βαρύ και το πιο πλούσιο στην Super League. Τρεις παίκτες του κοστίζουν όσο όλος ο Παναθηναϊκός των 39 εκατ. ευρώ.. Ο Σαμασέκου έχει αξία 16 εκατ. ευρώ, ο Χάμες Ροντρίγκες 13 εκατ. και ο Γιώργος Μασούρας 10 εκατ., δηλαδή συνολικά 39 εκατ. ευρώ…

Η βαθμολογία όμως (τουλάχιστον σ αυτές τις πέντε πρώτες αγωνιστικές) δείχνει τον Παναθηναϊκό πρώτο με εφτά βαθμούς διαφορά από τον Ολυμπιακό…Η αξία των «ερυθρόλευκων» είναι πέντε φορές πάνω από τους «πράσινους»!

Τελικά παίζουν τα μπάτζετ μπάλα ή όχι;

Η άφιξη στην ΑΕΚ του Τζιμπρίλ Σιντιμπέ, ο οποίος κοστολογείται με 8 εκατομμύρια ευρώ από την εξειδικευμένη ιστοσελίδα transfermarkt, επέτρεψε στην ομάδα του Ματίας Αλμέιδα να προσπεράσει τον ΠΑΟΚ και να βρεθεί μόνη  πίσω από τον Ολυμπιακό, στην σχετική κατάταξη, με την εκτιμώμενη αξία των ομάδων της Super League.

Η ΑΕΚ έχει πλέον εκτιμώμενη αξία 54,55 εκατομμύρια ευρώ-από 46,55 πριν λίγες ημέρες…

Στην τρίτη θέση  βρέθηκε ο ΠΑΟΚ, φτάνοντας στα 50,15 από τα 51,15 εκατομμύρια ευρώ, μπροστά από τον Παναθηναϊκό  και τον  Άρη που παρέμεινε σταθερός (27,88).

Ορισμένες παρατηρήσεις έχουν ενδιαφέρον για να αντιληφθεί κανείς ότι τα μπάτζετ δεν παίζουν μπάλα…

Ο Ολυμπιακός εδώ και χρόνια έχει τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία. Την είχε στα πέντε τελευταία πρωταθλήματα.

Η ΑΕΚ το 2018 είχε την τρίτη εκτιμώμενη αξία (τη… μισή από τον Ολυμπιακό και ήταν πίσω κατά 17 εκατ. ευρώ από τον ΠΑΟΚ), αλλά πήρε το πρωτάθλημα. Την ίδια χρονιά ο Παναθηναϊκός είχε την τέταρτη μεγαλύτερη αξία, αλλά τερμάτισε 11ος

Την επόμενη χρονιά (2019) ο ΠΑΟΚ είχε μικρότερη χρηματιστηριακή αξία, αλλά πήρε το πρωτάθλημα. Ο Παναθηναϊκός που είχε την πέμπτη, τερμάτισε… 8ος πίσω και από τη Λαμία που είχε τη δεύτερη μικρότερη χρηματιστηριακή αξία του πρωταθλήματος.

Πέρσι η ΑΕΚ είχε την τρίτη καλύτερη χρηματιστηριακή αξία, αλλά δεν βγήκε Ευρώπη! Με μπάτζετ μεγαλύτερο των 20 εκατ. ευρώ.

Η ΑΕΚ (με την προσθήκη του Σιντιμπέ)  έχει τη μισή αξία  από αυτή που έχει ο Ολυμπιακός, αλλά οι «ερυθρόλευκοι» έχουν περισσότερους παίκτες στο ρόστερ.

Μπάλα δεν παίζουν τα μπάτζετ  και αυτό το είδαμε και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις γι αυτό δεν πρέπει να μας προκαλεί καμία εντύπωση ότι ο φετινός Παναθηναϊκός (τουλάχιστον σ αυτές τις πρώτες αγωνιστικές) με το ¼ της αξίας του Ολυμπιακού βρίσκεται στην κορυφή της Super League.

Ας δούμε και ένα άλλο παράδειγμα…

Η χρηματιστηριακή αξία του Ολυμπιακού ήταν πέντε φορές μεγαλύτερη της Μακάμπι Χάιφα έξι φορές μεγαλύτερη της Σλόβαν Μπρατισλάβας, εφτά φορές μεγαλύτερη του Απόλλωνα Λεμεσού, λίγο μεγαλύτερη της Ναντ και δεκαπλάσια του Αστέρας Τρίπολης, αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει καμία απ΄αυτές τις ομάδες στα ευρωπαϊκά του παιχνίδια, ενώ πρόσφατα έφερε και ισοπαλία στο Καραϊσκάκη με τον Βόλο που έχει αξία 11 εκατ. ευρώ, δηλαδή 15 φορές μικρότερη από την αντίστοιχη των «ερυθρόλευκων»!!!

Τα νούμερα του transfermarkt έχουν σημασία απλά και μόνο για να μετράνε την αξία κάθε ποδοσφαιριστή με συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία, όπως η ηλικία, τα γκολ, οι διεθνείς συμμετοχές. Μέχρι εκεί…Δεν καθορίζουν την τελική έκβαση ενός πρωταθλήματος.

Υπ΄αυτή την έννοια κάποια στοιχεία από το Big-5 έχουν το δικό τους ενδιαφέρον…

Στον Ολυμπιακό ήρθαν παίκτες με μεγάλη χρηματιστηριακή αξία τις μέρες των μεταγραφών, όπως ο Σαμασέκου (16 εκατ.), ο Χάμες Ροντρίγκες (13 εκατ.), ο Μπακαμπού (8 εκατ.),  ο Μπιέλ (6 εκατ.), ο Ουί Τζο Χουάνγκ (7 εκατ.),  ενώ ο Μασούρας (που ήταν να αποχωρήσει) παρέμινε με τα 10 εκατ. ευρώ χρηματιστηριακής αξίας.

Ο ΠΑΟΚ (μετά και την αποχώρηση της παλιάς φρουράς που πήρε το πρωτάθλημα) έχει ρίξει πολύ τα συμβόλαια και ο ακριβότερος σε αξία παραμένει ο Αντρίγια Ζίφκοβιτς (6 εκατ. ευρώ), ενώ ακολουθούν ο Ίνγκασον (5 εκατ.), ο Αουγκούστο ( 3 εκατ.) ,με τον Φελίπε Σοάερες (3 εκατ.) και ο νέος τερματοφύλακας της ομάδας, ο Κοτάρσκι (1,5 εκατ.).

Στον Παναθηναϊκό φαίνεται ότι έχει γίνει υπέρβαση καθώς οι παλιότεροι παίκτες, όπως ο Αϊτόρ (2  εκατ.) και ο Παλάσιος (3 εκατ.) έχουν χαμηλότερη αξία απ΄ότι οι νεοφερμένοι, όπως ο Μπερνάρ (4,5 εκατ.)  Σπόραρ (4,5 εκατ.), ο Βέρμπιτς (4,5 εκατ.) και ο Μάγκνουσον (2,5 εκατ.) .

Στην ΑΕΚ ο Σιντιμπέ (8,5 εκατ.) κάνει την διαφορά και μπορεί να συναγωνίζεται με την αξία του παίκτες του Ολυμπιακού, ενώ ο αμέσως επόμενος σε αξία είναι ο Πινέδα (4 εκατ.), ο Λιβάι Γκαρσία (4 εκατ.) και ο Γιόνσον (4 εκατ.).

Τέλος στον Άρη φαίνεται ότι οι περισσότεροι παίκτες έχουν οροφή αξίας τα 2 εκατ. ευρώ, όπως  ο Άντι Γκρέι, ο Καμάτσο, ο Μαντσίνι και μόνο ο Ματέο Γκαρσία φτάνει τα 3 εκατ. ευρώ…

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα