ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: «H Ελλάδα δίνει μαθήματα ειρήνης, σταθερότητας και δημοκρατίας»

Μεγάλη συνέντευξη του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη στην "Α" - Τι λέει για τα ελληνοτουρκικά, την ανομία στα πανεπιστήμια και την Πολυτεχνειούπολη, αλλά και για το θέμα των υποκλοπών

Πάει καιρός από όταν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει τοποθετηθεί δημοσίως για τα θέματα της επικαιρότητας. Αυτό από μόνο κάνει ακόμη πιο ενδιαφέρουσα τη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Α» ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτης. Πολλώ δε μάλλον όταν η κουβέντα μαζί του ξεκινάει από την ενεργειακή κρίση, συνεχίζει με την «ακτινογράφηση» των ελληνοτουρκικών σχέσεων, και μέσω… Πολυτεχνειούπολης καταλήγει στο διακύβευμα των εθνικών εκλογών του ‘23.

Συνέντευξη στον Νίκο Τσαγκατάκη

Κύριε Χρυσοχοΐδη, μετά από την επέλαση της πανδημίας η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την ενεργειακή κρίση, με την κυβέρνηση να καλείται να αποτελέσει για άλλη μία φορά το ασφαλές σωσίβιο των πληττόμενων νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Αντέχει ο δημοσιονομικός χώρος νέες πρωτοβουλίες και μέτρα στήριξης;

«Επί δυόμιση χρόνια η κυβέρνηση διαχειρίζεται πρωτοφανείς κρίσεις που πραγματικά δεν έχουν προηγούμενο. Από την απόπειρα παραβίασης των συνόρων μας από χιλιάδες μετανάστες τους οποίους οργάνωσε η ηγεσία της γειτονικής χώρας μέχρι τη σημερινή κρίση που διαπερνά όλες τις χώρες και κοινωνίες της Ευρώπης με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Ελλάδα σήμερα είναι πιο ισχυρή, πιο ασφαλής, η οικονομία πιο εύρωστη, το κράτος πιο φιλικό προς τους πολίτες και η κοινωνία όρθια. Αυτό κατά κάποιο τρόπο αποτελεί πολιτικό άθλο. Πρώτιστο μέλημα στην πανδημία ήταν η προστασία του πληθυσμού από τη νόσο, με τις τεράστιες προσπάθειες που έκαναν οι υγειονομικοί μας να κρατήσουν όρθια τα νοσηλευτικά ιδρύματα και να σώσουν χιλιάδες ζωές. Στη συνέχεια τα εμβόλια που οδήγησαν στην συλλογική προστασία και τελικά τη σταδιακή απελευθέρωση από τους περιορισμούς του Covid.

»Αυτά τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας με κλειστή την αγορά και χωρίς ουσιαστικά οικονομική δραστηριότητα προστατεύθηκαν οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις έτσι ώστε να παραμείνουν ζωντανές την επόμενη μέρα της πανδημίας. Κι έτσι έγινε. Διατέθηκαν τεράστια ποσά για τους παραπάνω σκοπούς κι έτσι μείναμε ζωντανοί και όρθιοι.

»Η σημερινή ενεργειακή κρίση γεννά νέα προβλήματα με κορυφαίο αυτό του πληθωρισμού καθώς και τις υψηλές τιμές ενέργειας για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Είναι βέβαιο ότι η στήριξη θα συνεχιστεί με πολλούς τρόπους για να βγει ο επερχόμενος χειμώνας. Νομίζω ότι με ρυθμό ανάπτυξης περίπου 5% και ίσως παραπάνω πιστεύω ότι διαμορφώνεται ένα πλεόνασμα για την στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας. Ελπίζω ότι και η Ε.Ε. θα αντιληφθεί τις κρίσιμες στιγμές και επιτέλους θα καταλήξει σε ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν τις χώρες μέλη να δράσουν ενάντια στην κρίση. Άρα, ναι, η στήριξη θα συνεχιστεί με όσο το δυνατόν περισσότερα και ουσιώδη μέτρα για να είμαστε νικητές στο τέλος αυτού του χειμώνα.».

«Ελπίζω ότι και η Ε.Ε. θα αντιληφθεί τις κρίσιμες στιγμές και επιτέλους θα καταλήξει σε ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν τις χώρες μέλη να δράσουν ενάντια στην κρίση»

Ο πρωθυπουργός έχει χαρακτηρίσει την Ευρώπη υπερωκεάνιο που αργεί να… στρίψει. Με αφορμή το ενεργειακό αλλά και τον πόλεμο στην Ουκρανία θεωρείτε ότι οι Βρυξέλες άργησαν να αντιληφθούν τις εξελίξεις που έρχονταν; Κι αν ναι, τι πρέπει να γίνει τώρα;

«Δυστυχώς η Ευρώπη ενώ στην πανδημία έδρασε γρήγορα, αποφασιστικά και γενναία, δεν συμβαίνει το ίδιο με την ενεργειακή κρίση. Παρά το γεγονός ότι η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε αποφασιστικά μέτρα-κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, δεν αντέδρασε με τον ίδιο τρόπο για να προστατεύσει τους ευρωπαϊκούς λαούς και τις οικονομίες από τις συνέπειες αυτών των κυρώσεων.

»Είναι χαρακτηριστική η έλλειψη τόλμης, αλλά και η απουσία αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών μελών στην υπόθεση αυτή. Για την Ευρώπη εν όψει της νέας πραγματικότητα που αναδύεται από τον ουκρανικό πόλεμο, η περαιτέρω ενδυνάμωση και συνοχή είναι μονόδρομος. Θα χρειαστεί τα επόμενα χρόνια να εξαντληθεί η βούληση όλων ώστε να επιλυθεί το στρατηγικό ζήτημα της ενέργειας και η λειτουργία μιας πιο σφιχτής ένωσης αποτελεσματικής για την ευρωπαϊκή οικονομία και τους πολίτες. Όσο ταχύτερα το συνειδητοποιήσουν αυτό οι ηγεσίες, τόσο ηπιότερες θα είναι οι αρνητικές συνέπειες στη φάση προς την ενεργειακή μετάβαση.».

Μετά την παρατεταμένη κρίση του καλοκαιριού του 2020 στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η Άγκυρα μοιάζει να ξεπερνά κάθε φορά ακόμη και τον κακό εαυτό της σε επίπεδο προκλήσεων. Θεωρείτε πιθανή μία στρατιωτική εμπλοκή έστω και μικρής έκτασης;

«Είναι σπάνιο στα διεθνή διπλωματικά χρονικά, σε περίοδο ειρήνης, η ηγεσία μιας χώρας να εκφράζεται τόσο επιθετικά και απειλητικά εναντίον ενός γείτονα. Η τουρκική ηγεσία, κυβερνητική και αντιπολιτευτική, έχει εξαντλήσει κάθε ρητορική ακρότητα προκειμένου να στρέψει τον τουρκικό λαό εναντίον των Ελλήνων. Πρωτοφανή πράγματα. Αν, δε, συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι είμαστε μέλη της ίδιας αμυντικής συμμαχίας τότε το πράγμα είναι ακόμη πιο ακραίο.

Πιστεύω ότι οι επιθέσεις εναντίον της χώρας μας εντάσσονται στο πλαίσιο μιας στρατηγικής στροφής της Τουρκίας προς την Ευρασία και περιέχουν μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις, κυρίως προς τους Αμερικανούς. Είναι προφανές ότι η Τουρκία του κ. Ερντογάν μεταλλάσσεται μέρα με τη μέρα σε μια ιδιότυπη αυταρχική διακυβέρνηση με βλέψεις να καταστεί μια δύναμη αστάθειας στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου αλλά και της Μέσης Ανατολής.

Ωστόσο η Ελλάδα δίνει μαθήματα ειρήνης σταθερότητας και δημοκρατίας αυτήν την εποχή. Είναι αδιαπραγμάτευτη η ακεραιότητα μας, έχουμε τα μέσα να την υπερασπίσουμε αν χρειαστεί αλλά ταυτόχρονα βασικό μας όπλο είναι η διπλωματία που στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο.

Δημοκρατία και διεθνές δίκαιο είναι ο ελληνικός και κατ’ επέκτασιν ο ευρωπαϊκός και δυτικός δρόμος. Έχουμε το σθένος, τη δύναμη, το σχέδιο και το δυναμικό να απαντάμε κάθε φορά με το μέσον που είναι κατάλληλο ανάλογα με την περίσταση.».

«Οι επιθέσεις εναντίον της Ελλάδας εντάσσονται στο πλαίσιο μιας στρατηγικής στροφής της Τουρκίας προς την Ευρασία και περιέχουν μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις, κυρίως προς τους Αμερικανούς»

Μπορεί η Ελλάδα να βάλει φραγμό στις παράνομες αξιώσεις της Άγκυρας και με ποιο τρόπο;

«Η Ελλάδα είναι δύναμη ειρήνης, σταθερότητας και φιλίας. Ταυτόχρονα διαθέτει δύναμη αποτροπής οποιασδήποτε απειλής. Συνεπώς η πορεία είναι αταλάντευτη. Σε όλα τα ευρωπαϊκά και διεθνή βήματα και θεσμούς είμαστε έτοιμοι για διάλογο με τη σημείωση ότι θα υπερασπίσουμε την ακεραιότητα μας απέναντι σε κάθε αναθεωρητική λογική. Τα σύνορα μας είναι απαραβίαστα θεσμικά αλλά και πραγματικά.

Θα επικαλεστώ το πολύχρονο πέρασμά σας από την Κατεχάκη για να ρωτήσω για την υπόθεση των υποκλοπών. Θα μπορέσουμε να μάθουμε την αλήθεια χωρίς να παραβιαστεί το απόρρητο της ΕΥΠ;

«Αναμφίβολα υπήρξε μια άστοχη ενέργεια από την πλευρά της Υπηρεσίας Πληροφοριών διότι η επισύνδεση αφορούσε πολιτικό πρόσωπο και έπρεπε να φιλτραριστεί και αξιολογηθεί ιδιαίτερα η απόφαση, πριν υλοποιηθεί .

Απαιτείται πολύ μεγάλη προσοχή από αυτούς που διαχειρίζονται ευαίσθητες υπηρεσίες. Από την μια πλευρά είναι πολύτιμες για την Εθνική μας Ασφάλεια και άρα χρειάζονται συνεχή στήριξη και ενίσχυση ώστε να είναι πολύ αποτελεσματικές και από την άλλη η δημοκρατική λειτουργία στο πλαίσιο του θεμελιωδών διατάξεων του Συντάγματος και των νόμων είναι απολύτως αναγκαία για τη προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Δεν νοείται απολύτως καμία απόκλιση από αυτές τις αρχές.

Νομίζω ότι σήμερα ότι αυτό που προέχει είναι οι μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στις δομές της υπηρεσίας έτσι ώστε να ενισχυθεί το σκέλος της προστασίας της εθνικής ασφαλείας με το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και τεχνικά μέσα έτσι ώστε να καταστεί εργαλείο στην υπηρεσία της εξωτερικής μας πολιτικής και της πολιτικής ς άμυνας και ασφαλείας.

Αυτό σημαίνει άμεσες ριζικές αλλαγές στη δομή, τη φυσιογνωμία και το περιεχόμενο της υπηρεσίας για την εφαρμογή αυτών των στόχων. Και σε ό,τι αφορά τις δημοκρατικές εγγυήσεις, δεν έχουμε παρά να δούμε πολύ καλά παραδείγματα ευρωπαϊκών αλλά και της βρετανικής υπηρεσίας που συνιστούν εξαιρετικά πρότυπα λειτουργίας με απόλυτο σεβασμό στα ατομικά δικαιώματα.».

 

Η χρονιά που έρχεται είναι εκλογική. Πέρα από την απλή αναλογική και ανεξαρτήτως του αν υπάρχουν περιθώρια συνεργασιών εξαιτίας της, ποιο νομίζεται ότι το διακύβευμα της κάλπης που θα επηρεάσει την ψήφο των πολιτών;

«Ζούμε σε μια ταραγμένη εποχή με πολλαπλές κρίσεις που ξεκινούν από τη δημόσια υγεία και φθάνουν στις οδυνηρές συνέπειες του πολέμου της Ουκρανίας. Είναι μια σπάνια συγκυρία όπου περάσαμε από τη εποχή της αδιάκοπης ευημερίας και ειρήνης σε περιβάλλον με πολλούς κινδύνους.

Το ζητούμενο πρώτα είναι η ασφαλής Ελλάδα, απρόσβλητη από κάθε είδους εξωτερική επιβουλή διότι δυστυχώς αντιμετωπίζουμε τελευταίως μια ακραία απειλητική ρητορική από την ηγεσία της γείτονος χώρας. Η ισχυρή διπλωματία, οι συμμαχίες η δύναμη αποτροπής είναι όπλα για την ασφαλή Ελλάδα.

»Ζητούμενο επίσης είναι η ισχυρή Ελλάδα με οικονομική ανάπτυξη και όρθια κοινωνία παρά τις κρίσεις. Αυτό σημαίνει προσέλκυση επενδύσεων, καλές αποδοχές στους εργαζόμενους, αξιόμαχο κοινωνικό κράτος για τη στήριξη των πιο ευάλωτων αλλά και εκπλήρωση της βασικής του αποστολής που είναι τα μεγάλα ζητούμενα της δημόσιας υγείας και της εκπαίδευσης. Όλα αυτά τα μεγάλα διακυβεύματα προϋποθέτουν πολιτική σταθερότητα, ισχυρή ηγεσία, αποτελεσματική κυβέρνηση, οικονομικό και κοινωνικό πρόγραμμα για τους πολλούς της μεσαίας τάξης αλλά και τους κοινωνικά αδύναμους.

Ρίξτε μια μάτια γύρω σας να δείτε τις περιπέτειες των χωρών με πολιτική αστάθεια και ας βγάλουμε τα συμπεράσματα μας. Οι Έλληνες θα επενδύσουν το μέλλον τους στους πολιτικούς και τις πολιτικές που εγγυώνται ασφάλεια, ευημερία και κράτος που αδιαμεσολάβητα και αποτελεσματικά τους υπηρετεί. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως κυβερνήτης της χώρας είναι αυτός που υπηρετεί αποτελεσματικά αυτά τα σπουδαία αγαθά.»

 

Κ2——————–

 

ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥΠΟΛΗΣ – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

 

«Η ανοχή μας για δεκαετίες δημιούργησε αυτές τις τερατογενέσεις της βίας»

 

Μεγάλο μέρος της δημόσιας συζήτησης αφιερώνεται στα όσα συνέβησαν στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου με τη σύλληψη μελών της συμμορίας που λυμαίνονταν τον χώρο. Τι θα απαντούσατε στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι επί τρία χρόνια το υπουργείο Παιδείας και η ΕΛ.ΑΣ. αμελούσαν να παρέμβουν για την αντιμετώπιση του ζητήματος;

«Μπορώ να σας κοινοποιήσω πολλά δελτία Τύπου για επιχειρήσεις που έγιναν στη φοιτητική εστία από το 2019 κι έπειτα. Μάλιστα αυτές οι έρευνες-επιχειρήσεις δέχθηκαν κριτική από φοιτητικές οργανώσεις και κόμματα της αντιπολίτευσης. Επιπλέον η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής έκανε πολλές αυτοψίες και κατέγραψε πολλές παράνομες δράσεις.

Αποτελεί πρόκληση στο κοινό αίσθημα η αξιωματική αντιπολίτευση που ανέχθηκε τα προηγούμενα χρόνια καταλήψεις, εντός και εκτός πανεπιστημίου με τόσες παράνομες πράξεις εντός αυτών, να εγκαλεί τη κυβέρνηση για ολιγωρία.».

 

Έχετε διατελέσει για χρόνια υπουργός Προστασίας του Πολίτη και έχετε ιδία αντίληψη για τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Τι τις εμποδίζει να αναπτυχθούν πλήρως; Θα είναι αποτελεσματικές;

«Το ζητούμενο είναι η ακαδημαϊκή ελευθερία και η δημοκρατική έκφραση να αποτελούν αυτονόητα το κεκτημένο των ελληνικών ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Βίωσα με οδύνη την περιπέτεια του πρύτανη του οικονομικού Πανεπιστημίου, Δημήτρη Μπουραντώνη, καθώς και την καταστροφή του γραφείου του συναδέλφου του ΕΜΠ, Ανδρέα Μπουντουβή. Πρωτοφανής βία προερχόμενη από νέους ανθρώπους έτσι χωρίς λόγο. Βίωσα τις καταλήψεις της πρυτανείας του ΑΠΘ από μη φοιτητές. Γιατί άραγε όλα αυτά; Πιστεύω ότι δεν μπορεί παρά να επικρατήσουν τα αυτονόητα που είναι η ελεύθερη ακαδημαϊκή λειτουργία στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου του πανεπιστημίου και της αποστολής του.

»Η ανοχή μας για δεκαετίες δημιούργησε αυτές τις τερατογενέσεις της βίας. Να την καταδικάσουμε όλοι χωρίς καμία προϋπόθεση κι τότε είναι βέβαιο πως δεν θα χρειάζεται καμία δύναμη αποτροπής της βίας.

Η παρουσία λοιπόν των δυνάμεων αυτών που είναι άοπλοι αστυνομικοί ουσιαστικά έχει σκοπό την αποτροπή παρόμοιων γεγονότων και είμαι βέβαιος πολύ σύντομα θα εξαφανιστούν και τα τελευταία ψήγματα βίας στους ακαδημαϊκούς χώρους.».

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα