Τι θα «ρυθμίσει» το Ρυθμιστικό της Αθήνας

Σε διαβούλευση έχει δοθεί εδώ και κάποιες ημέρες το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας το οποίο εν πολλοίς καθορίζει το ποια θα είναι στο σχετικά άμεσο μέλλον η εικόνα αφενός της έκτασης του παλαιού αεροδρομίου στο Ελληνικό και του παράκτιου μετώπου συνολικότερα, αλλά και το μέλλον των προσφυγικών κατοικιών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Σε ό,τι αφορά το μέτωπο της παραλίας, το βάρος του Ρυθμιστικού Σχεδίου της πρωτεύουσας πέφτει στην περιοχή του πρώην αεροδρομίου μαζί με την ολυμπιακή ζώνη του Αγίου Κοσμά. Χαρακτηριστικά στο σχέδιο σημειώνεται πως θα δημιουργηθεί «ένας μητροπολιτικός πόλος διεθνούς ακτινοβολίας» στον οποίο θα συνυπάρξουν οικονομικές, περιβαλλοντικές και καινοτομικές χρήσεις, δημιουργώντας ένα εκπληκτικό τουριστικό και επιχειρηματικό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Για την ίδια περιοχή στο σχέδιο προβλέπεται επιπρόσθετα η δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου συνολικής έκτασης 2.000 στρεμμάτων που θα αποτελέσει τον πυρήνα σύνδεσης του θαλάσσιου μετώπου με τον Υμηττό.

Στο δεύτερο… γεφύρι της Άρτας που «κατοικοεδρεύει» στην Αθήνα, τις προσφυγικές πολυκατοικίες της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, φαίνεται ότι το Ρυθμιστικό Σχέδιο βάζει τέλος στα αντικρουόμενα σχέδια αξιοποίησής του. Συγκεκριμένα, το ιστορικό κάποτε οικιστικό συγκρότημα των Αμπελοκήπων θα παραμείνει στον τόπο που «γεννήθηκε» με απώτερο στόχο να αναδειχθεί ως σημαντικό μνημείο της νεότερης αρχιτεκτονικής της πρωτεύουσας.

Σημειώνεται ότι το 2009, τα 228 προσφυγικά διαμερίσματα του συγκροτήματος κηρύχθηκαν ιστορικό διατηρητέο μνημείο, κατόπιν απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού, επί θητείας στο ΥΠ.ΠΟ. του νυν πρωθυπουργού Aντώνη Σαμαρά. Έκτοτε χρειάστηκε να περάσουν περίπου 5 χρόνια για να ενταχθούν (σ.σ. αποφασίστηκε πριν από λίγες εβδομάδες) τα προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας στο προς αξιοποίηση «πορτοφόλι» του ΤΑΙΠΕΔ, μαζί με συνολικά 168 ακίνητα.

Το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας ορίζει τους όρους και τους κανόνες βάσει των οποίων θα αξιοποιηθούν οι 8 πολυκατοικίες και επί της ουσίας καθορίζει τις χρήσεις και τον χαρακτήρα που θα πρέπει να έχουν τα συγκεκριμένα οικήματα. Ειδικότερα, το πρόγραμμα ανάπλασης της περιοχής στοχεύει στην επανάχρηση και αξιοποίηση του συγκροτήματος χωρίς αλλοίωση της μορφολογίας του με χρήσεις κατοικίας, υπηρεσιών πολιτισμού, εκπαίδευσης, διαμονής και φιλοξενίας, ενώ παράλληλα προβλέπεται και η αναβάθμιση του ελεύθερου χώρου μεταξύ των κτιρίων (απομάκρυνση της άτυπης στάθμευσης, φύτευση ένταξη της περιοχής στο δίκτυο οικολογικών διαδρόμων μεταξύ Λυκαβηττού και Τουρκοβουνίων).

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα