Γυναίκες με κατάθλιψη έχουν διπλάσιο κίνδυνο να πάθουν εγκεφαλικό

Πώς και γιατί οι επιστήμονες συνδέουν την εμφάνιση εγκεφαλικού επεισοδίου στις γυναίκες που πάσχουν από κατάθλιψη. Τι αποκαλύπτει έρευνα διάρκειας 12 ετών;

Μια έρευνα που διήρκεσε 12 ολόκληρα χρόνια και έλαβαν μέρος 10.547 γυναίκες ηλικίας 47 έως και 52 ετών είχε ως συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που πάσχουν από κατάθλιψη έχουν 2,4 φορές  μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με εκείνες που δεν έχουν κατάθλιψη.

Μάλιστα, αίσθηση έχει προκαλέσει και το γεγονός ότι ακόμα και όταν οι ερευνητές αφαίρεσαν άλλους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, γυναίκες με κατάθλιψη είχαν 1,9 φορές αυξημένες πιθανότητες για εγκεφαλικό επεισόδιο. Η Caroline Jackson, επιστήμονας του University of Queensland in Australia, δήλωσε ότι όταν αντιμετωπίζουν γυναίκες οι γιατροί πρέπει να αναγνωρίζουν τη σοβαρή φύση της φτωχής ψυχικής υγείας και τη μακροπρόθεσμη επίδραση. Τρέχουσες οδηγίες για την πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου τείνουν να παραβλέπουν τον πιθανό ρόλο της κατάθλιψης.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τη σχέση κατάθλιψης και εγκεφαλικού επεισοδίου για να ξεχωρίσουν την ανεξάρτητη επίδραση της κατάθλιψης εντόπισαν διάφορα χαρακτηριστικά που μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Αν και ο αυξημένος κίνδυνος σχετικός με την κατάθλιψη ήταν μεγάλος στην έρευνα, ο απόλυτος κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου είναι αρκετά χαμηλός για την ηλικιακή ομάδα, δήλωσε η Jackson. Περίπου 2,1% των Αμερικανίδων γυναικών στα 40 και 50 τους εμφανίζουν εγκεφαλικό επεισόδιο. Στην έρευνα, μόνο περίπου το 1,5% όλων των γυναικών είχε εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο αριθμός αύξανε σε ελαφρώς περισσότερο από 2% στις γυναίκες με κατάθλιψη. Ακόμα δεν είναι σαφές γιατί η κατάθλιψη μπορεί να συνδέεται ισχυρά με το εγκεφαλικό επεισόδιο στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα