Κατήφεια, γκρίνια κι αμφισβήτηση στη ΔΗΜΑΡ

Εκτακτο συνέδριο με όλα τα θέματα ανοιχτά, φέρνει στη Δημοκρατική Αριστερά το συντριπτικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, με τις επιλογές του Φώτη Κουβέλη να αμφισβητούνται πλέον ανοιχτά.

Η πτώση από το 6,23% στις προ διετίας εθνικές εκλογές, στο λιγότερο του 1,4% στις ευρωεκλογές της Κυριακής, μόνο ως καταστροφή μπορεί να χαρακτηριστεί. Διέψευσε, μάλιστα, και τις δημοσκοπήσεις που έδειχναν τη ΔΗΜΑΡ πέριξ του 3%. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του κόμματος παρά την προσωπική αμφισβήτηση που δέχθηκε στα κανάλια από κορυφαία στελέχη του κόμματός, αρκέστηκε σε μια γενική παραδοχή της ήττας του.

«Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι αρνητικό για τη Δημοκρατική Αριστερά», είπε ο κ. Κουβέλης που αρκέστηκε στο σχόλιο ότι «η ΔΗΜΑΡ είναι ένα βαθιά δημοκρατικό κόμμα και μέσα από το σύνολο των προβλεπόμενων διαδικασιών, θα συζητήσουμε το μήνυμα των εκλογών και τις αιτίες του αποτελέσματος». Μία τοποθέτηση που κάθε άλλο παρά ικανοποίησε στελέχη όπως ο Γρηγόρης Ψαριανός, ο οποίος δήλωσε πως «όταν ένα κόμμα δεν ηττάται, αλλά συντρίβεται στις κάλπες υπάρχει και η λέξη παραίτηση», καλώντας έτσι ευθέως τον Φώτη Κουβέλη να αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος.

Σε «ευθύνες της ηγεσίας» αναφέρθηκε ο επικεφαλής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, Σπύρος Λυκούδης. Μάλιστα, ο κ. Λυκούδης εμφανίστηκε δικαιωμένος για την κριτική του, αν και όπως είπε, απευχόταν να δικαιωθεί μέσω μίας ήττας. «Ο πρώτος κύκλος της ζωής της ΔΗΜΑΡ έκλεισε», εκτίμησε και ο Γιάννης Πανούσης, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Βασίλης Οικονόμου -που εδώ και ημέρες βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με τον Φώτη Κουβέλη- έκανε λόγο για μία «καταστροφική ήττα».

Σε κάθε περίπτωση, το έκτακτο συνέδριο που αναμένεται να αποφασιστεί και τυπικά αυτή την εβδομάδα δεν θα είναι μία ανέφελη διαδικασία. Η εσωκομματική αντιπολίτευση αναμένεται να θέσει ως «όρο ύπαρξης» του κόμματος τον διάλογο με την «Ελιά», αλλά και την συμμετοχή του κόμματος στην κυβέρνηση. Μάλιστα, αρκετοί από τη μειοψηφία δεν κρύβουν την πρόθεσή τους ακόμη και να αποχωρήσουν από το κόμμα, στην περίπτωση που ο Φώτης Κουβέλης «περάσει», μέσω ψηφοφορίας, τις δικές του θέσεις -δηλαδή το μη διάλογο με το ΠΑΣΟΚ και την απόρριψη της υποστήριξης της κυβέρνησης.

Αξίζει να σημειώσουμε, τέλος, πως οι «μεταγραφές» στελεχών του ΠΑΣΟΚ που έγιναν (π.χ. Μαριλένα Κοππά) κάθε άλλο παρά ευνόησαν τη ΔΗΜΑΡ, με στελέχη του κόμματος να καταμαρτυρούν ευθύνες στην ηγεσία για την εντύπωση που έδωσε περί συμπόρευσης με τον πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα