«Ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει μια γενναία τούμπα!»

Συνέντευξη στη Σύσσυ Γεωργαντοπούλου

Την πεποίθησή της ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει «μία γενναία τούμπα» την επομένη των εκλογών, καθώς «δεν υπάρχει κανένα κοινοβούλιο ευρωπαϊκής χώρας που να δεχτεί να μας διαγράψει χρέος και να μας δώσει νέα δανεικά», εκφράζει μέσω της «Α» η Ντόρα Μπακογιάννη.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών, που δίνει τη μάχη της 25ης Ιανουαρίου στην Α΄ Αθηνών, τονίζει πως «η οικονομία, διεθνώς, δεν καθορίζεται από το ρυθμό που θα παίζει το νταούλι του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πως όποιος επιζητά την πόλωση αποπροσανατολίζει από την κύρια εστία των προβλημάτων, λογική που δεν ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία».

Οι εκλογές αυτές φαίνεται να γίνονται μέσα σε ένα κλίμα πόλωσης και φόβου. Πιστεύετε ότι η πόλωση αυτή που αναπτύσσεται, ευνοεί τη Νέα Δημοκρατία;

«Εδώ και καιρό έχει αρχίσει να πολώνεται επικίνδυνα το κλίμα. Και εδώ και καιρό φώναζα και έλεγα ότι πρέπει να τα αποφύγουμε να οδηγηθούμε σε μια τέτοια εξέλιξη. Γιατί το μόνο που επιδιώκει όποιος επιζητά την πόλωση είναι να αποπροσανατολίζει από την κύρια εστία των προβλημάτων και των ζητημάτων που πρέπει να συζητηθούν και να τοποθετηθούμε καθαρά στους πολίτες. Γι’ αυτό θεωρώ ότι η Ν.Δ. δεν έχει λόγο να ακολουθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε αυτήν τη λογική. Εμείς έχουμε πρόγραμμα, έχουμε ουσιαστική και ρεαλιστική πρόταση για το αύριο που προσφέρει ελπίδα και εγγυάται τη σταθερότητα και την προοπτική της διεξόδου από την κρίση. Αυτή είναι η διαφορά μας με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Μπορεί η Ν.Δ. να εγγυηθεί ότι δεν θα επαναλάβει τα λάθη των τελευταίων δύο χρόνων και τι διαφορετικό μπορείτε να κάνετε τώρα;

«Κοιτάξτε, αυτή η κυβέρνηση κατάφερε πολλά. Πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα, ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, κατάφερε να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που για χρόνια έμεναν στα συρτάρια. Έκανε και λάθη, καθυστέρησε και σε πράγματα. Όμως δεν ήμασταν μόνοι μας. Μη ξεχνάτε ότι ο βασικός μας εταίρος, το ΠΑΣΟΚ, κάθε τόσο αντιδρούσε και απειλούσε να καταψηφίσει νομοσχέδια που του ξυπνούσαν τις παλιές κρατικίστικες του αντιλήψεις. Από εδώ και πέρα, μπορούμε, με σαφώς διαφορετικές προτεραιότητες, και να διορθώσουμε σφάλματα, και να προχωρήσουμε πιο γρήγορα. Και υποχρεούμαστε να το κάνουμε αυτό. Με βασικές προτεραιότητες τη φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία θα περιλαμβάνει μικρότερους και λιγότερους φόρους και μείωση του ΕΝΦΙΑ και ταυτόχρονα ταχύτερη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που θα πυροδοτήσουν την ανάπτυξη και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας».

Πιστεύετε ότι υπάρχει πραγματικά ο κίνδυνος να συμβεί ατύχημα; Δηλαδή, το λεγόμενο «Grexit»;

«Ξέρετε, όταν ακούς τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ να ισχυρίζεται ότι θα χορέψει τις αγορές, οι εταίροι μας απορούν για το τι συμβαίνει πραγματικά στην Ελλάδα. Γιατί η οικονομία, διεθνώς, δεν καθορίζεται από τον ρυθμό που θα παίζει το νταούλι του ο κ. Τσίπρας. Κι αυτό δείχνουν στον ΣΥΡΙΖΑ να μην το αντιλαμβάνονται. Όσο εμμένουν σε αυτήν τη λογική, ανησυχώ και ανησυχώ ειλικρινά πολύ».

Πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, αν κερδίσει τις εκλογές και συγκροτήσει κυβέρνηση, θα αλλάξει άποψη; Θα επιχειρήσει, δηλαδή, μια πολιτική συμβιβασμού με τους εταίρους μας;

«Κοιτάξτε, ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει σήμερα σε μια λογική εύκολων υποσχέσεων. Τάζει παντού τα πάντα και υπόσχεται πράγματα που δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει. Κι όταν ρωτάς, όπως κάνω κάθε φορά, τους συναδέλφους τού ΣΥΡΙΖΑ, από πού; Από πού θα βρείτε τα 12 δισεκατομμύρια, που στοιχίζει το πρόγραμμά σας; Τότε σιγή ιχθύος. Ούτε το 1 δισ. δεν μπορούν να μας πουν από πού θα βρουν. Ακούμε διάφορα τρελά πράγματα, από το ότι θα εξακολουθήσουν να λαμβάνουν χρήματα από τη δανειακή σύμβαση, χωρίς να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις της. Αυτά δεν γίνονται, γιατί δεν υπάρχει κανένα κοινοβούλιο ευρωπαϊκής χώρας που να δεχτεί να μας διαγράψει χρέος και να μας δώσει νέα δανεικά. Ούτε ένα. Υπάρχουν, βέβαια, και άλλες φωνές μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτές των κ.κ. Λαπαβίτσα και Τόλιου, που μιλούν για σχέδιο Β και επιστροφή στη δραχμή. Είναι αυτό στις προθέσεις του ΣΥΡΙZΑ; Αν είναι, να βγουν να μας το πουν. Προσωπικά, θεωρώ πολύ πιθανό να κάνει μια γενναία τούμπα ο κ. Τσίπρας, αυτό όμως φοβάμαι μήπως μας οδηγήσει σε ένα νέο, χειρότερο και πολύ πιο επώδυνο μνημόνιο».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα