Χιλιάδες μετανάστες έτοιμοι για εξέγερση

Κίνδυνο εξέγερσης με απρόβλεπτες διαστάσεις φοβούνται οι αστυνομικές και λιμενικές Αρχές στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, που καθημερινά δέχονται εκατοντάδες πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες, ενώ υπάρχουν πληροφορίες πως ανάμεσά τους βρίσκονται και πράκτορες ξένων μυστικών υπηρεσιών. Όλα αυτά εν μέσω τουριστικής περιόδου…

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Ιδιαίτερα στον πρόχειρο καταυλισμό του Καρά Τεπέ, τρία χιλιόμετρα βόρεια της Μυτιλήνης, όπου βρίσκονται στοιβαγμένοι ίσως και 4.000 άνθρωποι, αρκεί ακόμα και ένα τυχαίο γεγονός για να ανάψει η σπίθα της εξέγερσης. Το πρωί της Πέμπτης, ομάδες Πακιστανών και Αφγανών κατέλαβαν την κεντρική οδό που οδηγεί από την πόλη της Μυτιλήνης στην ανατολική και βόρεια Λέσβο. Αίτημά τους η άμεση καταγραφή και η αποχώρησή τους από το νησί όπου, όπως λένε, μένουν πολλές μέρες. Στόχος τους, άλλωστε, να βρεθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα και όχι να «εγκλωβιστούν» σε κάποιο κέντρο κράτησης στο ανατολικό Αιγαίο. Το μεσημέρι της ίδια ημέρας, οι μετανάστες στο Καρά Τεπέ πλακώθηκαν στο ξύλο μεταξύ τους, φοβούμενοι ότι οι μερίδες φαγητού που έρχονται από εταιρεία catering δεν θα φτάσουν για όλους. Η μικρή αστυνομική  δύναμη δεν μπόρεσε να αποτρέψει τα επεισόδια, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως το όχημα μεταφοράς του συσσιτίου έφυγε με σπασμένες πόρτες.

Άγρια συμπλοκή έγινε και αργά το βράδυ της Τετάρτης στο λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου Σύριοι και Αφγανοί «πιάστηκαν στα χέρια», με πολλούς τραυματίες και από τις δύο πλευρές. Μάλιστα, χρειάστηκε να επέμβει η Ομάδα Ειδικών Αποστολών του Λιμενικού Σώματος προκειμένου να αποκατασταθεί η τάξη, ενώ πρέπει να σημειώσουμε πως πολλοί παράνομοι μετανάστες εντοπίστηκαν να έχουν στην κατοχή τους μαχαίρια και άλλα αιχμηρά αντικείμενα. «Χτυπούν αδιακρίτως με μεγάλες πέτρες εναντίον όλων. Ευτυχώς που πρόλαβα να σκύψω, γιατί αλλιώς ίσως και να μην είχα καταφέρει να επιζήσω», δηλώνει στην «Α» υπαξιωματικός του ΛΣ που τραυματίστηκε σε μία από τις επιχειρήσεις καταστολής των τελευταίων ημερών στο νησί. «Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος και φοβάμαι ότι θα θρηνήσουμε κόσμο από τη θύελλα που έρχεται», σημειώνει ακόμα ο ίδιος λιμενικός.

«Βράζει» και η Σάμος
Ανάλογο είναι το σκηνικό και στη Σάμο, όπου λόγω της τραπεζικής αργίας λίγο έλειψε να μείνουν νηστικοί οι παράνομοι μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται στο νησί. Την Τρίτη, η εταιρεία που έχει αναλάβει το catering δεν πήγε για πρώτη φορά φαγητό στους κρατουμένους γιατί δεν έχει πληρωθεί τους τελευταίους οκτώ μήνες, με τα περίπου 1.250 άτομα που βρίσκονται στο κέντρο κράτησης να στασιάζουν. Ευτυχώς, τα χειρότερα απεφεύχθησαν χάρη στην παρέμβαση της Περιφέρειας και των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Εθνικής Άμυνας, ενώ τη σίτιση ανέλαβε ο Στρατός. Χάρη στις ενέργειες του αναπληρωτή γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, Τζανέτου Φιλιππάκου, αποδεσμεύτηκαν 40.000 ευρώ για την πληρωμή της εταιρείας που προμηθεύει με φαγητό το κέντρο κράτησης και για την ώρα υπάρχει ομαλότητα.

Πηγές από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εκδηλώνουν στην «Α» την ανησυχία τους για το γεγονός ότι οι μεταναστατευτικές ροές καθημερινά αυξάνονται, χωρίς κανείς να ξέρει τι ακριβώς είναι οι άνθρωποι που έρχονται παράνομα στην Ελλάδα. Εκτιμούν δε πως ανάμεσα στους εξαθλιωμένους πρόσφυγες και μετανάστες που ψάχνουν μία καλύτερη τύχη, παρεισφρέουν και πράκτορες ξένων μυστικών υπηρεσιών με στόχο να υποκινήσουν εξέγερση σε μία περίοδο που στη χώρα επικρατεί πολιτική, οικονομική και κοινωνική αστάθεια. Μία άλλη μεγάλη ανησυχία των Αρχών είναι ο κίνδυνος οι συγκεκριμένοι πράκτορες να επαναλάβουν το έργο καταστροφής του παρελθόντος με μεγάλες φωτιές που θα ξυπνήσουν ανατριχιαστικές μνήμες από τις δεκαετίες του ’80 και του ’90.

«Πυθία» και Γιλμάζ
Και αν για κάποιους όλα αυτά ακούγονται ως θεωρίες συνωμοσίας, αρκεί να αναφέρουμε πως το πόρισμα του ανακριτή Φούκα για το σχέδιο «Πυθία» συνδέει τους εμπρησμούς του 2007 με την προσπάθεια αποσταθεροποίησης της τότε κυβέρνησης Καραμανλή. Δεν πρέπει, άλλωστε, κανείς να λησμονεί πως ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ, είχε κυνικά ομολογήσει ότι η χώρα του διέθετε τεράστια μυστικά κονδύλια, ώστε πράκτορες της ΜΙΤ να καίνε τα ελληνικά δάση!

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα