Αρνητική πρωτιά της Ελλάδας στο χρέος

Μια διόλου ευκαταφρόνητη πρωτιά κατέχει η χώρα μας,  αφού στο επίπεδο του 167,8% του ΑΕΠ έπεσε το ελληνικό χρέος κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2015. Όπως μεταφέρει το γερμανικό πρακτορείο dpa, ακόμη έτσι η χώρα μας κρατάει τα αρνητικά πρωτεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 
Βάσει των στοιχείων που είδαν το φως της δημοσιότητας την Παρασκευή, το ελληνικό χρέος φτάνει στα 300 δισεκατομμύρια ευρώ, ελάχιστα χαμηλότερο σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους. Τα δάνεια κατέχουν την λεόντεια θέση αυτού του χρέους, καθώς φτάνουν στο 128,2% του ΑΕΠ.

Το πρώτο τρίμηνο του 2015, το ελληνικό χρέος είχε κυμανθεί στο 168,6% του ΑΕΠ. Αμέσως μετά την Ελλάδα, στο σχετικό πίνακα χρέους, ακολουθούν η Ιταλία (136%) και Πορτογαλία (128,7%). Στον αντίποδα, χαμηλές τιμές ως προς το χρέος τους εμφανίζουν οι Εσθονία (9,9%), Λουξεμβούργο (21,9%) και Βουλγαρία (28,3%).

Σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ, το δημόσιο χρέος των κρατών-μελών δεν πρέπει να ξεπερνάει το 60% επί του ΑΕΠ. Όρο που πληρούν μόλις 11 χώρες (Βουλγαρία, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία και Σουηδία).

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα