«Η ρωσική συμβολή ενάντια στον ISIS είναι καθοριστική για τη Συρία»

Η στρατιωτική επέμβαση που διεξάγεται από τα τέλη του Σεπτεμβρίου στη Συρία επέτρεψε «την ανατροπή της κατάστασης», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, κατά την ετήσια, εφ’ όλης της ύλης, συνέντευξη Τύπου.

«Οι ενέργειες των ρωσικών αεροπορικών δυνάμεων, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν έπειτα από αίτημα των συριακών αρχών, συνέβαλαν πραγματικά στην ανατροπή της κατάστασης στη χώρα και στον περιορισμό των εδαφών που ελέγχονται από τους τρομοκράτες», προσέθεσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, αναφερόμενος στις οργανώσεις Ισλαμικό Κράτος και Μέτωπο αλ Νόσρα, την συριακή πτέρυγα της Aλ Κάιντα.

Παράλληλα, για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις της Γενεύης ανάμεσα στη συριακή αντιπολίτευση και εκπροσώπους του καθεστώτος της Δαμασκού, ο κ. Λαβρόφ επεσήμανε ότι δεν μπορούν «να έχουν αποτελέσματα», εάν το μεγαλύτερο κουρδικό κόμμα δεν προσκληθεί να συμμετάσχει.

«Θα ήταν άδικο και αναποτελεσματικό να εμποδίσουμε τους Κούρδους της Συρίας να συμμετάσχουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών. «Χωρίς αυτό το κόμμα, χωρίς τους εκπροσώπους αυτούς, οι συνομιλίες δεν μπορούν να έχουν το αποτέλεσμα που θέλουμε, δηλαδή μία οριστική πολιτική διευθέτηση» της συριακής σύρραξης, παρατήρησε, τονίζοντας ωστόσο ότι εάν το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης του Σάλεχ Μούσλιμ δεν προσκληθεί, η Ρωσία δεν θα θέσει το βέτο της στις ειρηνευτικές συνομιλίες που θα ξεκινήσουν την Παρασκευή στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Τέλος, ο κ.Λαβρόφ ξεκαθάρισε ότι η Μόσχα δεν ζήτησε από τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσαντ, να παραιτηθεί, ούτε του πρόσφερε πολιτικό άσυλο. «Και στις δύο περιπτώσεις η απάντηση είναι “όχι”. Είναι αναληθές… κανείς δεν ζήτησε πολιτικό άσυλο και σε κανέναν δεν προσφέρθηκε κάτι παρόμοιο».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα