Σάντος… το «τελευταίο στοίχημα» του Ιβάν Σαββίδη

Ο Φερνάντο Σάντος βρίσκεται εκ νέου στο επίκεντρο της επικαιρότητας στο ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ, καθώς ο Πορτογάλος τεχνικός εμφανίζεται τόσο στην πατρίδα του, όσο και στη Θεσσαλονίκη, ως η πιθανότερη επιλογή του Ιβάν Σαββίδη για τον πάγκο του «Δικέφαλου του Βορρά». Ωστόσο, το θέμα του Σάντος έχει λάβει μεγαλύτερες και πιο βαθιές διαστάσεις, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο έμπειρος κόουτς αποτελεί το «τελευταίο στοίχημα» του Ιβάν Σαββίδη, με όποιο τρόπο μπορεί να ερμηνευτεί αυτό.

Ο Φερνάντο Σάντος είναι ο τεχνικός που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των προτιμήσεων του Ιβάν Σαββίδη, προκειμένου να αναλάβει το πόστο του προπονητή στον ΠΑΟΚ. Αυτό είναι ένα δεδομένο, το οποίο επιβεβαιώνεται απ’ όλες τις πλευρές και ιδιαίτερα από το περιβάλλον του ιδίου στην Πορτογαλία. Τα πορτογαλικά ΜΜΕ παρουσιάζουν ως δεδομένες τις επαφές μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς, όπως αναφέρουν, το συμβόλαιό του με την πορτογαλική Ομοσπονδία λήγει μετά το Euro 2016 και έχει ήδη δεχθεί κρούση από τον μεγαλομέτοχο του «Δικέφαλου του Βορρά».
Τα στοιχεία που διαθέτει ο Σάντος αρκούν, ώστε να πειστεί ο Ιβάν Σαββίδης πως αποτελεί την ιδανική λύση για τον πάγκο της ομάδας του. Γνωρίζει πολύ καλά το ελληνικό ποδόσφαιρο και τις ιδιαιτερότητες του ΠΑΟΚ, δεν χρειάζεται περίοδο προσαρμογής και έχει πετύχει όπου και αν έχει δουλέψει τα τελευταία χρόνια. Επιπροσθέτως, μένει ελεύθερος το καλοκαίρι, οπότε δεν υπάρχει κάποιο εμπόδιο, εκτός από τις διαθέσεις του. Αντίδραση από τον ίδιο δεν υπάρχει, καθώς στην παρούσα φάση έχει επικεντρωθεί στην προετοιμασία της Πορτογαλίας ενόψει του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Γαλλίας. Ωστόσο, με δεδομένη την τακτική του να κλείνει από νωρίς τις συμφωνίες του, δεν αποκλείεται το αμέσως επόμενο διάστημα να δρομολογηθούν εξελίξεις.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνουμε μία πτυχή της όλης ιστορίας, η οποία ενδεχομένως να έχει τη σημασία της για το παρόν, αλλά πολύ περισσότερο για το μέλλον. Σύμφωνα με πηγή από το περιβάλλον του Ιβάν Σαββίδη, ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ είναι πολύ απογοητευμένος από την πορεία της ομάδας επί των ημερών του. Παρ’ ότι πιστεύει ότι δοκίμασε όλες τις μεθόδους, δεν πέτυχε να αλλάξει το προφίλ του συλλόγου. Ο «Δικέφαλος του Βορρά» δεν σημείωσε καμία επιτυχία, ενώ κάθε χρόνο αναγκαζόταν να αλλάζει τόσο τη διοίκηση, όσο και το τεχνικό τιμ, αλλά και τους παίκτες. Από την ίδια πηγή μάθαμε ότι σε μια στιγμή εξέφρασε τη σκέψη να αποχωρήσει από τον σύλλογο, αν αυτό θα αποδεικνυόταν ωφέλιμο. Πολύ γρήγορα, ωστόσο, εγκατέλειψε τη συγκεκριμένη σκέψη και στράφηκε στη λύση που θα ανοίξει τον δρόμο στον ΠΑΟΚ για ένα καλύτερο αύριο.
Η πρόταση που ακούστηκε ήταν ο Φερνάντο Σάντος. Από τότε ξεκίνησε μία συζήτηση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να αποφασιστεί η προσέγγιση του Πορτογάλου. Όπως μάθαμε από καλά πληροφορημένη πηγή, ο Ιβάν Σαββίδης χαρακτήρισε ως το «τελευταίο μου στοίχημα» τον Πορτογάλο κόουτς, δίχως να αναλύσει περισσότερο το τι εννοούσε. Αυτό μπορεί να σημαίνει πολλά. Ίσως να είναι μία αποστροφή του λόγου, ίσως μία υπερβολή, ίσως η έκφραση της απογοήτευσης ενός επενδυτή, ο οποίος έχει κάνει ό,τι θεωρεί απαραίτητο, αλλά δεν έχει δει αποτελέσματα.
Ξεκαθαρίζουμε ότι δεν είναι δεδομένη η συνεργασία του ΠΑΟΚ με τον Φερνάντο Σάντος, διότι αφενός μεν η υπόθεση βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο, και αφετέρου δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι ο Πορτογάλος θα θελήσει να επιστρέψει στην Ελλάδα, με τις συνθήκες που επικρατούν στο ελληνικό ποδόσφαιρο, τις οποίες γνωρίζει πολύ καλά, και… εκ των έσω μάλιστα, μετά την εμπειρία του από τον πάγκο της εθνικής ομάδας. Ωστόσο, η σχέση του με τον σύλλογο της Θεσσαλονίκης παραμένει ιδιαίτερη, ενώ η προοπτική ενός… θαύματος αποτελεί πάντα ένα μεγάλο δέλεαρ για τον Φερνάντο Σάντος, ο οποίος απολαμβάνει της καθολικής αποδοχής του κόσμου.

Η… κυβίστηση του Ιγκόρ Τούντορ
Στον ΠΑΟΚ προέκυψε θέμα και με τις δηλώσεις τού μέχρι πρότινος προπονητή της ομάδας, Ιγκόρ Τούντορ, σε κροατικά ΜΜΕ. Ο Κροάτης τεχνικός απέδωσε το σύνολο των ευθυνών για την αποτυχία του στην ομάδα της Θεσσαλονίκης στον Ιβάν Σαββίδη, λέγοντας πως συνέβαιναν γελοία πράγματα, τα οποία δεν μπορεί να εξηγήσει.
Βέβαια, όσο διάστημα βρισκόταν στον πάγκο του «Δικέφαλου του Βορρά» δεν είχε αναφερθεί ποτέ σε αυτά τα… γελοία που διέκρινε. Αντιθέτως, έλεγε πως βρίσκεται σε έναν σπουδαίο και οργανωμένο ευρωπαϊκό σύλλογο, με προοπτικές.
Όσον για τον Ιβάν Σαββίδη, τον οποίο, εμμέσως πλην σαφώς, κατηγόρησε ο Κροάτης, έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να τον στηρίξει, τοποθετώντας δίπλα του τον Φρανκ Άρνεσεν, έναν από τους κορυφαίους τεχνικούς διευθυντές στον κόσμο, αποκτώντας κάθε παίκτη που του ζήτησε ο Τούντορ, παρ’ ότι σχεδόν κανείς δεν απέδωσε, ενώ όταν άπαντες ζητούσαν το κεφάλι του ο μεγαλομέτοχος βγήκε μπροστά και τον στήριξε με δημόσια τοποθέτησή του. Ωστόσο, όταν μία ομάδα έχει μία νίκη σε 11 αγώνες, δεν της φταίει η… οργάνωση, αλλά η κατάσταση που δεν μπορεί να ελέγξει ο προπονητής. Σχετικά με αυτό, όμως, δεν έκανε αναφορά ο Ιγκόρ Τούντορ…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα