Επιμένει ο Κατρούγκαλος: Καμία κύρια σύνταξη δεν θα μειωθεί

Επιμένει ο Γιώργος Κατρούγκαλος ότι δεν μειώνονται μισθοί και κύριες συντάξεις μιλώντας στην  ΕΡΤ. Κάνοντας πράξη όσα είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση δεν μειώνονται ούτε οι μισθοί ούτε οι κύριες συντάξεις, τόνισε αρχικά ο  υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και εξήγησε ότι μειώσεις γίνονται στο μέρισμα των δημοσίων υπαλλήλων. Δεν μπορούσε να πληρώνει τη μαύρη τρύπα ο εργάτης και ο αγρότης υποστήριξε, τόνισε.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης ο κ. Κατρούγκαλος παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να σώσει το ΕΚΑΣ, σχολιάζοντας «κακό πράγμα που κόβεται. Δεν αποτελεί όμως κομμάτι της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης η κατάργηση του ΕΚΑΣ. Ήταν δεδομένο κομμάτι της συμφωνίας του αναγκαστικού συμβιβασμού-και είχε ψηφιστεί τον Ιούλιο του 2015 και από τη Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ με το ν.4336.

Σκοπός μας ήταν να αντικαταστήσουμε το ΕΚΑΣ με ένα ισοδύναμο μέτρο υποστήριξε. Το μέτρο αυτό είναι η εθνική σύνταξη, η οποία καλύπτει αποτελεσματικότερα, την ανάγκη να προστατευθούν οι συνταξιούχοι από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό μιας και δίνεται προς όλους, χωρίς έλεγχο εισοδημάτων όπως γινόταν με το ΕΚΑΣ που αποτελούσε μια προνοιακή παροχή.

Με τον επαναυπολογισμό των συντάξεων μετά το 2018 οι συνταξιούχοι θα δουν να αυξάνονται οι συντάξεις τους είπε ο υπουργός Εργασίας και συνέχισε μιλώντας για την προσπάθεια της κυβέρνησης να στηρίξει με ισοδύναμα μέτρα, αυτούς που χάνουν το ΕΚΑΣ. Για παράδειγμα παίρνουν τα φάρμακά τους με χαμηλή φαρμακευτική συμμετοχή (10%), ενώ η κυβέρνηση μελετά, τι μπορεί να δοθεί σε αυτούς τους ανθρώπους από το πλεόνασμα του 2015 ώστε να ελαφρυνθεί η πίεση που θα υποστούν».

Στη συνέχεια ανέφερε:«Δεν έχουμε οριζόντια μείωση στις επικουρικές. Αντί να έχουμε οριζόντια μείωση του 30% που θα γινόταν αν εφαρμόζαμε τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που είχε συμφωνήσει η Ν.Δ. έχουμε μείωση. Οι μειώσεις αφορούν λιγότερο από το 20% των ασφαλισμένων», τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος, διευκρινίζοντας ότι «ακόμα και για όσους παίρνουν πάνω από 1300 ευρώ σύνταξη, δεν γίνεται οριζόντια μείωση. Επαναυπολογισμός γίνεται με το νέο τρόπο, που θα βγαίνουν οι επικουρικές καθώς ο κανόνας της ισότητας θα πρέπει να εφαρμοστεί και για τους παλιούς και τους νέους ασφαλισμένους».

Τι είπε για τις αναπηρικές συντάξεις

Ο κ. Κατρούγκαλος διαβεβαίωσε ότι δεν αλλάξει τίποτα με τις αναπηρικές συντάξεις. «Όσα λέγονται είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψέματα. Πρέπει να έχουμε ίδιους κανόνες για όλους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που σήμερα είναι διαφορετικοί φτιάξαμε μια επιτροπή με τη συμμετοχή των ανθρώπων με αναπηρία ώστε ως το τέλος του χρόνου να ομογενοποιηθούν οι κανόνες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο υπουργός εργασίας διέψευσε ότι τέθηκε ζήτημα περικοπής 13ου και 14ου μισθού. «Πρόκειται για ψέμα, δεν θα υπάρξει κανένα θέμα μείωσης μισθών όσο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην εξουσία».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα