“Θα κουκουλώσουν τις ευθύνες τους”

Το Ποτάμι λέει “ναι” στην συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής μετά τις αποκαλύψεις Γκαλμπρέιθ. Πάντως όπως επεσήμανε και ο Σταύρος Θεοδωράκης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη “δεν περιμένει κάτι ουσιαστικό καθώς σχεδόν πάντα οι επιτροπές αυτές καταλήγουν σε απαλλακτικά πορίσματα”, ενώ θύμισε ότι και ο Άκης Τσοχτζόπουλος είχε αθωωθεί από παρόμοιες επιτροπές. Προσέθεσε δε ότι «τα capital control ουσιαστικά είναι μια εγκληματική ενέργεια εις βάρος της οικονομίας από ανθρώπους που δεν είχαν και επίγνωση του μεγέθους του εγκλήματος» και τόνισε ότι η ευθύνη είναι του Πρωθυπουργού και όλων των υπουργών και όχι μόνο του Βαρουφάκη, λέγοντας: «Είναι συλλογική ευθύνη όσων έπαιρναν τις αποφάσεις».
Για το ίδιο θέμα ρωτήθηκε και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς, ο οποίος ήταν ακόμη πιο δεικτικός: «Εμείς στο Ποτάμι θα πούμε “Ναι” στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, αλλά μην έχετε αυταπάτες όπως ο Πρωθυπουργός. Τίποτα δεν θα γίνει! Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχουν την πλειοψηφία, οπότε θα τα κουκουλώσουν τα πράγματα κι από ‘δω παν κι άλλοι. Καλό καλοκαίρι!».

Συνάντηση με τους δικαστές

Με αφορμή την συζήτηση για εξεταστική επιτροπή, αλλά και τα υπόλοιπα καυτά θέματα ο Σταύρος Θεοδωράκης υποδέχθηκε στο Ποτάμι τα προεδρεία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών Συμβουλίου της Επικρατείας, της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, της Ένωσης Δικαστών Ελεγκτικού Συνεδρίου και της Ένωσης Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Τον επικεφαλής του Ποταμιού συνόδευαν ο Βασίλης Μαρκής, πρώην Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και ειδικός σύμβουλος σε θέματα Δικαιοσύνης και η Γιάννα Παναγοπούλου, πολιτική υπεύθυνη του Τομέα Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η συζήτηση αφορούσε το σύνολο των θεσμικών θεμάτων που αντιμετωπίζει η Δικαιοσύνη, καθώς και τα πάγια αιτήματα των Δικαστικών Ενώσεων. Επεκτάθηκε στις υπό συζήτηση αναθεωρητέες διατάξεις του Συντάγματος, στην «αναστολή» των μισθολογικών «ωριμάνσεων και προαγωγών των ειδικών μισθολογίων», που πλήττει τα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των δικαστικών λειτουργών, αλλά και στις ανεπίτρεπτες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που χωρίς τεκμηρίωση παραβιάζουν τη συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών και υποσκάπτουν το κύρος της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφέρθηκε στα σημαντικότερα ζητήματα της Δικαιοσύνης, τα οποία παραμένουν εκκρεμή και στις αναγκαίες θεσμικές μεταρρυθμίσεις που προτείνει το Ποτάμι, ενώ περιέγραψε την αγωνία του για την ανάγκη επιτάχυνσης της απονομής της Δικαιοσύνης.
Εξέφρασε τη συμπαράστασή του στο αίτημα για την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων, μεταξύ των οποίων η ολοκλήρωση της μηχανοργάνωσης των Δικαστηρίων της χώρας και η πλήρωση των θέσεων Δικαστικών υπαλλήλων.

Δεν παρέλειψε, τέλος, να τονίσει ότι η Δικαιοσύνη είναι ο θεματοφύλακας του κράτους δικαίου, ο ένας από τους τρεις πυλώνες της Δημοκρατίας, και γι’ αυτό το Ποτάμι θα είναι δίπλα στους δικαστικούς λειτουργούς και απέναντι σε κάθε προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης και θεσμικής εκτροπής από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος Χριστόφορος Σεβαστίδης, ο Α’ Αντιπρόεδρος Παναγιώτης Λυμπερόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας Νικόλαος Σαλάτας, την Ένωση Δικαστικών Λειτουργών Συμβουλίου της Επικρατείας εκπροσώπησε ο Πρόεδρος Ευθύμιος Αντωνόπουλος, την Ένωση Διοικητικών Δικαστών εκπροσώπησε η Πρόεδρος Ειρήνη Γιανναδάκη, την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, εκπροσώπησε ο Πρόεδρος Δημήτριος Ασπρογέρακας και ο Γενικός Γραμματέας Αδάμης Πάρης, την Ένωση Δικαστών Ελεγκτικού Συνεδρίου εκπροσώπησε η Πρόεδρος Ασημίνα Σαντοριναίου και το μέλος του ΔΣ Σταμάτιος Πουλής και την Ένωση Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, εκπροσώπησε ο Πρόεδρος Χρήστος Μητκίδης και η Γενική Γραμματέας Μενδρινού Ράνια.
Για τον κόφτη
Στο μεταξύ μετά την δημοσιοποίηση του Τεχνικού Μνημονίου Συνεργασίας για τον λεγόμενο “κόφτη” το Ποτάμι ενημέρωσε εσωτερικά τα στελέχη του για το ποιος θα πληρώσει τη ζημιά μόλις ενεργοποιηθεί ο κόφτης.
Συγκεκριμένα, οι περικοπές των δαπανών που ορίζει το μνημόνιο, σε περίπτωση απόκλισης του ελλείμματος από τους στόχους θα φτάσουν έως και το 2% του ΑΕΠ ή στα 3,5 δισ. ευρώ. Η περικοπές θα προέρχονται κατά 15% από συντάξεις, κατά 45% από μισθούς και αποδοχές και κατά 19,3% από καταναλωτικές δαπάνες. Πέρα από τον «κόφτη» το έγγραφο περιλαμβάνει αναλυτικά τις ΔΕΚΟ που μεταφέρονται στο νέο υπερ-ταμείο, αναφέροντας χαρακτηριστικά τη ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ, ενώ ορίζεται αυστηρότερο πλαίσιο για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.
Τα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες ανέρχονται αυτή τη στιγμή σε 5,5 δισ. ευρώ και με τον νέο μηχανισμό του μνημονίου δεν θα γίνεται η αποπληρωμή αν δεν εκκαθαριστεί προηγουμένως το 80% των οφειλών για τις οποίες έχουν ήδη διατεθεί τα ποσά από τους θεσμούς.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα