Οι μύθοι, το… παραμύθι και το 4ο Μνημόνιο

Με τις εξελίξεις να επιβεβαιώνουν πλήρως την «Α», που πρώτη έγραψε για το 4ο μνημόνιο, και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει πάρει πάνω του όλο το επικοινωνιακό κομμάτι προκειμένου να αποκαλύψει όλες τις πτυχές του νέου σκληρού προγράμματος, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μέσα στην εβδομάδα που πέρασε, σε γραφείο στελέχους πρώην πρωθυπουργού, προκειμένου να χαράξουν τη στρατηγική για τον τρόπο που θα αποκαλύψουν τη συμφωνία για το 4ο μνημόνιο, όπως επίσης και το πρόγραμμα που θα ακολουθήσουν για να μην εφαρμοστούν κι άλλα σκληρά μέτρα…

Ρεπορτάζ: Σπύρος Παπαδάκης

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Α», οι 7 άντρες που βρίσκονταν εκεί, ανέλυσαν κατ’ αρχάς (σ.σ. με σκοπό να την αποδημήσουν) την τακτική της κυβέρνησης καθώς –όπως λένε– θέλει όλα αυτά «να περάσουν στο ντούκου». Και προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποπροσανατολίσει τη δημόσια συζήτηση.
Τη μία μέρα –τονίστηκε στη σύσκεψη– ο Τσίπρας επισκέπτεται Κέντρα Υγείας, που λειτουργούν εδώ και 11 χρόνια και μοιράζει υποσχέσεις και διορισμούς. Την άλλη, παίζει ανεύθυνα με την αγωνία των νέων ανθρώπων και των οικογενειών τους, τάζοντας ελεύθερη πρόσβαση στα πανεπιστήμια.

«Αδίστακτος…»
«Κάθε ώρα που περνάει αποκαλύπτονται νέες πτυχές του Τέταρτου Μνημονίου με την υπογραφή Τσίπρα – Καμμένου. Εκτός από τη μείωση του αφορολόγητου και τις περικοπές των συντάξεων, προκύπτουν συνεχώς νέα επώδυνα μέτρα τα οποία ανεβάζουν το συνολικό κόστος σε πάνω από 4 δισ. ευρώ», ειπώθηκε από τον οικονομικό αναλυτή της παρέας, για να πάρει τη σκυτάλη ο στενός συνεργάτης του Μητσοτάκη λέγοντας:
«Ο κ. Τσίπρας είναι ικανός να κάνει και να πει τα πάντα για να υπηρετήσει τους τακτικισμούς του. Βέβαια, δεν τον πιστεύει κανείς πλέον. Όπως κατήργησε τον ΕΝΦΙΑ και έσκισε τα Μνημόνια, έτσι θα καταργήσει τις πανελλαδικές. Ήδη, ο υπουργός του είπε ότι δεν ξέρει ποιο σύστημα θα υπάρχει σε 3 χρόνια, αποδεικνύοντας ότι όλο αυτό είναι ένα πυροτέχνημα. Το μόνο που δείχνουν όλα αυτά είναι πόσο αδίστακτος είναι ο κ. Τσίπρας».
Η Εκπαίδευση –από την υποχρεωτική μέχρι την τεχνική και επαγγελματική και τα μεταπτυχιακά– αποτελεί τομέα ύψιστης προτεραιότητας, και επ’ αυτών η Ν.Δ. έχει συγκεκριμένο σχέδιο:
1] Στηρίζει τους εκπαιδευτικούς, που θεωρεί πλούτο για την εκπαίδευση.
2] Συνδέει την εκπαίδευση με την απασχόληση, για να βρουν κεφάλαια τα πανεπιστήμια, αλλά και δουλειές οι απόφοιτοι.
3] Αξιοποιεί τις νέες δεξιότητες της ψηφιακής εποχής.
4] Ενισχύει την ελευθερία και αυτονομία κάθε εκπαιδευτικής μονάδας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το «γαλάζιο» σχέδιο θα παρουσιαστεί και θα τεθεί σε δημόσιο διάλογο το επόμενο διάστημα.

Δυόμισι χρόνια ψέματα…
Αυτό που τονίστηκε εμφατικά στη σύσκεψη είναι ότι θα πρέπει να αναδείξουν για ακόμη μία φορά πως η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία στηρίχθηκε στους μύθους του τερματισμού της λιτότητας, της αντίστασης στους μνημονιακούς δανειστές και στην καταπολέμηση του «παλιού» και της διαπλοκής. Αντ’ αυτών, 2,5 χρόνια μετά:

# Τα μνημόνια δεν σκίστηκαν, αντίθετα προστέθηκαν άλλα δύο, με τη λιτότητα να αυξάνεται μέσω υψηλών πλεονασμάτων για πολλά ακόμα χρόνια. Εξελέγησαν με υποσχέσεις για παροχές 12 δισ. και επέβαλαν μέτρα 12,5 δισ. ευρώ. Ενώ έχουν λάβει 8,5 φορές περισσότερα μέτρα από ό,τι προέβλεπε το «mail Χαρδούβελη». Και 4 φορές περισσότερα μέτρα από όσα ζητούσε το ΔΝΤ, το 2014, από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

# Από το «goback, κυρία Μέρκελ», πήγαμε στο «κυρία Μέρκελ, σώσε μας». Και παράλληλα ζούμε τη μεγαλύτερη εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας με την παραχώρηση της δημόσιας περιουσίας για 98 ακόμα χρόνια.

# Το «ξεμπερδεύουμε με το παλιό και τη διαπλοκή» έγινε στην πράξη μια αναπαραγωγή όλων των παθογενειών του παλαιού συστήματος. Πελατειακές σχέσεις, παράνομοι διορισμοί, απόπειρα ελέγχου κάθε πτυχής του δημόσιου βίου, ακόμα και με παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη.

«Μετά την κατάρρευση των μύθων, ήρθε η προσγείωση στην πραγματικότητα. Δυστυχώς, με ένα ακόμα μνημόνιο, το δεύτερο στη σειρά, σε δύο χρόνια, της σημερινής κυβέρνησης. Με μεγάλα βάρη για κάθε πολίτη και ασφυκτικό πλαίσιο για τη χώρα για πολλά ακόμα χρόνια», λέει στην «Α» ένας εκ των 7…

«Τα ψέματα της διαπραγμάτευσης…»
Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί σε αυτά που επικαλούνταν οι κυβερνώντες και δη ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. Όπως λένε στη Ν.Δ., «όχι μόνο είναι ανακόλουθος των δηλώσεών του, αλλά έλεγε συνειδητά ψέματα στον ελληνικό λαό διότι ήξερε πού θα “κλείδωνε” η διαπραγμάτευση…»
Η «Α» έχει στα χέρια της την ανάλυση της σύσκεψης των «7».

α) «Δεν θα υποχωρήσουμε από τις κόκκινες γραμμές». Και «Δεν θα λάβουμε νέα μέτρα ούτε ενός ευρώ». Αυτά έλεγε ο κ. Τσίπρας σε συνέντευξή του, μόλις τον περασμένο Ιανουάριο. Τελικά, παίρνει μέτρα 3,6 δισ. ευρώ.

β) Μας έλεγαν πως, ό,τι και να γίνει, αυτοί θα προστατεύσουν τους πιο αδύναμους. Και πλήττουν ακριβώς αυτούς. Διότι με το τέταρτο Μνημόνιο επιβαρύνονται κυρίως οι μισθωτοί που χάνουν έναν μισθό και οι συνταξιούχοι που χάνουν κατά μέσο όρο δύο συντάξεις. Μία με τη μείωση και μία με τη μείωση του αφορολόγητου.

γ) Μας έλεγαν ότι δεν θα δεσμεύσουν τη χώρα μετά τη λήξη της θητείας τους. Και κάνουν ακριβώς αυτό. Παίρνουν μέτρα σήμερα, για μετά το 2018, ενώ παράλληλα δεσμεύουν τη χώρα σε υψηλά πλεονάσματα για πολλά χρόνια.

Η απάτη, λένε στη Ν.Δ., κορυφώνεται με τα ψευτοαντίμετρα, για τα οποία η κυβέρνηση δεν λέει ότι θα ισχύσουν μόνο κατά το ποσοστό που θα υπερβούμε το στόχο του 3,5% ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα. Δεν λέει ότι, για να εφαρμοστεί το σύνολο των αντιμέτρων, πρέπει να βγάζουμε πλεόνασμα 5,5% ώστε να μπορέσει να ενεργοποιηθεί το 2% των αντιμέτρων.

«Η χώρα χρειάζεται ένα άλλο μείγμα πολιτικής. Με λιγότερους φόρους. Με στοχευμένη μείωση των δαπανών του Κράτους. Με αλλαγές στο Κράτος και στην οικονομία, για να έρθουν επενδύσεις, και μαζί η βιώσιμη ανάπτυξη. Και αυτά, ακριβώς, θα υλοποιήσει η Νέα Δημοκρατία», κατέληξαν στη σύσκεψη…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα