ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ PUBLIC ISSUE Συμφωνία-προδοσία για το Βόρεια Μακεδονία από το 35%

Πολλοί κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούσαν ότι μετά την απέλαση των Ρώσων διπλωματών ο θόρυβος και οι διαμαρτυρίες για την συμφωνία των Πρεσπών θα κόπαζε, ελπίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα μειωνόταν το μέτωπο. Κι όμως όπως αποδεικνύεται στο “Βαρόμετρο” της Public Issue το αρνητικό κλίμα για την κυβέρνηση όχι απλά δεν μειώνεται, τουναντίον διευρύνεται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επτά στους δέκα ερωτηθέντες επιμένουν ότι η Ελλάδα δεν έπρεπε να αποδεχθεί το όνομα Βόρεια Μακεδονία για την FYROM. Επίσης ένα νέο στοιχείο που φαίνεται από την δημοσκόπηση, ότι πλέον το 35% των ερωτηθέντων για την συμφωνία χρησιμοποιούν για πρώτη φορά την λέξη “προδοσία”. Κάτι που είδαμε και στο χθεσινό παιχνίδι του ΠΑΟΚ με την Βασιλεία για τον δεύτερο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου δέσποζε ένα τεράστιο πανό στο κέντρο του γηπέδου με το σύνθημα “Σκοτώσατε τον κόσμο στη Ραφήνα, πουλήσατε τη Μακεδονία για το χρήμα”.
Επίσης ένα 7% κάνει λόγο για “εθνική καταστροφή”, ενώ το 21% απαντά για “αναγκαίο κακό”. Σε σαφώς χαμηλά επίπεδα κινείται το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι πρόκειται για «έντιμο συμβιβασμό» (15%), ενώ ακόμη χαμηλότερα, της τάξης 7%, μετρώνται όσοι συμφωνούν με τον χαρακτηρισμό «δίκαιη λύση» που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση.
Συνολικά το 64% των ερωτηθέντων, τάσσονται κατά της Συμφωνίας και μόλις 21% εκδηλώνονται υπέρ.  Ισχυρότερη κοινωνική απόρριψη, 69% ή 7 στους 10, εκδηλώνεται όταν τίθεται, συγκεκριμένα, το ερώτημα της αποδοχής ή μη, του ονόματος «Βόρεια Μακεδονία», ενώ υπέρ της αποδοχής του ονόματος τοποθετείται μόνον το 26% των ερωτώμενων, δηλαδή ένας στους τέσσερις. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το ποσοστό απόρριψης της συμφωνίας είναι αυξημένο κατά 9%, σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα της ίδια εταιρίας που έγινε τον Απρίλιο.
Η συντριπτική πλειονότητα, μάλιστα, των πολιτών πιστεύει ότι η υπογραφή της συμφωνίας θα έχει σημαντικές πολιτικές επιπτώσεις, αφού το 76% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι θα βλάψει τον ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια ώρα που η πλειοψηφία (51%) των ψηφοφόρων του μεγαλύτερου κυβερνητικού κόμματος έχει την άποψη ότι θα ωφελήσει τη Νέα Δημοκρατία.

Σε Μακεδονία και Κρήτη

Στη Μακεδονία, στη Θράκη, στην Ήπειρο και στην Κρήτη, η Συμφωνία συγκεντρώνει ποσοστό υποστήριξης κάτω από 20%, με χαμηλότερο στην περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης (12%) και στην Κρήτη (13%) και υψηλότερο στις περιφέρειες του Ιονίου (32%) και του Βορείου Αιγαίου (29%), όπου, ιστορικά, η Αριστερά καταγράφει ισχυρή παρουσία.
Η υποστήριξη προς τη Συμφωνία είναι ακραία κομματικοποιημένη, αφού οι σημερινοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ τάσσονται υπέρ της συμφωνίας, σε ποσοστό 72%, ενώ της ΝΔ σε ποσοστό μόλις 3%.  Επιπλέον, όπως επισημαίνουν οι ιθύνοντες της Public Issue, θετικά προσκείμενοι στη συμφωνία είναι και οι σημερινοί ψηφοφόροι του Ποταμιού, καθώς και εκείνοι της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Αντιθέτως, οι σημερινοί ψηφοφόροι όλων των υπολοίπων κομματικών χώρων την απορρίπτουν με πλειοψηφικά ποσοστά: οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής σε ποσοστό 96%, του ΚΙΝ.ΑΛ σε 68%, της Ένωσης Κεντρώων σε 65%, του ΚΚΕ σε 52% και των ΑΝΕΛ σε 50%.
Η γεωγραφική και κομματική κατανομή της αποδοχής του ονόματος «Βόρεια Μακεδονία» είναι ανάλογη της γενικής υποστήριξης στη Συμφωνία: Η ονομασία γίνεται αποδεκτή από 8 στους 10 ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ (78%), και απορρίπτεται, αντίστροφα, από το 89% των ψηφοφόρων της ΝΔ (9 στους 10).

 

Στο ναδίρ ο Κοτζιάς

Τέλος, η συμφωνία δείχνει να πλήττει σοβαρά την δημοτικότητα του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, καθώς το 65% των πολιτών έχει αρνητική γνώμη για το πρόσωπό του, έναντι μόνον του 30% που διάκειται θετικά.
Για να υπάρξει ένα μέτρο σύγκρισης, αρκεί να επισημανθεί ότι την ίδια ώρα η δημοτικότητα του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ παρουσιάζει μια σχετική ισορροπία μεταξύ των Ελλήνων πολιτών. Το 42% έχει αρνητική γνώμη και το 40% θετική, ποσοστά που είναι σαφώς ευνοϊκότερα από εκείνα του εγχώριου υπουργού Εξωτερικών.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα