«Δεν θα κοπούν οι συντάξεις»

Πιστή στη… μεταμνημονιακή γραμμή της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί η συμφωνία με τους δανειστές για νέα μείωση των συντάξεων -μέσω κατάργησης της προσωπικής διαφοράς- εμφανίζεται η Έφη Αχτσιόγλου.

Η υπουργός Εργασίας, μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε ότι «αποδεικνύεται πως το μέτρο της απομείωσης της προσωπικής διαφοράς δεν είναι αναγκαίο ούτε δημοσιονομικά ούτε διαρθρωτικά». Όπως είπε, «τα τελικά δεδομένα θα εμφανιστούν στον προϋπολογισμό του 2019, που θα συζητηθεί στη Βουλή περίπου τον Οκτώβριο». Παράλληλα, τόνισε ότι «το 2019 θα υπάρχει διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος άνω των 750 εκατ. ευρώ, ο οποίος θα γίνεται επεκτατικός τα επόμενα χρόνια και θα εξειδικευθεί από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στη ΔΕΘ σε ένα μείγμα πολιτικής που θα έχει φοροελαφρύνσεις, ενδεχομένως και εισφοροελαφρύνσεις και κοινωνικές παροχές».

Σε ερώτηση για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, η κα. Αχτσιόγλου απάντησε ότι το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα. «Αυτήν τη στιγμή, ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) είναι πλεονασματικός, πληρώνουμε συντάξεις, τελειώνουμε με τα ληξιπρόθεσμα και βάζουμε κανόνες στο σύστημα» σχολίασε η υπουργός Εργασίας, ενώ συμπλήρωσε ότι η πρόταση της ΝΔ για το ασφαλιστικό έχει μία στόχευση, η οποία είναι η ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης, «που σημαίνει ασφάλιση για λίγους».

Για το θέμα των συλλογικών συμβάσεων τόνισε πως «επεκτείνονται πρώτες τέσσερις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, μετά την αναστολή του παγώματος των συλλογικών συμβάσεων, που επιβλήθηκε στη χώρα το 2012. Οι συγκεκριμένες κλαδικές συμβάσεις καλύπτουν συνολικά 75.000 εργαζόμενους».

«Αυξάνουμε τον κατώτατο μισθό»

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, αυτό δείχνει ότι εμπράκτως επιβεβαιώνεται η μεγάλη δέσμευση «που είχαμε αναλάβει απέναντι στην κοινωνική πλειοψηφία, ότι θα επαναφέρουμε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ότι θα αρχίσει να μπαίνει η χώρα σε μία ροή εργασιακής κανονικότητας και ότι η έξοδος από το μνημόνιο δεν είναι μία θεωρητική ή στα χαρτιά ενέργεια, αλλά είναι μία πρακτική ενέργεια. Δηλαδή, έχει άμεση αντανάκλαση στις ζωές των πολιτών και οδηγεί σε ανάκτηση βασικών δικαιωμάτων».

Μεταξύ άλλων, η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός, που θα θεσμοθετήσει αυτή η κυβέρνηση, θα ισχύει για όλους, χωρίς ηλικιακές διακρίσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, διευκρίνισε ότι, με βάση τον νόμο που θα ενεργοποιηθεί, θα ακολουθηθεί μία διαδικασία, που θα διαρκέσει περίπου τέσσερις μήνες, η οποία θα περιλαμβάνει την αποστολή μίας σειράς εκθέσεων από επιστημονικούς φορείς, τον κοινωνικό διάλογο και, τέλος, την πράξη της υπουργού Εργασίας για τον νέο κατώτατο μισθό, ο οποίος θα ισχύει για όλους, χωρίς ηλικιακές διακρίσεις.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα