«Δουλειά μας να βγούμε από την κακή δημοσιονομική κατάσταση»

Στον τ/σ ΑΝΤ-1 μίλησε ο σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών και συντάκτης του νομοσχεδίου για τον φόρο στα ακίνητα, Νίκος Καραβίτης, τονίζοντας πως «σίγουρα είναι πάρα πολύ δύσκολη η εισοδηματική κατάσταση των Ελλήνων. Τα εισοδήματα έχουν μειωθεί. Οποιοσδήποτε φόρος πειραχτεί, πονάει περισσότερο».

Ο κ. Καραβίτης, παρά τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί για το συγκεκριμένο φόρο, ανέφερε ότι «είναι δουλειά της κυβέρνησης να σταθμίσει όλα τα γεγονότα για να βγούμε από την κακή δημοσιονομική κατάσταση στην οποία είχαμε βρεθεί. Να παραμείνουν σταθερά τα πρωτογενή πλεονάσματα». Ξεκαθάρισε ότι το εισπρακτικό είναι το ένα σκέλος. «Η ομάδα που έχει δουλέψει το φόρο, το παίρνει ως δεδομένο. Από την άλλη, σχετικά με τις τιμές ζώνης, ναι κι αυτές απέχουν από τις πραγματικές τιμές. Αλλά και στο μισό να είναι οι τιμές ζώνης, θα πρέπει να ξέρετε ότι σε αυτή τη φορολογία, η φθηνότερη τιμή θα ξεκινήσει από τον συντελεστή», είπε, αναφερόμενος στις τιμές ζώνης.

Με αφορμή τις αντιδράσεις μεγάλης μερίδας βουλευτών που στηρίζουν την κυβέρνηση, σημείωσε πως «σας επαναλαμβάνω οι τιμές ζώνης όπου και να ήταν, το θέμα είναι η σχετική σειρά κατάταξης. Οι αδικίες πιθανό να υπάρχουν. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να λάβουμε υπόψη και κάτω από ποιες συνθήκες γίνεται αυτός ο νόμος». Υποστήριξε πάντως ότι «τα πράγματα θα ήταν ευκολότερα εάν υπήρχε κτηματολόγιο. Στο προηγούμενο φορολογικό καθεστώς είχαμε ένα τέλος ειδικών φόρων».

Αναφερόμενος, τέλος, στη φορολόγηση των οικοπέδων, σημείωσε: «Ο αέρας δεν στέκεται από μόνος του. υπάρχει ένα οικόπεδο». Και πρόσθεσε: «η προσπάθεια που έγινε είναι να ελαφρυνθεί η κατάσταση. Εχει δοθεί μία έκπτωση 25% στη φορολογία του υπολοίπου».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα