Αλλαγή πολιτικής στις τράπεζες μπροστά στο φαύλο κύκλο των κόκκινων δανείων

Η μέχρι τώρα πολιτική που ακολουθούν οι τράπεζες όλα αυτά τα χρόνια για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους έχει φανεί πως δεν αποδίδει τα δέοντα. Οι δεσμεύσεις επιπλέον των τραπεζών απέναντι στις Ευρωπαϊκές αρχές μετατρέπουν το βαρίδι των κόκκινων δανείων σε δυσβάστακτο Να θυμίσουμε, πως οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί απέναντι στις Ευρωπαϊκές Αρχές για μείωση της τάξεως του 50% των κόκκινων δάνειων μέχρι το 2021.Σε αυτή την τροχιά, τόσο θεσμοί και τράπεζες είναι έτοιμοι να αναλάβουν μια πιο επιθετική πολιτική στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Με τον κεντρικό τραπεζίτη ,Γιάννη Στουρνάρα ,να έχει παρουσιάσει ήδη το σχέδιο της ΤτΕ για τη μείωση των ΝPES σε Νέα  Δημοκρατία και ΚΙΝΑΛ και με ένα σχέδιο που θα μοιάζει με το κυπριακό μοντέλο το οποίο φαίνεται πως θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη, oι τράπεζες έχοντας δυο διαφορετικά όπλα στα χέρια τους θα προσπαθήσουν να καθαρίσουν τους ισολογισμούς μέχρι το 2021 και να μειώσουν το ποσοστό των κόκκινων δανείων στο 20%.

Ο φαύλος κύκλος των ρυθμίσεων

Οι τράπεζες τόσα χρόνια έχουν επιδοθεί  σε ένα συνεχόμενο φαύλο κύκλο.  Τα δάνεια που ρυθμίζονται δεν αποκαθίστανται. Μετά τους τρεις πρώτους μήνες ξεκινά η απορρύθμιση τους και το 50% αυτών γίνεται εκ νέου μη εξυπηρετούμενο λένε άνθρωποι των τραπεζών. Για παράδειγμα για  επαγγελματίες όπως οι μηχανικοί, αλλά και πολύ μικροί επιχειρηματίες με οικογενειακές επιχειρήσεις παρατηρείται ότι αρχίζει η απορρύθμιση του ρυθμισμένου δανείου στο 4μηνο.  Τα στεγαστικά δάνεια πάλι τα οποία στην πλειονότητα τους είχαν αποκτηθεί  από την  προ κρίσης μεσαία τάξη  ρυθμίζονται και ξαναρυθμίζονται. Λογικό εάν σκεφτεί κανείς πως  το εισόδημά τους δεν αυξάνεται, αντίθετα έχουν αυξηθεί οι υποχρεώσεις τους μέσω των φόρων και των εισφορών.

Με βάση πάντως τα επίσημα στοιχεία, τα δάνεια (όλων των κατηγοριών, στεγαστικά, καταναλωτικά, επιχειρηματικά) που έχουν ρυθμισθεί ανέρχονται σε περίπου 50 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα