Ντέρμπι ομάδων και… προέδρων

Μπορεί την προηγούμενη εβδομάδα όλη η ποδοσφαιρική υφήλιος να ασχολήθηκε με το «clasico» της Ισπανίας, ανάμεσα σε Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης, ωστόσο αύριο το δικό μας ντέρμπι «αιωνίων» συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της χώρας. Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός κοντράρονται στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, σε μία αναμέτρηση που δεν έχει μόνο αγωνιστικό υπόβαθρο.

Κάθε άλλο. Η κόντρα των προέδρων των δύο ΠΑΕ, δηλαδή του Γιάννη Αλαφούζου από την πλευρά των «πράσινων» και του Βαγγέλη Μαρινάκη από την πλευρά των «ερυθρολεύκων», επισκιάζει τα πάντα. Εξάλλου, η διαμάχη των ποδοσφαιριστών στο γήπεδο κρατά μόλις 90΄, αντίθετα η αντίστοιχη των δύο ανδρών μαίνεται εδώ και καιρό και δεν αναμένεται να κοπάσει τουλάχιστον τους επόμενους μήνες.

Η αρχή του… κακού
Κι όμως, Αλαφούζος και Μαρινάκης κάποτε (όχι πολύ παλιά) ήταν συνέταιροι, αφού οι δυο τους κατείχαν μετοχές στον ΣΚΑΪ. Ωστόσο, από τη στιγμή που ο πρώτος αποφάσισε να ασχοληθεί με τα κοινά του «τριφυλλιού», οι περισσότεροι περίμεναν ότι η αγαστή συνεργασία τους θα είχε σύντομη ημερομηνία λήξης.

Η αφορμή δόθηκε στο ντέρμπι του «Γ. Καραϊσκάκης» στις 19/02/2011, όταν ο ΣΚΑΪ (του οποίου ήταν ακόμη μέτοχος ο ισχυρός άνδρας των Πειραιωτών) έβγαλε ακόμη και έκτακτα δελτία πριν από το τέλος της αναμέτρησης, αφήνοντας αιχμές για τον πρόεδρο του Ολυμπιακού.

Προφανώς, το τελευταίο ήταν αρκετό για να ξεθαφτεί το τσεκούρι του πολέμου. Ο Β. Μαρινάκης αποχώρησε από τον σταθμό, ο οποίος συνεχίζει ακόμη και τώρα το… παιχνίδι του εναντίον της ομάδας του μεγάλου λιμανιού και φυσικά του ιθύνοντά της. Ακολούθησαν ευθείες βολές εκατέρωθεν, μέσω των Μέσων που είναι ιδιοκτησίας των δύο ανδρών, εξώδικα, αγωγές και μηνύσεις, μέχρι να φτάσουμε στο σήμερα και το τεταμένο κλίμα που έχει δημιουργηθεί.

Εξώδικο για τις δημοσκοπήσεις
Ο ισχυρός ανήρ των νταμπλούχων Ελλάδας, λίγο μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2012 (ακόμη ως μέτοχος του καναλιού), εξαπέλυσε ευθεία επίθεση κατά του ιδιοκτήτη και της διοίκησης του ΣΚΑΪ για την παρουσίαση της δημοσκόπησης της Public Issue από τον σταθμό του Νέου Φαλήρου, η οποία αποδείχθηκε ότι απείχε πολύ από το πραγματικό αποτέλεσμα. Όπως είχε αποκαλύψει τότε η «Α», το δείγμα ερωτηθέντων που χρησιμοποίησε η εταιρεία ήταν πολύ μικρό, κάτι που οδήγησε στο λάθος. Ο κ. Μαρινάκης κατηγόρησε την ιδιοκτησία του ΣΚΑΪ για «μεροληπτική και αντίθετη προς τους στοιχειώδεις κανόνες δεοντολογίας κάλυψης της επικαιρότητας και την ακόμα πιο μεροληπτική ειδησεογραφική και δημοσιογραφική “ανάλυση” αυτής».

Λίγες ημέρες αργότερα, στο… κατώφλι του τηλεοπτικού σταθμού έφτασε και δεύτερο εξώδικο από τον πρόεδρο του Ολυμπιακού, το οποίο είχε να κάνει με μία δημοσκόπηση για τον αριθμό των οπαδών των δύο ομάδων. Συγκεκριμένα, η ίδια εταιρεία (Public Issue) παρουσίασε ότι οι «ερυθρόλευκοι» βρίσκονται στην πρώτη θέση με 2 εκατ. οπαδούς, έχοντας πολύ μικρή διαφορά από τη δεύτερη στην οποία βρίσκονται οι «πράσινοι» με 1,7 εκατ. οπαδούς στην Ελλάδα. Ο ιδιοκτήτης των Πειραιωτών αμφισβήτησε ευθέως τα αποτελέσματα του γκάλοπ και εξέφρασε την άποψη ότι, μέσω αυτής της έρευνας, ο κ. Αλαφούζος προσπαθούσε να διαμορφώσει την κοινή γνώμη.

Η μήνυση για το σχόλιο στο site του ΣΚΑΪ

Λίγες ημέρες νωρίτερα εκείνον τον Ιούνιο του 2012, ο Βαγγέλης Μαρινάκης είχε καταθέσει μήνυση στον Γιάννη Αλαφούζο κατηγορώντας τον για συκοφαντική δυσφήμιση, με αφορμή ένα σχόλιο που είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα «skai.gr». Το σχόλιο (είχε αναρτηθεί στο πλαίσιο που φιλοξενούνται σχόλια αναγνωστών) αναφερόταν στον ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού και τις σχέσεις του με τον Αχιλλέα Μπέο και χαρακτηρίστηκε ως κατάπτυστο που βρίθει ανακριβειών από την «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ.

Αγωγή και μήνυση ήταν και ο τρόπος αντίδρασης του προέδρου του Παναθηναϊκού για τις δηλώσεις του ομολόγου του στον σύλλογο του Πειραιά, ο οποίος τον Νοέμβριο του 2012, στο πλαίσιο της νίκης των πρωταθλητών Ελλάδας με 3-1 κόντρα στη Μονπελιέ, είχε δηλώσει: «Ο Ολυμπιακός τον τελευταίο καιρό δέχεται πισώπλατα χτυπήματα σε μία δύσκολη συγκυρία από σκουπίδια όπως ο Αλαφούζος, ο Κούγιας και ο ΣΚΑΪ. Θα πρέπει να απομονωθούν αυτά τα σκουπίδια».

Οι «κελαηδιστές» απαντήσεις

Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς ο Γιάννης Αλαφούζος, μέσω της γνωστής συνήθειάς του να εκφράζεται δημοσίως από το twitter, είχε κατηγορήσει τον Ολυμπιακό για αθέμιτο ανταγωνισμό, λόγω των δανεισμών ποδοσφαιριστών σε ομάδες της Super League. «Εμείς της Παναθηναϊκής συμμαχίας προειδοποιούμε ότι θα αντιδράσουμε με όλα τα νόμιμα μέσα για να αποτρέψουμε νέα σημαδεμένα πρωταθλήματα! Σήμερα άρχισε ο δανεισμός των παικτών του ΟΣΦΠ στις θυγατρικές Ατρόμητος και Γιάννενα. Δημιουργείται πάλι τεράστιο θέμα αξιοπιστίας!», σημείωνε τότε ο πρόεδρος του «τριφυλλιού», για να πάρει την εξής απάντηση από τον πρώην συνέταιρό του με το εξής SMS: «Γιαννάκη, πάρε τα χάπια σου γρήγορα και προσπάθησε να ηρεμήσεις και να κοιμηθείς!».

Το ασανσέρ στο «Καραϊσκάκης»

Στο ντέρμπι της περασμένης αγωνιστικής περιόδου, που είχε διεξαχθεί στο «Γ. Καραϊσκάκης», ο Γιάννης Αλαφούζος είχε χρησιμοποιήσει πάλι το δημοφιλές Μέσο κοινωνικής δικτύωσης για να κάνει τις καταγγελίες του. «Μας έκλεισαν στο ασανσέρ για 15 λεπτά. Τους ευχαριστούμε…», ήταν το «τουϊτάρισμά» του, με την πλευρά του Ολυμπιακού να απαντά, μέσω επίσημης ανακοίνωσης: «Όσον αφορά στον κ. Αλαφούζο, πρωταγωνίστησε για μια ακόμα φορά σε μια κωμική παράσταση, διαμαρτυρόμενος για ένα διαιτητή που ακύρωσε (καλώς) νικητήριο γκολ του Ολυμπιακού και χαρίστηκε (κακώς) στους προπηλακισμούς των παικτών του ΠΑΟ στον βοηθό του, μετά από ένα κανονικότατο γκολ. Ο κ. Αλαφούζος με την συμπεριφορά του από την στιγμή που έφτασε στο γήπεδο, με τα tweets την ώρα του αγώνα, με τα μυθεύματα των Μ.Μ.Ε. ιδιοκτησίας του, είχε σκοπό να δυναμιτίσει το κλίμα. Καλούμε τον κύριο Αλαφούζο να συμμορφωθεί και να καταλάβει ότι το ποδόσφαιρο θέλει επενδύσεις και σοβαρότητα και όχι εκστρατείες λάσπης.
Όσο δεν το καταλαβαίνει, θα πανηγυρίζει, βράδια που η ομάδα του μένει εκτός Ευρώπης, σπάζοντας όλα τα αρνητικά ρεκόρ, 37 βαθμούς κάτω από την κορυφή».

Το «Παράγκα και όραμα» και οι… ναφθαλίνες

Όλα αυτά, μέχρι να φτάσουμε στο σήμερα. Ο ΣΚΑΪ από την αρχή της σεζόν βγάζει στον τηλεοπτικό «αέρα» διάφορα σποτ ενός φανταστικού (με την κυριολεκτική έννοια του όρου) περιοδικού με τίτλο «Παράγκα και όραμα», θέλοντας να διακωμωδήσει τη διαιτησία, την ΕΠΟ και φυσικά τον «αιώνιο» αντίπαλο.
Από την πλευρά του ο Ολυμπιακός καταγγέλλει (μέσω του Σάββα Θεοδωρίδη) ότι στα αποδυτήρια των φιλοξενουμένων του γηπέδου της Λεωφόρου υπάρχει μία έντονη μυρωδιά… από ναφθαλίνες και διευκρινίζει (μέσω του Κώστα Καραπαπά) ότι αν το παιχνίδι δεν διεξαχθεί εντός των τεσσάρων γραμμών, τότε θα υπάρχει συγκεκριμένος ηθικός αυτουργός, «φωτογραφίζοντας» τον κ. Αλαφούζο.

Μέσα σ’ όλα, βάλτε και την ένταση που δημιουργήθηκε στις συσκέψεις για τα μέτρα ασφαλείας του ντέρμπι (τελικά αποφασίσθηκε να μείνουν κενά 312 καθίσματα στις θύρες 9, 10, 11 που αντιστοιχούν σε αυτές που βρίσκονται πάνω από τον πάγκο του Ολυμπιακού) και έχετε ολοκληρωμένο το εξωαγωνιστικό κάδρο της αποψινής αναμέτρησης.

Διαφορά επιπέδου στο χορτάρι

Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, οι δύο ομάδες, βλέποντας και μόνο τα ρόστερ τους, έχουν τεράστια διαφορά. Δεν αποτελεί υπερβολή να πούμε ότι Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός είναι η… μέρα με τη νύχτα. Οι «ερυθρόλευκοι» πληρώνουν για τα φετινά συμβόλαια των ποδοσφαιριστών τους γύρω στα 15 εκατ. ευρώ, με τους «πράσινους» να μη φτάνουν καν στα 5 εκατ. ευρώ. Η διαφορά ποιότητας φαίνεται και στον αγωνιστικό χώρο, αφού οι Πειραιώτες με την ποιότητα των παικτών τους κερδίζουν εύκολα τους εν Ελλάδι αντιπάλους και παράλληλα εμφανίζονται ανταγωνιστικοί στην Ευρώπη. Όσο για τον Παναθηναϊκό; Μάχεται με «νύχια και με δόντια», και χωρίς να έχει ευρωπαϊκά ματς μεσοβδόμαδα, να εξασφαλίσει μία θέση στην πρώτη πεντάδα που θα του δώσει το δικαίωμα να συμμετάσχει στα play – off.

Βέβαια, ένα ντέρμπι «αιωνίων» πάντα έχει τις ιδιαιτερότητές του, ανεξάρτητα τη διαφορά ποιότητας, κάτι που έχει αποδειχθεί πολλές φορές. Το σίγουρο είναι ότι στον Μίτσελ προσφέρονται περισσότερες και πολύ πιο ποιοτικές επιλογές από ό,τι στον Αναστασίου, με τους δυο τους να καλούνται να επιλέξουν την κατάλληλη τακτική που θα οδηγήσει την ομάδα τους στη νίκη. Εξάλλου, ακόμη μόνο τον πάγκο να δει κανείς θα καταλάβει. Ο μεν τεχνικός του Ολυμπιακού θα έχει στη διάθεσή του να χρησιμοποιήσει όποτε εκείνος κρίνει κατάλληλο παίκτες όπως ο Γιαταμπαρέ και ο Βάις ή ο Φουστέρ, ενώ ο ομόλογός του στον Παναθηναϊκό κοιτάζοντας στον δικό του πάγκο θα δει τον Ντίνα και τον Aμπέιντ.

Πάντως, η μάχη της Λεωφόρου μπορούμε να πούμε ότι είναι ανάμεσα σε «Δαυίδ» και «Γολιάθ», κι αυτό γιατί οι «πράσινοι» που αγωνίζονται κάθε χρόνο να πάρουν αδειοδότηση αντιμετωπίζουν τους «ερυθρόλευκους» που επενδύουν μεγάλα ποσά κάθε καλοκαίρι.

Διαιτητής του ντέρμπι ορίστηκε ο Σταύρος Μάνταλος, ο οποίος είχε διευθύνει το περσινό ματς πρωταθλήματος μεταξύ των δύο συλλόγων στο ΟΑΚΑ. Το παιχνίδι είχε λήξει 2-2 και ο Καβαλιώτης ρέφερι είχε πραγματοποιήσει, κατά γενική ομολογία, μία πολύ καλή διαιτησία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα