Τέλος εποχής για τον σύγχρονο «Μίδα»

Όλα τα ωραία έχουν ένα τέλος… Αυτή η ρήση ισχύει για κάθε τομέα της ζωής και επαναλαμβάνεται καθημερινά με πολλά διαφορετικά παραδείγματα. Ένα από αυτά ήρθε το πρωί της Τετάρτης για να επιβεβαιώσει τον συγκεκριμένο «κανόνα». Και δεν ήταν άλλο από τη γνωστοποίηση ότι στο τέλος της φετινής σεζόν ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον θα αποσυρθεί οριστικά από την ενεργό προπονητική δράση και θα αναλάβει διοικητικό πόστο στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ο σύγχρονος «Μίδας» των πάγκων, ο άνθρωπος των τίτλων, ο «κύριος» των γηπέδων είναι μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που του ταιριάζουν… γάντι. Στα 40 χρόνια της προπονητικής του καριέρας ο Φέργκιουσον έπιανε «πέτρες» και τις μετέτρεπε σε «χρυσό». Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η Αμπερντίν, την οποία οδήγησε στην κατάκτηση τριών πρωταθλημάτων Σκωτίας. Το πρώτο εξ αυτών (1979-80) έσπασε την κυριαρχία του «διδύμου» των τίτλων Ρέιντζερς-Σέλτικ, μετά από 15 χρόνια! Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό… Με τον σερ Άλεξ στον πάγκο της η Αμπερντίν κατέκτησε τους δύο ευρωπαϊκούς τίτλους της ιστορίας της, το Κύπελλο Κυπελλούχων το 1983 και λίγους μήνες αργότερα το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ.

Για τη θητεία του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Ο Φέργκιουσον αναμφίβολα είναι ο αναμορφωτής των «κόκκινων διάβολων», αφού πήρε μια ομάδα που «χαροπάλευε» στη μέση της βαθμολογίας της Premier League και η κατάκτηση του κυπέλλου Αγγλίας ήταν γι’ αυτήν ένας άθλος και την οδήγησε στα μεγαλεία. Δύο Champions League, ένα Κύπελλο Κυπελλούχων, ένα ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ, ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, ένα Διηπειρωτικό και φυσικά τα 13 πρωταθλήματα Αγγλίας τα λένε όλα. Η Γιουνάιτεντ από την απαξίωση έγινε η ομάδα με τους περισσότερους εγχώριους τίτλους στο «νησί» και η πρώτη που φτάνει τα 20 πρωταθλήματα.

Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά για τον σερ Άλεξ Φέργκιουσον και να θυμηθούμε μεγάλες στιγμές. Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι ότι στα 71 του χρόνια εγκαταλείπει την ενεργό δράση, αφήνοντας μια ομάδα «έτοιμη» και ικανή να πρωταγωνιστήσει για πολλά χρόνια ακόμη.

«Αφήνω την ομάδα στην καλύτερη δυνατή κατάσταση»

Ο Σκωτσέζος τεχνικός επιβεβαίωσε με δήλωσή του την είδηση-«βόμβα» που έσκασε από τη «Daily Mail» και ουδείς πίστευε πως θα ισχύει. Ότι, δηλαδή, στο τέλος της σεζόν θα αποσυρθεί. Ο σερ Άλεξ σχολίασε χαρακτηριστικά: «Η απόφαση να αποσυρθώ ήταν κάτι που σκέφτηκα πολύ και σοβαρά. Είναι η σωστή στιγμή. Ήταν σημαντικό για εμένα να αφήσω την ομάδα στην καλύτερη δυνατή κατάσταση και πιστεύω ότι το έκανα. Η ποιότητα αυτής της πρωταθλήτριας ομάδας και η ηλικιακή ισορροπία που υπάρχει, θα εγγυηθούν για τη συνέχεια των επιτυχιών, ενώ η δομή των ακαδημιών δείχνει ότι το μέλλον του συλλόγου θα είναι λαμπρό. Οι προπονητικές εγκαταστάσεις μας είναι ανάμεσα στις καλύτερες στον κόσμο, το ίδιο και το γήπεδο μας, το Ολντ Τράφορντ. Προχωρώντας, είμαι ενθουσιασμένος που θα αναλάβω διοικητικό ρόλο στην ομάδα. Με αυτές τις δραστηριότητες αλλά και με τα άλλα μου ενδιαφέροντα αναμένω με ενδιαφέρον το μέλλον.
Πρέπει να κάνω ειδική μνεία στην οικογένεια μου. Η αγάπη και η υποστήριξη τους ήταν καθοριστική. Η γυναίκα μου, Κάθι, ήταν το καθοριστικό πρόσωπο σε ολόκληρη την καριέρα μου. Ήταν ένας βράχος υποστήριξης και σταθερότητας.
Όσο για τους παίκτες και το τεχνικό μου επιτελείο, τόσο το τωρινό όσο και του παρελθόντος, θα ήθελα να τους ευχαριστήσω όλους, για το εξωπραγματικό επίπεδο επαγγελματισμού και αφοσίωσης που βοήθησαν να φτάσουμε σε τόσους θριάμβους. Χωρίς τη συνεισφορά τους η ιστορία αυτής της σπουδαίας ομάδας δεν θα ήταν τόσο πλούσια.
Στα πρώτα μου χρόνια στην ομάδα η υποστήριξη της διοίκησης και του Σερ Μπόμπι Τσάρλτον συγκεκριμένα, μου έδωσε την αυτοπεποίθηση και το χρόνο να χτίσω ένα ποδοσφαιρικό κλαμπ και όχι απλά μια ομάδα. Την τελευταία δεκαετία η οικογένεια Γκλέιζερ, που παρείχε τη δυνατότητα να καθοδηγήσω τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όσο καλύτερα μπορούσα, και ήμουν ιδιαίτερα τυχερός να δουλεύω με τον ταλαντούχο και άξιο εμπιστοσύνης εκτελεστικό διευθυντή, Ντέιβιντ Γκιλ.
Στους οπαδούς, σας ευχαριστώ. Η υποστήριξη που μου παρείχατε στο πέρασμα των χρόνων ήταν πραγματικά απίστευτη. Ήταν τιμή και προνόμιο το να έχω την ευκαιρία να οδηγήσω την ομάδα που υποστηρίζετε. Ο χρόνος μου ως προπονητής της Μάντσεστερ είναι πραγματικός θησαυρός».

Πρώτος στη λίστα ο Μόγιες

Πιθανότερος να αντικαταστήσει τον σερ Άλεξ Φέργκιουσον στην τεχνική ηγεσία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι ο Ντέιβιντ Μόγιες. Ο Σκωτσέζος προπονητής πιστεύει πολύ στην αξία του συμπατριώτη του, ο οποίος τα τελευταία 11 χρόνια είναι στον πάγκο της Έβερτον (η 2η ομάδα που ανέλαβε μετά την Πρέστον) και ο νυν τεχνικός των «κόκκινων διάβολων» αναμένεται να του δώσει το «χρίσμα». Άλλωστε, ο σερ Άλεξ, όπως ο ίδιος είπε, θα αναλάβει διοικητικό πόστο και επειδή η γνώμη του θα συνεχίσει να «περνάει» ο Μόγιες θα είναι εκτός πιθανού απροόπτου ο διάδοχος του.

Η ιδιοφυία των πάγκων

Αφιέρωμα με δηλώσεις πολλών αστέρων του παρελθόντος για τον σερ Άλεξ Φέργκιουσον έκανε το βρετανικό δίκτυο BBC. Μεταξύ αυτών μιλούν ο σερ Μπόμπι Τσάρλτον και ο Ερίκ Καντονά, με τον Γάλλο επιθετικό να χαρακτηρίζει ιδιοφυία τον Φέργκιουσον.

Το βίντεο του BBC για τον σερ Άλεξ Φέργκιουσον:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=-JNSKLbBmqY

Μπάμπης Πουλούτσης

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα