Γ.Κατρούγκαλος: Η Β.Μακεδονία δείχνει ανοικτή στις Ευρωπαϊκές προοπτικές

Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε στο σημερινό πρόγευμα εργασίας, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων με πρωτοβουλία της Ελλάδας για τους «Φίλους της Βόρειας Μακεδονίας», σε συνεργασία με τη Ρουμανική Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε.

Πάνω από 20 υπουργοί Εξωτερικών, καθώς και ο Επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν έδωσαν το «παρών», κάτι που απο μόνο του κρίνεται ιδιαίτερα θετικό, καθώς συνήθως δεν υπάρχει τέτοια αριθμητική ανταπόκριση, σε αντίστοιχου είδους συναντήσεις.

Το μήνυμα, που ήθελε να δώσει η Αθήνα ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα κρίνει το εαν θα αποδοθεί ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στη Βόρεια Μακεδονία, το μετέφερε στη δημόσια δήλωση του ο υπουργός Εξωτερικών, που τόνισε ότι η γειτονική χώρα «έχει δείξει ότι θέλει να είναι ανοιχτή στις ευρωπαϊκές προοπτικές και δείχνοντας πολιτικό θάρρος προωθώντας και τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της».

«Θέλαμε λοιπόν να στείλουμε το μήνυμα ότι όταν μια χώρα προσπαθεί να ευθυγραμμιστεί με το ευρωπαϊκό κεκτημένο κι εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να αντιδράσουμε με τον ίδιο τρόπο και να της ανοίξουμε τον ευρωπαϊκό δρόμο» προσέθεσε με νόημα, καθώς όπως είναι γνωστό υπάρχουν κράτη – μέλη, όπως για παράδειγμα η Γαλλία, Ολλανδία και Δανία, που εκφράζουν επιφυλάξεις σχετικά με την περαιτέρω διεύρυνση της Ε.Ε.

Το ενδιαφέρον είναι πως στη διάρκεια της σημερινής συνάντησης υπουργοί Εξωτερικών κρατών – μελών, που εκφράζουν συνήθως σκεπτικισμό σχετικά με την προοπτική διεύρυνσης κράτησαν ήπιους τόνους, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Στο σύνολό τους οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε έδωσαν έμφαση στην επίτευξη της Συμφωνίας των Πρεσπών ως προς την εξασφάλιση της περιφερειακής σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

Αρκετοί ήταν εκείνοι που επίσης εξήραν την αποφασιστικότητα της πολιτικής ηγεσίας των δύο χωρών για την υπογραφή της Συμφωνίας.

Κληθείς να σχολιάσει αν η Αθήνα είναι ικανοποιημένη από την πρόοδο (στην εφαρμογή) της Συμφωνίας των Πρεσπών ο κ Κατρούγκαλος στη δήλωσή σε δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης σημείωσε ότι «και οι δύο πλευρές θέλουν να εφαρμόσουν το πνεύμα και το γράμμα της. Υπάρχουν μερικές φορές παρεκκλίσεις από την εφαρμογή της, αλλά το θετικό είναι ότι κάθε φορά που το επισημαίνουμε αυτό στην άλλη πλευρά, διορθώνεται αμέσως το πρόβλημα που έχει προκύψει. Νομίζω λοιπόν ότι πρέπει να είμαστε γενικά ευχαριστημένοι από την μέχρι τώρα εφαρμογή της».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα