Φάκελος «Κάρολα Ρακέτε»: Ηρωίδα ή εγκληματίας; (φωτό+βίντεο)

Ποιο είναι το πραγματικό προφίλ της τολμηρής Γερμανίδας πλοιάρχου μέσα από τη ματιά  του πατέρα της;

Της Βίκυς Καλοφωτιά

 

«Σε ό,τι με αφορά, ένα είναι σίγουρο: ότι είμαι ένα άτομο που προτιμά να δρα παρά να μιλά!».

Αυτά ήταν κάποια από τα λόγια που δήλωσε χωρίς φόβο αλλά με πολύ πάθος και πίστη στον εαυτό της. Η 31 ετών καπετάνισσα του πλοίου διάσωσης μεταναστών «Sea-Watch 3», Κάρολα Ρακέτε, έδωσε την πρώτη συνέντευξή της στο γερμανικό περιοδικό «Spiegel» αμέσως μετά την άρση του κατ’ οίκον περιορισμό που της επιβλήθηκε την περασμένη Τρίτη με την κατηγορία ότι έθεσε σε κίνδυνο τις ζωές Ιταλών στρατιωτικών αγνοώντας τις εντολές τους και μεταφέροντας δεκάδες μετανάστες στη Λαμπεντούζα ή κατά τους Έλληνες ναυτικούς «Λαμπηδούσα», το ιταλικό νησί που βρίσκεται μεταξύ της Σικελίας και των ακτών της Τυνησίας.

Πρόκειται για τη νεαρή γυναίκα, που απασχόλησε το τελευταίο διάστημα έντονα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, προκαλώντας μάλιστα την έντονη αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι εναντίον του οποίου η ίδια σκοπεύει να καταθέσει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση, όπως αναφέρει ο δικηγόρος της, Αλεσσάντρο Γκαμπερίνι. Σύμφωνα με τον ξένο Τύπο, αυτή η απόφαση έρχεται να κλιμακώσει την αντιπαράθεση μεταξύ της ακτιβίστριας και του ακροδεξιού ηγέτη, ο οποίος έχει επανειλημμένως καταγγείλει τη Ρακέτε, αποκαλώντας την «πειρατή» και «εγκληματία», υποσχόμενος ότι θα την απελάσει από την Ιταλία.

«Καταπατά του νόμους και επιτίθεται εναντίον πλοίων του ιταλικού πολεμικού ναυτικού. Και κατόπιν με μηνύει. Οι γκάνγκστερ δεν με τρομάζουν, πόσο μάλλον μια πλούσια και κακομαθημένη Γερμανίδα κομουνίστρια», έγραψε ο ίδιος στο «Twitter» ρίχνοντας κι άλλο «λάδι στη φωτιά», τη στιγμή μάλιστα που η νεαρή γυναίκα κρύβεται, καθώς βρέθηκε στο στόχαστρο διαδικτυακών τρολ που την απείλησαν με βιασμό και θάνατο.

Υπάρχει, όμως και η άλλη όψη του νομίσματος, την οποία εκπροσωπούν οι ανά τον κόσμο υποστηρικτές της Γερμανίδας πλοιάρχου: το ότι πρόκειται για μια ηρωίδα. Άποψη που ενισχύθηκε αρκετά και από το γεγονός ότι η δικαστής, Αλεσσάντρα Βέλα απεφάνθη την περασμένη Τρίτη ότι η Ρακέτε δεν παραβίασε κανέναν νόμο, επισημαίνοντας ότι ανταποκρίθηκε στο καθήκον της να προστατεύει ανθρώπινες ζωές.

Άμεση ήταν η απάντηση της Ρακέτε μετά την ανακοίνωση της εν λόγω απόφασης, που έσπευσε να την χαρακτηρίσει ως μια μεγάλη νίκη για την αλληλεγγύη!

Ποια είναι, όμως πραγματικά η Κάρολα Ρακέτε;

Η διάσημη πια Γερμανίδα καπετάνισσα, δεν ήταν πάντα έτσι. Κάθε άλλο θα λέγαμε, λαμβάνοντας υπ’όψιν όσα αποκάλυψε ο πατέρας της Έκκεχαρτ Ρακέτε, στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Στα παιδικά της χρόνια στο ομόσπονδο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας, η Κάρολα υπήρξε ένα πολύ συνεσταλμένο παιδί, που περνούσε σχεδόν απαρατήρητο. Δεν είχε εκλεγεί ποτέ πρόεδρος της τάξης της στο σχολείο, ούτε ήταν η αρχηγός σε κάποια αθλητική ομάδα. Ήταν λίγο πριν από τις εξετάσεις εισαγωγής στο πανεπιστήμιο, όταν ξαφνικά και αυθόρμητα αποφάσισε να σπουδάσει ναυτιλιακά.

«Προκειμένου, όμως να μπορέσει να το πετύχει αυτό, δεν έπρεπε να φοράει γυαλιά μυωπίας», αναφέρει ο πατέρας της και συνεχίζει λέγοντας ότι «αμέσως τότε έπιασε δουλειά ως ταμίας σε μεγάλη αλυσίδα ταχυφαγείων μέχρι που εξοικονόμησε μόνη της το απαιτούμενο χρηματικό ποσό για να κάνει επέμβαση με λέιζερ και να απαλλαγεί από τη μυωπία. Έτσι ξεκίνησε κατόπιν να σπουδάζει ναυτιλιακά και τις σπουδές της τις πλήρωσε επίσης με τα δικά της χρήματα. Στο πρώτο εξάμηνο ξεκίνησε να κάνει την πρακτική της σε ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων».

» Στη σταδιοδρομία της στη θάλασσα έμαθε να αναλαμβάνει ευθύνη για άλλους ανθρώπους και να τους έχει υπό την προστασία της», συμπληρώνει ο πατέρας της Ρακέτε, φανερώνοντας κι άλλες πτυχές της μάχιμης πορείας της.

«Μία με δύο φορές είχε οδηγήσει μικρά καράβια στη Βόρεια Θάλασσα για λογαριασμό της “Greenpeace” και το 2016 ξεκίνησε και επίσημα την ενεργό δράση, όταν έκανε  αίτηση για πρόσληψη στην φιλανθρωπική οργάνωση «SeaWatch», η οποία χρειαζόταν εκείνη την περίοδο επειγόντως έναν καπετάνιο!».

»Και κάπως έτσι τα πράγματα δρομολογήθηκαν μέχρι το σήμερα. Θυμάμαι ότι δεν της είχε πάρει ούτε ένα λεπτό για να αποφασίσει αργότερα να ενταχθεί ως πλήρωμα στο πλοίο “SeaWatch 3”. Ήρθε κατευθείαν στο σπίτι, πήρε τα απαραίτητα χαρτιά και αναχώρησε άμεσα για τη Μάλτα», λέει ο Έκκεχαρτ Ρακέτε.

Τα χρόνια πέρασαν, και η συνεσταλμένη έφηβη του χθες, παραχώρησε τη θέση της στη δυναμική γυναίκα του σήμερα. Αποφασισμένη να αγωνιστεί μέχρι τελικής πτώσεως (ή δικαίωσης) για όσα αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» της κοσμοθεωρίας της και του πώς εκείνη ορίζει το να μάχεται κανείς για τα ανθρώπινα δικαιώματα έστω κι αν χρειαστεί να πηγαίνει κόντρα στο κατεστημένο.

Ηρωίδα ή εγκληματίας; Αθώα ή ένοχη; Το δικαστήριο την άφησε ελεύθερη, ενώ ο Ματέο Σαλβίνι πνέει μένεα εναντίον της.

Ίσως η αλήθεια να βρίσκεται τελικά κάπου στη μέση, ίσως πάλι όχι. Ίσως αυτός ο κόσμος να είναι τελικά πολύ μικρός και δειλός για να ενσωματώσει στους κόλπους του τους πραγματικά θαρραλέους και πρωτοπόρους.

Θα δείξει το μέλλον, όταν θα αποκαλυφθεί η αλήθεια. Έτσι όπως συμβαίνει πάντοτε.

Αργά ή γρήγορα…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα