Νέος πονοκέφαλος για τη Φώφη

Μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα του ΚΙΝΑΛ εάν διεξαχθεί κανονικό συνέδριο στο ΠΑΣΟΚ τους επόμενους μήνες

Την ώρα που ο πρώην συνεργάτης της, ο Σταμάτης Μαλέλης, την προειδοποιεί για αυλαία μίας λαμπρής ιστορίας, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ μπορεί να βρεθεί εκ νέου αντιμέτωπη με τους εσωκομματικούς της αντιπάλους.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Οι διακοπές τελείωσαν και τα προβλήματα της κας Γεννηματά επανέρχονται στην επικαιρότητα. Διότι ο εσωκομματικός αναβρασμός καλά κρατεί, καθώς ελάχιστοι μπορούν να χωνέψουν το ότι, μετά από 4,5 χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ δεν κατάφερε να έχει οφέλη και επί της ουσίας παραμένει ο παρίας του πολιτικού συστήματος.

Μπαίνοντας στο φθινόπωρο η ηγετική ομάδα στη Χαριλάου Τρικούπη πρέπει να περάσει και από τη βάσανο του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ με δεδομένο ότι λήγει η θητεία της κας Γεννηματά ως προέδρου του. Κι όταν μιλάμε για ΠΑΣΟΚ, εννοούμε την ατμομηχανή του Κινήματος Αλλαγής, ειδικά μετά την αποχώρηση του Ποταμιού, μέρους της ΔΗΜ.ΑΡ., αλλά και πολλών υποστηρικτών του Ευάγγελου Βενιζέλου. Στη Χαριλάου Τρικούπη προσπαθούν να υποβαθμίσουν τη σημασία του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ και υποστηρίζουν ότι «το συνέδριο αποτελεί επί της ουσίας μια τυπική καταστατική υποχρέωση».

Βέβαια, υπάρχουν ανοικτές εκκρεμότητες του ΠΑΣΟΚ. Όπως οι τρέχουσες ρυθμίσεις προς πιστωτές, αλλά και διάφορες τυπικές οικονομικές υποχρεώσεις όπως ενοικίαση κτιρίων, οι οποίες το υποχρεώνουν να διαθέτει ηγεσία και οργανική στελέχωση, ώστε κάποιος να φέρει την ευθύνη της υπογραφής στις εκκρεμότητες αυτές. Σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, το κόμμα είναι καλυμμένο στο συγκεκριμένο πεδίο έως και τον Ιανουάριο του 2020, γεγονός που καθιστά τη διεξαγωγή του συνεδρίου έως τον Δεκέμβριο αναγκαία.

Όμως τα πράγματα περιπλέκονται, καθώς η κα Γεννηματά υποχρεούται να διεκδικήσει την επανεκλογή της, δίχως να γνωρίζει επί του παρόντος ποια στάση θα κρατήσουν τόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης, ή και κάποιος άλλος που ενδιαφέρεται για την ηγεσία. Αν δεν υπάρξει άλλος υποψήφιος, τότε όλα βαίνουν καλώς για την κα Γεννηματά, η οποία έστω και με απώλειες θα επαναβεβαιώσει την εκλογή της. Εάν όμως υπάρξει και άλλη υποψηφιότητα για την θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Και όταν μιλάμε για υποψήφιους αφενός μεν εννοούμε τον ευρωβουλευτή του ΚΙΝΑΛ και πρώην γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος διατηρεί μία ισχυρή δύναμη εντός του Κινήματος, αφετέρου δε  τον Παύλο Γερουλάνο, ο οποίος από την πρώτη ημέρα σύστασης του ΚΙΝΑΛ ήταν αντίθετος κι επέμενε ότι πρέπει να αναστηθεί το ΠΑΣΟΚ, διότι αυτό διαθέτει και το πολιτικό υπόβαθρο και το brand name.

Αν λοιπόν υπάρξουν και άλλοι υποψήφιοι και η κα Γεννηματά ηττηθεί στις εκλογές για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, τότε όλοι μπορούν να αντιληφθούν πως δεν θα μπορεί να σταθεί και στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ από τη στιγμή που ο βασικός πυλώνας του Κινήματος Αλλαγής είναι το ΠΑΣΟΚ. Και ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να αμφισβητεί τις αποφάσεις της προέδρου του ΚΙΝΑΛ.

Κλειστά χαρτιά

Προς το παρόν ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν μιλά, αν και πιέζεται από τους πολιτικούς του φίλους να βγει μπροστά. Ο ευρωβουλευτής αποτελεί τον κύριο διακριτό πόλο εντός του ΚΙΝΑΛ, ενώ είχε συγκρουστεί ανοιχτά με την κα Γεννηματά στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που ακολούθησε τις εκλογές. Ο επανεκλεγείς ευρωβουλευτής, ο οποίος προς το παρόν κρατά κλειστά τα χαρτιά του, είχε άλλωστε χαρακτηρίσει ασύμβατο προς τις προσδοκίες της παράταξης το ποσοστό της στις εθνικές κάλπες, ενώ είχε τονίσει με νόημα ότι «στις εκλογές φάνηκε ότι το ΚΙΝΑΛ είναι το ΠΑΣΟΚ», παρεκκλίνοντας από τη γραμμή της ηγεσίας.

Ανάλογη στάση αναμονής κρατά και ο Παύλος Γερουλάνος. Και οι δύο αναμένουν τις αποφάσεις της Χαριλάου Τρικούπη για να τοποθετηθούν. Κι αυτό, για να υπάρξει συνέδριο και να υποβληθούν υποψηφιότητες υπάρχει κι ένα διαδικαστικό κομμάτι. Τοπικές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ, από τις οποίες θα εκλέγονταν σύνεδροι, πλέον δεν υπάρχουν και, υπό αυτό το πρίσμα, αναζητείται η διαδικασία που θα ακολουθηθεί και –το βασικότερο– η σύνθεση του εσωκομματικού εκλογικού σώματος. Για το εν λόγω ζήτημα αναμένεται να υπάρξουν διαβουλεύσεις στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση, πρόθεση της ηγεσίας είναι το θέμα του συνεδρίου να κλείσει όσο πιο σύντομα και αναίμακτα γίνεται, αποφεύγοντας τον κίνδυνο να αποτελέσει εστία εσωστρέφειας, σε μια περίοδο που οι πιέσεις τις οποίες υφίσταται το Κίνημα Αλλαγής αναμένεται να αυξηθούν, κυρίως λόγω του ζητήματος του εκλογικού νόμου. Έτσι, κάποιες από τις παλιές καραβάνες που βρίσκονται κοντά στην κα Γεννηματά έχουν αναλάβει πρωτοβουλία να πείσουν όσους ενδιαφέρονται να είναι υποψήφιοι για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, να κάνουν πίσω, ώστε να μην ανοίξει εκ νέου ο ασκός του Αιόλου και να μεγιστοποιηθεί η εσωστρέφεια.

Αλλαγές στους τομείς

Στο μεταξύ, τις τελευταίες ημέρες του τρέχοντος μήνα, ή το πολύ στις αρχές Σεπτεμβρίου (σίγουρα πριν από την άνοδο της προέδρου του ΚΙΝΑΛ στη ΔΕΘ στις 9 Σεπτεμβρίου), θα ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός των τομέων του Κινήματος Αλλαγής και για την οποία φροντίζει ομάδα στελεχών υπό τον Αποστόλη Σπυρόπουλο.

Πάντως, για την ώρα, ο μόνος που ακόμη και εν μέσω διακοπών αμφισβήτησε τη στρατηγική του ΚΙΝΑΛ ήταν ο Σταμάτης Μαλέλης, ο οποίος σε άρθρο του μεταξύ άλλων υποστήριξε: «Χωρίς αφήγημα δεν πας πουθενά. Το “μια με τον έναν και μια με τον άλλον” δεν αποτελεί αφήγημα. Για να μη γίνουμε απλοί παρατηρητές της κατάρρευσης, οφείλουμε να γεμίσουμε το αφήγημά μας με πολιτική. Αυτό θα ενοχλήσει μια μικρή ομάδα βολεμένων γύρω από την ηγεσία, αλλά η πορεία μας είναι μονόδρομος. Ή θα γίνουμε κεντροαριστερά με ριζοσπαστικές απόψεις που θα αφορούν τους θεσμούς, τη δημοκρατία, την κοινωνία, την εξωτερική πολιτική, ή θα δούμε την αυλαία μιας λαμπρής ιστορίας να πέφτει».

Κάτι ανάλογο ανέφερε και ο πρώην υπουργός από τα Δωδεκάνησα, Γιώργος Νικητιάδης, ο οποίος σε δικό του άρθρο χρησιμοποίησε την έκφραση του ΓΑΠ «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε», αφήνοντας αιχμές για το ψηφοδέλτιο του ΚΙΝΑΛ στα Δωδεκάνησα, υποστηρίζοντας πως το έφτιαξε ο κ. Κρεμαστινός.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα