Έφυγε από τη ζωή ο καταξιωμένος φωτογράφος Ρόμπερτ Φρανκ

Υπήρξε δημιουργός του εμβληματικού φωτογραφικού λευκώματος «Οι Αμερικάνοι»

Σε ηλικία 93 χρόνων έφυγε από την ζωή ο διεθνούς φήμης και εμβληματικός φωτογράφος Ρόμπερτ Φρανκ ο οποίος έφερε τους δικούς του κανόνες στο φωτορεπορτάζ, επηρεάζοντας με το προσωπικό ύφος του στην τέχνη της φωτογραφίας.

Ο Ρόμπερτ Φρανκ γεννήθηκε στην Ελβετία, ενώ έγινε ευρέως γνωστός με την δημιουργία του βιβλίου του «Οι Αμερικάνοι», μια μορφή φωτογραφικού λευκώματος που αποτύπωσε με μοναδικό τρόπο μια εναλλακτική όψη της Αμερικάνικης κοινωνίας.

Γεννημένος στις 9 Νοεμβρίου του 1924 στην Ζυρίχη της Ελβετίας, το πάθος του για την φωτογραφία ξεκίνησε στην ηλικία των 12 χρονών, ενώ λίγο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, καλύπτοντας δουλειές μόδας για τα περιοδικά Harper’s Bazaar και Life.

Το βιβλίο του «Οι Αμερικάνοι» έδωσε μια ενδοσκοπική ματιά στην Αμερικάνικη κοινωνία της δεκαετίας του 50, αποτυπώνοντας το Αμερικάνικο όνειρο από μια κινηματογραφική σκοπιά που κανένας δεν είχε τολμήσει μέχρι τότε. Οι φωτογραφίες που αποτύπωσε εξόργισαν πολλούς, προκαλώντας αίσθηση και έντονες αντιδράσεις.

Το 1966 βραβεύτηκε με το Διεθνές Βραβείο Φωτογραφίας του Ιδρύματος Erna και Victor Hasselblad.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα