Συμφωνία για το BREXIT

Ικανοποίηση από Γιούνκερ και Τζόνσον, όμως ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν πείθει κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης

Από τις 23 Ιουνίου 2016, την ημέρα που οι Βρετανοί αποφάσισαν με δημοψήφισμα να φύγουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν περάσει τρία χρόνια και κάτι μήνες. Από τότε η Βρετανία άλλαξε τρεις πρωθυπουργούς. Από τον Κάμερον στην Μέι και τώρα στον Μπόρις Τζόνσον.

Και πλέον μετά από διαπραγματεύσεις που κράτησαν επί τρία χρόνια επήλθε συμφωνία για το Brexit. Ή τουλάχιστον αυτό ανακοίνωσαν ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Στη συμφωνία για το Brexit, οι δύο πλευρές ισχυρίζονται πως κατέληξαν σε αμοιβαία επωφελή και δίκαιη συμφωνία τόσο για τις πολιτικές προεκτάσεις της αποχώρησης της Βρετανίας, όσο όμως και για το ακανθώδες ζήτημα της Ιρλανδίας και των «σκληρών συνόρων» με τη Βόρεια Ιρλανδία.

Όμως τα πράγματα παίρνουν μία διαφορετική τροπή τις τελευταίες ώρες καθώς αναζωπυρώνεται το ενδεχόμενο ενός άτακτου brexit μετά το “μπλόκο” που βρήκε ο Βρετανός πρωθυπουργός από την αντιπολίτευση.

Το “μπλόκο” στη Βουλή των Κοινοτήτων

Το επόμενο βήμα της συμφωνίας για το brexit είναι να περάσει προς ψήφιση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δηλαδή από τους αρχηγούς κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου αναμένεται να πάρει το αναμενόμενο “ναι”. Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 18/10.

Τα δύσκολα όμως αρχίζουν με την Βουλή των Κοινοτήτων που θα συνεδριάσει το Σάββατο με την αντιπολίτευση να έχει δώσει το στίγμα της ότι είναι κάθετη στην ψήφιση της συμφωνίας, “μπλοκάροντας” έτσι τον Τζόνσον.

Υπενθυμίζεται ότι και η Τερέζα Μέι είχε βρει μια συμφωνημένη λύση, αλλά το σχέδιό της απορρίφθηκε 3 φορές από το Κοινοβούλιο. Η Τερέζα Μέι είχε βρει μπροστά της τους σκληρούς του brexit λόγω του θέματος της Βορείου Ιρλανδίας και των συνοριακών ελέγχων.

Η λύση που είχε βρεθεί για να μην υπάρχουν σύνοριακοί έλεγχοι ανάμεσα στις δυο Ιρλανδίες ήταν να παραμείνει εν ισχύ το ενωσιακό δίκαιο για ένα διάστημα στην Μεγάλη Βρετανία, ιδέα που δεν δεχόντουσαν οι σκληροί.

Το πρόβλημα της Βορείου Ιρλανδίας

Ακριβώς γι αυτό το πρόβλημα ο Μπόρις Τζόνσον διαπραγματεύεται τις τελευταίες εβδομάδες με τις Βρυξέλλες. Όμως οι 10 βουλευτές της Βορείου Ιρλανδίας που είχαν αντιδράσει στο σχέδιο της Τερέζα Μέι συνεχίζουν να διαφωνούν.

Οι διαφωνίες των 10 βουλευτών από την Βόρεια Ιρλανδία δεν είναι το μόνο πρόβλημα για τον Βρετανό πρωθυπουργό. Έχοντας χάσει την πλειοψηφία των εδρών στην Βουλή των Κοινοτήτων, εξαιτίας των περίπου 20 διαφωνούντων βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος που αρνούνται το brexit χωρίς συμφωνία, θα πρέπει η να τους πείσει να ψηφίσουν την συμφωνία η να πείσει ορισμένους τουλάχιστον βουλευτές από το Εργατικό κόμμα.

Όχι και από τους Σκωτσέζους

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) το οποίο ξεκαθάρισε ότι δεν θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας του πρωθυπουργού στο κοινοβούλιο.

«Προβλέπει μία πολύ σκληρότερη έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε η επικεφαλής του κόμματος Νίκολα Στέρτζον.

«Το τέλος του αγώνα για να σταματήσει το Brexit απέχει πολύ. Αυτή η συμφωνία θα είναι αρνητική για τη οικονομία μας, για τις δημόσιες υπηρεσίες και για το περιβάλλον μας», δήλωσε και η ηγέτις των φιλοευρωπαίων Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Τζο Σουίνσον.

Θα καταφέρει ο Μπόρις Τζόνσον να περάσει την συμφωνία; Προ ημερών είχε πει ότι είχε πείσει ορισμένους βουλευτές των Εργατικών να ψηφίσουν την δική του συμφωνία. Μένει να φανεί αν ισχύει.

Τα αγκάθια

Μπορεί ο Μπόρις Τζόνσον να πανηγυρίζει για την επίτευξη συμφωνίας, ωστόσο φαίνεται πως τα δύσκολα θα τον περιμένουν πίσω στην πατρίδα. Νωρίτερα το πρωί, το κόμμα της Βορείου Ιρλανδίας DUP, που συμμετέχει στην κυβέρνηση, έχει δηλώσει πως δεν μπορεί να στηρίξει τη συμφωνία του γα το Brexit. Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση για τη συμφωνία, πηγές από το εσωτερικό του κόμματος επέμεναν: «Διαβάστε τη δήλωσή μας. Δεν άλλαξε».

Ωστόσο, δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής στη Βρετανία, ο Τζέιμς Φόρσαϊθ, σχολιάζει πως αν οι Βρυξέλλες στείλουν απόψε το μήνυμα «είτε αυτή τη συμφωνία, είτε καθόλου συμφωνία», τότε οι πιθανότητες ο Μπόρις Τζόνσον να περάσει το Βrexit από το βρετανικό Κοινοβούλιο αυξάνονται σημαντικά, ακόμη και χωρίς τη στήριξη του DUP.

“Έχουμε μια εξαιρετική συμφωνία”

«Έχουμε μια εξαιρετική νέα συμφωνία που μας δίνει πίσω τον έλεγχο. Τώρα το κοινοβούλιο θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει το Brexit μέχρι το Σάββατο, ώστε να προχωρήσουμε με άλλες προτεραιότητες που στοιχίζουν στη ζωή μας, όπως το Εθνικό Σύστημα Υγείας, η εγκληματικότητα και το περιβάλλον», έγραψε αμέσως μετά ο Μπόρις Τζόνσον. Από το περιβάλλον Τζόνσον ισχυρίζονται πως με τη νέα συμφωνία για το Brexit κατάφεραν να επαναδιαπραγματευτούν ζητήματα που ως τώρα θεωρούνταν ταμπού από τις Βρυξέλλες. Όπως τονίζουν, η Βρετανία δεν θα «υπάγεται πλέον σε ευρωπαϊκούς νόμους και φορολογία –κάτι που ως σήμερα για ορισμένους εθεωρείτο αδύνατο».

Επιπλέον, τονίζουν πως με το νέο deal για το Brexit «τελειώνει η υπεροχή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε ό,τι αφορά νομικά ζητήματα της Βρετανίας». Ακόμη, από το περιβάλλον του Βρετανού πρωθυπουργού υποστηρίζουν πως μπήκε τέλος και στο θέμα του backstop, των «σκληρών» δηλαδή συνόρων στη Βόρεια Ιρλανδία.

Το θέμα της Ιρλανδίας

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε: «Εκεί που υπάρχει θέληση, υπάρχει και συμφωνία –έχουμε μία! Είναι μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία για την ΕΕ και τη Μεγάλη Βρετανία και είναι μια απόδειξη στη δέσμευσή μας να βρίσκουμε λύσεις. Προτείνω στη Σύνοδο Κορυφής να αποδεχθεί τη συμφωνία».

Στην επιστολή που παραθέτει στο tweet του ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, την οποία και υπογράφει ο πρόεδρος της Κομισιόν και αποστέλλει στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, αναφέρεται: «Οι διαπραγματευτές έφτασαν σε συμφωνία στο αναθεωρημένο Πρωτόκολλο της Ιρλανδίας / Βορείου Ιρλανδίας και την αναθεωρημένη πολιτική διακήρυξη της 17ης Οκτωβρίου 2019. Και οι δύο υποστηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας έδωσε επίσης τη θετική του κρίση για αυτά τα έγγραφα σε εμένα σήμερα. Η επικύρωση της συμφωνίας αποχώρησης αποδείχτηκε δύσκολη στη Βρετανία. Προκειμένου να βοηθήσουμε τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου να εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι συζητήσεις επανεκκίνησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου», γράφει ο Γιούνκερ στην αρχή της επιστολής.

Άνοδος της λίρας

Λίγα λεπτά μετά τη δημοσιοποίηση της επίτευξης συμφωνίας για το Brexit, η βρετανική λίρα σημείωσε ράλι ανόδου στο χρηματιστήριο, αγγίζοντας υψηλό πενταμήνου έναντι του δολαρίου. Σύμφωνα με τον Guardian, ανοδικά κινούνται και οι μετοχές των κατασκευών στη Βρετανία, αλλά και οι μετοχές των τραπεζών στη χώρα.

Πρώτο “όχι” από Κόρμπιν

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση για την επίτευξη συμφωνίας για το Brexit, ο ηγέτης των Εργατικών στη Βρετανία, Τζέρεμι Κόρμπιν έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Εξ όσων γνωρίζουμε, φαίνεται πως ο πρωθυπουργός διαπραγματεύτηκε ακόμη χειρότερη συμφωνία από την Τερέζα Μέι, η οποία και απορρίφθηκε μαζικά».

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν αναφέρθηκε σε επιμέρους ζητήματα του Brexit, λέγοντας πως οι προτάσεις ρισκάρουν την «ασφάλεια των τροφίμων, την περικοπή περιβαλλοντικών στάνταρ και των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την έκθεση του συστήματος υγείας ώστε να καταληφθεί από αμερικανικές ιδιωτικές εταιρίες».

Κλείνοντας τη σύντομη δήλωσή του για τη συμφωνία του Brexit, ο ηγέτης των Εργατικών πρόσθεσε: «Αυτή η συμφωνία που ξεπουλά τα πάντα, δεν θα ενώσει την χώρα και θα πρέπει να απορριφθεί. Ο καλύτερος τρόπος να επιλύσουμε το Brexit είναι να δώσουμε στους πολίτες τον τελευταίο λόγο με την ψήφο τους». Ο Τζέρεμι Κόρμπιν είχε αναφερθεί και νωρίτερα στην ανάγκη η όποια συμφωνία να επικυρωθεί με ένα νέο δημοψήφισμα.

Το κείμενο της συμφωνίας για το Brexit

Το αναθεωρημένο κείμενο της συμφωνίας για το Brexit, συνολικής έκτασης 64 σελίδων, δόθηκε στη δημοσιότητα λίγη ώρα αφότου ανακοινώθηκε η επίτευξή της.

ΕΔΩ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ:

simfwnia-brexit-keimeno

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα