«Ξινίζουν» Ε.Ε. και ΗΠΑ για το φλερτ του Μητσοτάκη με τους Κινέζους

Η ελληνική κυβέρνηση υπογραμμίζει σε εταίρους και συμμάχους ότι δεν είναι νοητό να απαγορεύεται σε μία μικρή χώρα να πράττει όσα κάνουν και οι μεγάλες χώρες, προκειμένου να προσελκύσουν επενδύσεις

Δεν υπάρχει Έλληνας πρωθυπουργός που να έχει κάνει επίσημο ταξίδι στο εξωτερικό και μετά οι εκτιμήσεις από κυβερνητικούς κύκλους να μη χαρακτηρίζουν την εκτός συνόρων έξοδο επιτυχημένη. Ωστόσο, μετά από λίγο καιρό, όλα γίνονται πιο ευδιάκριτα και κατανοητά, αφού η σκόνη θα έχει καταλαγιάσει, και μόνο τότε γίνονται ορατά τα αποτελέσματα του κάθε ταξιδιού.

Του Δημήτρη Τζιβελέκη

Έτσι λοιπόν κι αυτήν τη φορά οι κυβερνητικοί κύκλοι εκφράζουν ικανοποίηση για την επίτευξη των στόχων της τετραήμερης επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κίνα, σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος της κυβέρνησης πήγε στη Σαγκάη έχοντας ως προτεραιότητα να επανασυστήσει την Ελλάδα στην αγορά της Κίνας και να πείσει Κινέζους επενδυτές ότι τώρα είναι η ώρα να δουν τη χώρα μας ως μια μεγάλη ευκαιρία.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός βρίσκεται ενώπιον σημαντικών διλημμάτων ως προς τις σχέσεις Ελλάδας – Κίνας και τις μεθόδους υλοποίησης των εκατέρωθεν αιτημάτων, δεδομένου ότι ταυτόχρονα ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση σκληραίνουν τη στάση τους έναντι του Πεκίνου και εξοργίζονται τρόπον τινά από τις κινήσεις της Αθήνας. Κινήσεις που, μάλιστα, θα συνεχιστούν, αφού την ερχόμενη εβδομάδα οι επαφές και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν επί ελληνικού εδάφους, με τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, να προσγειώνεται τη Δευτέρα (11/11) στην πρωτεύουσα.

Οι προβληματισμοί

Την ώρα που η ελληνική πλευρά ανοίγει τα πανιά προς την Κίνα, δεν παύει να ζητεί την κατανόηση των συμμάχων, διευκρινίζοντας ότι αναζητεί επενδύσεις διεθνώς με τήρηση των εθνικών και κοινοτικών κανόνων ανταγωνισμού. Προσθέτει, στο διπλωματικό παρασκήνιο, ότι, αφού απουσιάζουν οι προτάσεις δυτικών εταιρειών, δεν υπάρχουν πολλές άλλες διέξοδοι πέραν της Κίνας. Υπενθυμίζει δε ότι η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά και η κυριαρχία της COSCO προέκυψαν περίπου εξ ανάγκης και ότι η Κίνα δεν ελέγχει βασικές υποδομές της Ελλάδας.

Η ελληνική κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι δεν είναι νοητό να απαγορεύεται σε μία μικρή χώρα να πράττει όσα κάνουν και οι μεγάλες χώρες, προκειμένου να προσελκύσουν επενδύσεις. Επισημαίνει, ταυτόχρονα, ότι η εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από την Κίνα είναι μικρότερη συγκριτικά με άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο δυτικός αντίλογος που διατυπωνόταν πίσω από τις κλειστές πόρτες και πρόσφατα κατέστη δημόσιος μέσω του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, επικεντρώνεται στην επισήμανση ότι εταιρείες, όπως η COSCO και η Huawei, συνδέονται άρρηκτα με το Κομμουνιστικό Κόμμα ή τις ένοπλες δυνάμεις της Κίνας. Οι κινεζικές προτάσεις είναι, σκόπιμα, εντυπωσιακές στην αρχή και η παροχή ανταλλαγμάτων προκύπτει ή αξιώνεται αργότερα.

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ

Οι επιτυχίες

Σε κάθε περίπτωση η πρώτη αποδελτίωση του ταξιδιού Μητσοτάκη στη χώρα του «κίτρινου δράκου» έχει διόλου ευκαταφρόνητα καλά μαντάτα. Οι κυβερνητικοί παράγοντες, προκειμένου να υπογραμμίσουν την επιτυχία της ελληνικής αποστολής, δεν διστάζουν να επισημάνουν ότι «και μόνο το γεγονός ότι δύο πολύ μεγάλες τράπεζες –όχι μόνο στην Κίνα, αλλά παγκοσμίως– ανακοίνωσαν ότι θα ανοίξουν υποκαταστήματα στην Αθήνα, θα αρκούσε για να μιλήσει κανείς για μια πολύ σημαντική εξέλιξη».

Η Bank of China άμεσα, μέσα στον Νοέμβριο, ανοίγει το δικό της υποκατάστημα, ενώ τα… χνάρια της θα ακολουθήσει και η μεγαλύτερη τράπεζα του κόσμου, η Βιομηχανική και Εμπορική Τράπεζα της Κίνας (ICBC), με τον πρόεδρο της οποίας συναντήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σαγκάη, λίγες ώρες πριν από την επιστροφή του στην Ελλάδα.

Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, σημαντική εξέλιξη προέκυψε και από τον διάλογο του πρωθυπουργού με τον διευθύνοντα σύμβουλο της κορυφαίας πλατφόρμας στον κόσμο «ALIBABA». Η κινεζική ηλεκτρονική πλατφόρμα με το πελατολόγιο των 700 εκατομμυρίων πελατών, θα εντάξει και ελληνικά προϊόντα στις πωλήσεις της, ενώ θα προσελκύει ακόμα περισσότερους Κινέζους τουρίστες να επισκεφτούν την Ελλάδα.

Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι μετά τα απευθείας δρομολόγια της Air China στη γραμμή Αθήνα – Πεκίνο, από το ερχόμενο καλοκαίρι, θα υπάρχει απευθείας αεροπορική σύνδεση της ελληνικής πρωτεύουσας και με τη Σαγκάη, με δρομολόγιο της κινεζικής αεροπορικής εταιρείας Juneyao, φαίνεται λογική η εκτίμηση που εξέφρασε ο κ. Μητσοτάκης στην Κίνα, ότι μέχρι το 2021 οι τουρίστες από την ασιατική χώρα που θα έρθουν στην Ελλάδα θα φτάσουν το μισό εκατομμύριο.

Ως εξαιρετικής σημασίας αξιολογούν στο Μαξίμου και την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στη μητρική έδρα της Cosco. Η κυβέρνηση, όπως είχε δεσμευτεί, ενέκρινε το νέο master plan της εταιρείας, ενώ για τα επόμενα βήματα ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι θα γίνουν πάντα με τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας και με σεβασμό στο περιβάλλον. Στα γραφεία της Cosco, από κοινού ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της μεγαλύτερης ναυτιλιακής εταιρείας στον κόσμο έθεσαν τον στόχο να κάνουν τον Πειραιά το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης.

Ειδικότερα για τη ναυτιλία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι την τελευταία 15ετία, 1.000 ελληνόκτητα πλοία κατασκευάστηκαν στην Κίνα, επισημαίνοντας ότι αν αυτά μπορούσαν να εξοπλιστούν με ελληνικής κατασκευής εξοπλισμό, θα ήταν κάτι επωφελές και για τις δύο χώρες.

Στη Σαγκάη οι επαφές του πρωθυπουργού με την εταιρεία τηλεπικοινωνιών ΖΤΕ, αλλά και με εκπροσώπους άλλων μεγάλων κινεζικών επιχειρήσεων καταδεικνύει, σύμφωνα πάντα με κυβερνητικούς παράγοντες, το έντονο κινεζικό ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά αλλά και την εμπιστοσύνη τους.

Ανεξαρτήτως τελικού αποτελέσματος, που όπως προαναφέρθηκε θα αποκρυσταλλωθεί εν ευθέτω χρόνω, είναι αδιαμφισβήτητο ότι η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Κίνα ήταν μία από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές αποστολές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι το προηγούμενο διήμερο έγιναν 315 ελληνο-κινεζικές συναντήσεις με επιχειρηματίες και από τις δύο πλευρές.

13ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ Ν.Δ.:

Ένα… πράσινο συνέδριο για τη «γαλάζια» παράταξη

Πίσω στα της εσωτερικής και εσωκομματικής επικαιρότητας για τη Νέα Δημοκρατία, το 13ο Συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος θα πραγματοποιηθεί από τις 29 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo στην Αθήνα.

Κομματικές πηγές σημείωναν ότι το συνέδριο αναμένεται να βοηθήσει στο να αναδειχθεί η πολιτική πραγματικότητα όπως διαμορφώνεται στη χώρα μας μετά τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων, µε τη Ν.∆. πλέον να φιλοδοξεί να εκφράσει αξιόπιστα το αίτημα της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού για μετάβαση σε μια εποχή συλλογικής ωριμότητας. Εκτός από την ανάπτυξη της οικονομίας και τη δημιουργία πολλών και καλών θέσεων εργασίας, πρόκειται να αναδειχθούν ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις της ψηφιακής εποχής, η ποιότητα του ελεύθερου χρόνου, η ισότιμη συμμετοχή των φύλων στην κοινωνική και οικονομική ζωή, καθώς και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στο συνέδριο θα εφαρμοστούν καινοτομίες, όπως η προσωποποιημένη ηλεκτρονική πληροφόρηση προς τους συνέδρους, η διεξαγωγή online ερωτηματολογίου και η δυνατότητα ερωτήσεων και παρεμβάσεων από τους παρευρισκομένους, αλλά και από συνέδρους που βρίσκονται στο εξωτερικό. Στόχος είναι η ψηφιοποίηση των διαδικασιών, ώστε να μειωθεί η χρήση χαρτιού σε ποσοστό άνω του 92%, αλλά και η διεξαγωγή φιλικού προς το περιβάλλον συνεδρίου.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι υπό εξέταση είναι και η διεξαγωγή νυχτερινού αγώνα δρόμου για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Άμεσα αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι ομιλητές, αλλά και οι συμμετοχές-έκπληξη από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ενώ σύντομα θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής, παρουσία του Κ. Μητσοτάκη.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα