Συναγερμός στη Νότια Ελλάδα: Ποιες πόλεις κινδυνεύουν να… βουλιάξουν μέχρι το 2050! (φωτό)

Με ποιον τρόπο μπορεί να αποφευχθεί το καταστροφικό σενάριο σύμφωνα με τους επιστήμονες

Της Βίκυς Καλοφωτιά

Πώς θα σας φαινόταν αν εκεί που βρίσκεται σήμερα το αεροδρόμιο «Μακεδονία», ή εκεί που εντοπίζει κανείς στο χάρτη ένα τμήμα του Μεσολογγίου, της Ναυπάκτου, της Άρτας, της Καλαμάτας όπως επίσης και τις παραλιακές περιοχές της Κυλλήνης και των Λεχαινών, αν δεν δράσουμε εγκαίρως και στοχευμένα, θα έρθει κάποτε η στιγμή που στη θέση τους θα βρίσκεται νερό και όλα αυτά θα έχουν βουλιάξει;

Όχι, δεν πρόκειται για κάποιο είδος διεστραμμένου κινηματογραφικού σεναρίου, ούτε γίναμε ξαφνικά οπαδοί της… τρομολαγνείας. Ίσα-ίσα που, εντοπίζοντας την πρόσφατη -σχετική με την παραπάνω (πολύ πιθανή) εκδοχή- εικόνα που ενδέχεται να παρουσιάζει γεωγραφικά η ελληνική επικράτεια μέχρι το 2050, δραττόμαστε της ευκαιρίας για να κρούσουμε (μαζί με τους επιστήμονες) τον κώδωνα του κινδύνου!

Για να γίνουμε ακόμη πιο σαφείς: Η παραπάνω (υποθετική αυτή τη στιγμή) εικόνα της χώρας μας, προκύπτει από τα ευρήματα έρευνας της ανεξάρτητης οργάνωσης «Climate Central» που δημοσιεύει το περιοδικό «Nature».

Σκοπός της συγκεκριμένης έρευνας είναι να αποτυπωθούν οι περιοχές, οι οποίες διατρέχουν άμεσο κίνδυνο να βρεθούν κάτω από τη στάθμη της θάλασσας μέχρι το 2050 λόγω των ραγδαίων κλιματικών αλλαγών, όπως είναι η αύξηση των επιπέδων της θάλασσας που προκαλείται σταδιακά από το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους σχετικούς χάρτες που δημοσιεύονται στο πλαίσιο της έρευνας, δεν είναι μόνο οι περιοχές στην Ελλάδα που αναφέρθηκαν παραπάνω, οι οποίες κινδυνεύουν να βουλιάξουν, αλλά η καταστροφή απειλεί να εξαπλωθεί σε αρκετές περιοχές του πλανήτη μέσα στα επόμενα 80 χρόνια(!). Κάποιες από αυτές θα περιλαμβάνουν κομμάτια του Λίβερπουλ, του Χάμπερσαϊντ, διάφορες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και ακτές της Ολλανδίας, του Βελγίου, της Γερμανίας και δυτικά της Δανίας.

Εντύπωση προκαλεί ένα ακόμη στοιχείο που δημοσιεύτηκε στο πλαίσιο της έρευνας και αυτό είναι το ότι αυτή τη στιγμή ζουν ήδη 150 εκατομμύρια άνθρωποι σε έδαφος επίφοβο να βυθιστεί μέχρι τα μέσα του αιώνα(!).

Ωστόσο, το ημερολόγιο δείχνει ακόμη 2019 και ευτυχώς εξακολουθούν να υπάρχουν χρονικά περιθώρια, έστω και περιορισμένα, για να αποφευχθεί το…. μοιραίο, αν και εφόσον ξυπνήσουμε όλοι, σε παγκόσμιο επίπεδο, και λάβουμε μια σειρά από δραστικά μέτρα, όσο είναι ακόμη καιρός.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει επιστήμονας που ανήκει στο επιτελείο της «Climate Central» και κύριος συγγραφέας της μελέτης, τονίζοντας ότι «αυτές οι εκτιμήσεις δείχνουν τι μπορεί να προκαλέσει η κλιματική αλλαγή, αν συνεχίσουμε την ίδια τακτική όπως μέχρι σήμερα. Αν, όμως αναθεωρήσουμε, έστω και τώρα, ορισμένα πράγματα και αναδιαμορφώσουμε κατάλληλα τις πόλεις, τις οικονομίες, τις ακτές και ολόκληρες τις παγκόσμιες περιοχές κατά τη διάρκεια της ζωής μας, τότε υπάρχουν αρκετά υψηλές πιθανότητες να είναι αναστρέψιμη η κατάσταση».

Η πρόβλεψη του Δρ. Scott Kulp θα είναι, όμως εφικτή υπό μία πολύ βασική προϋπόθεση: να ξεκινήσει η όλη αναθεώρηση «τώρα, όχι αύριο!» γιατί πολύ σύντομα τα έθνη θα κληθούν να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο και τότε θα φανεί το κατά πόσο δόθηκε η απαραίτητη σημασία στις πρόσφατες προειδοποιήσεις των επιστημόνων.

Για του λόγου το αληθές δείτε αναλυτικά τα στοιχεία που αφορούν την Ελλάδα, στον διαδραστικό χάρτη της «Climate Central» ΕΔΩ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα