Τουρκία: Άλλοι 14 αστυνομικοί «ξηλώθηκαν»

Άλλοι 14 διοικητές μονάδων της τουρκικής αστυνομίας απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους στο πλαίσιο της έρευνας για το σκάνδαλο που έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Δεκατέσσερις αστυνομικοί διοικητές στην Άγκυρα απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους», μετέδωσαν τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα NTV και CNN Turk.

Ήδη είχαν αποπεμφθεί πάνω από 10 διοικητές της αστυνομίας, ανάμεσά τους και ο αρχηγός της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης Χουσεΐν Τσαπκίν. Ο Ερντογάν έχει χαρακτηρίσει την επιχείρηση “βρώμικη υπόθεση”, η οποία αποσκοπεί στην υπονόμευση της εξουσίας του.

Την ίδια ώρα η αντιπολίτευση πιέζει έντονα για παραίτηση των 4 εμπλεκόμενων υπουργών και φαίνεται ότι ο δρόμος του Ανώτατου Δικαστηρίου ανοίγει σιγά σιγά για τους Τούρκους υπουργούς, εάν η εισαγγελία στείλει σχετικό αίτημα.

Τα στοιχεία που έχουν διαρρεύσει στα τουρκικά ΜΜΕ δείχνουν ότι οι κατηγορίες για τους τέσσερις υπουργούς, Εσωτερικών, Οικονομίας, Περιβάλλοντος και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, σχετίζονται με παράβαση καθήκοντος, γεγονός, που ανοίγει το δρόμο για το Ανώτατο Δικαστήριο. Το ερώτημα είναι αν τα στοιχεία της εισαγγελίας είναι τόσο ισχυρά, ώστε να ζητηθεί η παραπομπή.

Πάντως μεγάλη κινητικότητα επικρατεί στα αστυνομικά τμήματα και τα ανακριτικά γραφεία.  Ο αριθμός των ατόμων που βρίσκονται υπό κράτηση ανέρχεται στους 89, η προσαγωγή έγινε σύλληψη για 8 κρατούμενους, ενώ στον ανακριτή προσήχθησαν 50 άτομα, ανάμεσά τους και ο γιος του υπουργού Εσωτερικών και ο επιχειρηματίας που δωροδόκησε τους υπουργούς.

Την υπόθεση φαίνεται πάντως να παρακολουθεί από κοντά και η Ε.Ε., η οποία καλεί για αμεροληψία στη διαδικασία της επιχείρησης, ενώ η όλη υπόθεση έχει επηρεάσει και την οικονομία, με τη λίρα να καταγράφει τη χαμηλότερη τιμή της εδώ και 3 μήνες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα