ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ: Σαμαράς ελάλησε, αμαρτία ποιος έχει;

Το νέο καμπανάκι του πρώην πρωθυπουργού για τα εθνικά θέματα και τα ανησυχητικά σημάδια που «δείχνουν» το ενδεχόμενο επώδυνων συμβιβασμών

Όταν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο κρεμάστηκε στα μανταλάκια η εφημερίδα (σ.σ. τα «ΝΕΑ») που φιλοξενούσε τη συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, οι μυαλοπωλητές του πληκτρολογίου ανέσυραν τη στερεοτυπική λασπολογία περί εθνικιστικών απόψεων. Το γεγονός ότι τα γεράκια της Άγκυρας δικαίωσαν σε χρόνο dt τον χαρακτηρισμό περί «πειρατών»  που τους απέδωσε ο Μεσσήνιος ουδόλως απασχολεί τους εγχώριους πασιφιστές και υποστηρικτές του δόγματος περί κατευνασμού…

Του Χρήστου Αγγελόπουλου

Η συνέντευξη Σαμαρά ήλθε σε μία χρονική συγκυρία που τρέχουν οι πολιτικο-δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση της Novartis, για την οποία ως γνωστόν ο πρώην πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει στους σκευωρούς του ότι θα τους «πάει μέχρι τέλους». Εντούτοις, η δημοσιογραφική συζήτηση με τον πρώην πρόεδρο της Ν.Δ. αναλώθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της στα εθνικά θέματα και κυρίως στα ελληνοτουρκικά, δικαιώνοντας τον Αντ. Σαμαρά για τις διαχωριστικές γραμμές που τράβηξε –και μέσω της συγκεκριμένης συνέντευξης– έναντι όσων εισηγούνται να ανοίξει ένας διάλογος με τους γείτονες, ειδικά υπό τις παρούσες συνθήκες.

«Διάλογο με “πειρατές” δεν κάνει κανείς», είπε ορθά-κοφτά, υπερασπιζόμενος την άποψη ότι για να αποφύγει η Ελλάδα τη θερμή αναμέτρηση με την Τουρκία πρέπει η Άγκυρα να πειστεί ότι αν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα παραβιαστούν εμπράκτως, τότε «είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι για όλα».

Δεν πρόκειται για χάιδεμα του εθνικού φρονήματος εκ μέρους του Αντώνη Σαμαρά αλλά για μια στρατηγική πολιτική επιλογή που έκανε στην πράξη ως πρόεδρος κυβέρνησης και η οποία είχε απτά αποτελέσματα. «Επί των ημερών μας», εξήγησε στην ίδια συνέντευξη ο πρώην πρωθυπουργός, «οι προκλήσεις της Τουρκίας μειώθηκαν στο ελάχιστο. Στο ελάχιστο! Κάποιος λόγος πρέπει να υπάρχει. Έτσι; Βλέπετε, εγώ δεν συζητάω γενικώς και θεωρητικώς περί “αποτροπής”. Την εφάρμοσα στην πράξη! Και δούλεψε…».

Οι «Κυριακο-φύλακες» και οι πραγματικοί φόβοι

Επικαλούμενοι τις παραπάνω αναφορές αλλά και τις αυταπόδεικτες πικρές αλήθειες ότι η Τουρκία κοντεύει να «γκριζάρει» το μισό Αιγαίο, δεν έλειψαν εκείνοι που ανακάλυψαν περιέργως αλλά και ψευδώς –όπως και στην περίπτωση του… ανακληθέντος ανασχηματισμού που επανέφερε στο προσκήνιο ο «επιτελικός» Γιώργος Γεραπετρίτης– ότι ο Αντώνης Σαμαράς στέλνει μηνύματα με αιχμές για τους χειρισμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αυτό που όμως θα έπρεπε πρωτίστως να ανησυχεί τους αυτόκλητους «σωματοφύλακες» του νυν πρωθυπουργού που ανθοφορούν εντός και πέριξ της Ηρώδου Αττικού είναι όσα συμβαίνουν στο μαλακό γεωπολιτικό υπογάστριο της ανατολικής Μεσογείου. Διότι ο Μεσσήνιος φοβάται όλα αυτά που θα γίνουν για τη Ελλάδα χωρίς την… Ελλάδα. Είδε, μάλιστα, τους φόβους του να σχηματοποιούνται, καθώς μόλις δυο-τρία 24ωρα μετά τη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ακολούθησαν:

>>Οι απίθανες δηλώσεις του μέχρι πρότονος (σ.σ. η θητεία του έληξε σύμφωνα με την κυβέρνηση στις 7 Ιουνίου) προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΥΠ.ΕΞ.,   Χρήστου Ροζάκη, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα έχει μαξιμαλιστικές θέσεις έναντι των (απασφαλισμένων) γειτόνων και ότι το Καστελλόριζο είναι «μακριά από τη Ρόδο αλλά είναι κοντά στις ακτές της Τουρκίας». Το γεγονός ότι δεν ανανεώθηκε η θητεία του 79χρονου συμβούλου δεν αλλάζει τη ζημιά που ήδη έχει προκληθεί. Ούτε βελτιώνει το –έστω και ελαφρώς– στραπατσαρισμένο προφίλ του Νίκου Δένδια, αφού το «δεξί» χέρι του στο ΥΠ.ΕΞ. σαφώς υπαινίχθηκε ότι το μείζον δεν είναι τα νησάκια μας αλλά η συνεκμετάλλευση του Αιγαίου…

>>Η τοποθέτηση του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού, Αλέξανδρου Διακόπουλου, ο οποίος μπορεί να αποκήρυξε ως «ανέκδοτο» τις αναφορές σε ελληνικό «μαξιμαλισμό», συμπλήρωσε ωστόσο ότι ως χώρα δεν έχουμε εμπεδωμένη «τη νοοτροπία του συμβιβασμού και της συναίνεσης», γεγονός που όπως υποστηρίζει το έχουμε πληρώσει στις διεθνείς μας σχέσεις «με χαμένες ευκαιρίες για επωφελείς συμβιβασμούς σε εθνικά θέματα».

>>Πηχυαία πρωτοσέλιδα που υποστηρίζουν πως όσα συζήτησαν στις 29 Ιουνίου μέσω τηλεδιάσκεψης, οι αντιπροσωπίες της Αθήνας και της Ουάσινγκτον στο πλαίσιο της 2ης συνάντησης της Ομάδας Εργασίας Υψηλού Επιπέδου Στρατηγικού Διαλόγου για Ενεργειακά Θέματα «φωτογραφίζουν» λύσεις συνεκμετάλλευσης!!!

Όλα αυτά εν μέσω των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων με δηλώσεις και υπερπτήσεις μαχητικών, και την ώρα ελληνική διπλωματία ψάχνει τον κατάλληλο βηματισμό. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, να μην επισημανθεί ότι η αιφνίδια επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, την Τετάρτη στη Λιβύη και η συνάντησή του στο Τομπρούκ ΜΟΝΟ με τον πρόεδρο της Λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων, Ακίλα Σάλεχ (σ.σ. ο Ν. Δένδιας υπογράμμισε ότι συνομίλησε με τον επικεφαλής του μόνου εκλεγμένου θεσμού στη λιβυκή πραγματικότητα), αποκωδικοποιείται ως ένδειξη μερικής στροφής της Αθήνας από τον εναγκαλισμό της με τον Χαφτάρ που δεν φαίνεται να είχε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Αυτή είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται για την ώρα στα εθνικά θέματα. Και δεν χρειάζεται να έχει κάποιος την πολιτική διαίσθηση του πρώην πρωθυπουργού ή και άλλων αναλυτών για να καταλάβει τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τα εθνικά δίκαια, εξαιτίας της «πολυφορεμένης» ιδέας ότι η Ελλάδα πρέπει να επιδιώξει τη εκκίνηση ενός διαλόγου με αυτούς που επιδιώκουν προκλητικά την κατάλυση της εθνικής κυριαρχίας της σε αέρα, στεριά και θάλασσα.

Μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο Αντώνης Σαμαράς έχει ξεκαθαρίσει on και off the record στους εκάστοτε συνομιλητές του ότι έχει μηδενική ανοχή σε εθνικές υποχωρήσεις. Διότι προτιμάει να χτυπάει τα καμπανάκια (όπως έκανε και από το βήμα του 13ου Συνεδρίου της Ν.Δ., τον Δεκέμβριο του 2019) και ας γίνεται πολιτικά δυσάρεστος ακόμη και εντός τους κόμματός του, παρά να κουβαλάει την «αμαρτία» ότι έμεινε σιωπηλός την κρίσιμη ώρα…

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα