Στουρνάρας: Το κλειδί και το μεγάλο στοίχημα

Τι είπε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg

Συνέντευξη στο Bloomberg ΄έδωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας.

Η ελληνική οικονομία αναμένεται να δεχθεί μεγάλη ώθηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, τονίζει ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος

Οπως ανέφερε ο κ. Στουρνάρας, η Ελλάδα αναμένεται να λάβει 32 δισ. ευρώ από τη δράση Next Generation, πάνω από 17% του ΑΕΠ. Οι αρχικές εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας κάνουν λόγο για μέση άνοδο του ΑΕΠ κατά 2% την περίοδο 2021 – 2026.

«Ηταν κάτι αναπάντεχο. Θα έχει πολύ θετική επίπτωση στην οικονομία», δήλωσε ο επικεφαλής της  στη συνέντευξη.

«Εχουμε κάνει συγκεκριμένους υπολογισμούς στην Τράπεζα της Ελλάδος», τόνισε ο κ. Στουρνάρας. «Για τα επόμενα έξι χρόνια, η αύξηση του ΑΕΠ θα είναι 2% υψηλότερη από τις προβλέψεις που κάναμε ως τώρα.

 

Οπότε, θα αναθεωρηθούν υψηλότερα οι προβλέψεις για το ρυθμό ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια», τόνισε.

Η μεγάλη πρόκληση είναι οι μεταρρυθμίσεις ώστε η Ελλάδα να απορροφήσει τα κεφάλαια “με το σωστό τρόπο, έχουν τη μέγιστη δυνατή επίπτωση στην ανάπτυξη.

Δεν αρκεί να ξοδέψουμε αυτά τα χρήματα. Πρέπει οι επενδύσεις να συνοδευτούν από δομικές μεταρρυθμίσεις”.

“Πιθανή επέκταση του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ”

H στρατηγική εξόδου από το πρόγραμμα πανδημίας της ΕΚΤ (PEPP) θα εξαρτηθεί από την πορεία του πληθωρισμού, δήλωσε ακόμα ο Γιάννης Στουρνάρας ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ και μετά τον Ιούνιο του 2021, όπως σημειώνει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων.

Όπως είπε ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδος, το χρονοδιάγραμμα για την έξοδο από επονομαζόμενο πρόγραμμα PEPP που δημιουργήθηκε ειδικά για τις συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, θα εξαρτηθεί από την πορεία του πληθωρισμού. Από εκεί και πέρα υπάρχει πιθανότητα να συνεχιστεί και πέραν του αρχικού προγραμματισμού, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός μπορεί να παραμείνει κάτω από τον στόχο που έχει θέσει η ΕΚΤ, για αρκετά χρόνια.

«Έχουμε στρατηγική εξόδου, η οποία θα εξαρτηθεί κυρίως από την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας.

H συνέντευξη του Γιάννης Στουρνάρα:

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα