Η αδυναμία οφείλεται κυρίως στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.  Αντιμέτωπη με την δημοσιονομική κρίση και την αδύναμη παγκόσμια ζήτηση, η χώρα αναμένεται να ανακοινώσει ύφεση 0,2% το τέταρτο τρίμηνο — μεγαλύτερη από την αρχικά προβλεπόμενη πτώση κατά 0,1%.

Οι οικονομολόγοι του Bloomberg μείωσαν τις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό έως τον Σεπτέμβριο του 2024. Ωστόσο, οι τριμηνιαίες προβλέψεις δεν προβλέπουν μείωση των τιμών στον στόχο του 2% της ΕΚΤ έως τότε. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα η Eurostat, σε επίπεδο ευρωζώνης, το εποχικά διορθωμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,6% το τρίτο τρίμηνο του 2023 έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2022, και κατά 0,5% στην ΕΕ. Σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο, το ΑΕΠ υποχώρησε οριακά κατά 0,1% στην ευρωζώνη, ενώ παρέμεινε σταθερό στην ΕΕ.

 

 

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του Bloomberg, έρχονται σε αντίθεση με την πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  τον περασμένο Νοέμβριο, η οποία προβλέπει ότι η ζώνη του ευρώ θα επιστρέψει σε ανάπτυξη αυτό το τρίμηνο, βοηθούμενη από την απότομη υποχώρηση του πληθωρισμού και την ισχυρή αγορά εργασίας.

H πρόσφατη επιβράδυνση της αύξησης των τιμών καταναλωτή εξέπληξε τις αγορές και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, ενισχύοντας τις προσδοκίες της αγοράς ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει στην πρώτη μείωση των επιτοκίων της την άνοιξη.

Οι οικονομολόγοι μείωσαν τις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό έως τον Σεπτέμβριο του 2024. Ωστόσο, οι τριμηνιαίες προβλέψεις αυξήθηκαν περισσότερο πέρα ​​από αυτό και δεν προβλέπουν μείωση των τιμών στον στόχο του 2% της ΕΚΤ.