Ώρα αποφάσεων για τη Γεννηματά

Αυξάνονται όσοι υποστηρίζουν πως η επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ και η πραγματική ανανέωση είναι η μόνη λύση για την πολιτική επιβίωση του Κινήματος Αλλαγής

Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να προτείνει ως υποψήφια για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΟΣΑ την Άννα Διαμαντοπούλου δημιούργησε πολλά ζητήματα στη Φώφη Γεννηματά και το ΚΙΝΑΛ.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Πλέον η πίεση που νιώθει το ΚΙΝΑΛ αυξάνεται, καθώς βλέπει τον πρωθυπουργό να του καταλαμβάνει τον ζωτικό του χώρο, ενώ ακόμη και ο ημιλιπόθυμος ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να καραδοκεί.

Οπότε εκεί που στη Χαριλάου Τρικούπη έλεγαν «δόξα τω Θεώ» επέστρεψαν στο «Βοήθα, Παναγιά». Άξαφνα ξεχάστηκαν οι επιτυχημένες προτάσεις του ΚΙΝΑΛ και η υπεύθυνη στάση του κόμματος κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Ακόμη και το οραματικό πρόγραμμα που παρουσίασε η κα Γεννηματά στη Θεσσαλονίκη για το πώς θα αξιοποιηθούν τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης γρήγορα ξεχάστηκε.

Τουναντίον στη θέση όλων αυτών των θετικών μπήκε το ερώτημα εάν το ΚΙΝΑΛ είναι σε θέση να αποτελέσει τον έτερο πόλο του πολιτικού συστήματος. Κι αυτό διότι ξαφνικά η απαξίωση για τον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις αποκαλύψεις Κοντονή μεγεθύνθηκε σε χρόνο ρεκόρ. Οπότε όλοι αναρωτιούνται τι χρειάζεται για να ξεφύγει από τη μιζέρια των μονοψήφιων ποσοστών. Και οι περισσότεροι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι είχε δίκιο ο Παύλος Γερουλάνος που φώναζε εδώ και χρόνια ότι πρέπει να επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ, στο σήμα του και στα λάβαρά του.

Η πίεση για τη Φώφη Γεννηματά αυξάνεται, καθώς και οι δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις (των τελευταίων ημερών) ήταν αρνητικές για το ΚΙΝΑΛ. Ναι μεν ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει, αλλά την ίδια ώρα το ΚΙΝΑΛ δεν κερδίζει τίποτα. Έτσι, η Φώφη Γεννηματά αποφάσισε να παίξει το χαρτί των εθνικών θεμάτων για να βγει από τη δύσκολη θέση λόγω Διαμαντοπούλου. Και αυτό διότι, παρά το γεγονός ότι η κα Διαμαντοπούλου έχει αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ το 2013, ακόμη οι περισσότεροι τη θεωρούν αναπόσπαστο κομμάτι της Χαριλάου Τρικούπη.

Η κα Γεννηματά αποφάσισε να σκληρύνει τη στάση της στα εθνικά, ζητώντας από τον Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Στέλιο Πέτσα να ανακαλέσουν τις δηλώσεις τους, υπογραμμίζοντας ότι «το Oruc Reis δεν πρέπει να περάσει τα 12 μίλια, τελεία και παύλα». Αναλυτικά η δήλωση της κας Γεννηματά: «Δηλώσεις Υπουργών που προσδιορίζουν κόκκινη γραμμή της χώρας στα έξι ναυτικά μίλια –ενώ είναι δικαίωμα κυριαρχίας μας η επέκταση στα 12 μίλια όποτε το θελήσουμε– είναι απαράδεκτες. Πρέπει να υπάρξει άμεση, δημόσια διόρθωσή τους. Ο κος Μητσοτάκης έχει την ευθύνη γι’ αυτό. Η  γραμμή της ανοχής και του κατευνασμού ανοίγει τις ορέξεις της Τουρκίας –που συνεχίζει με καθημερινές νέες προκλήσεις– και δεν πιέζει τους εταίρους μας να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Το Oruc Reis δεν πρέπει να περάσει τα 12 μίλια, τελεία και παύλα».

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, ως φαίνεται, ζήλεψε από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος πρότεινε να επεκτείνει η Ελλάδα τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ως πρωθυπουργός ούτε καν το σκέφθηκε.

Το πραγματικό πρόβλημα

Αυτό που προκαλεί ανησυχία στη Χαριλάου Τρικούπη είναι ότι έχουν αυξηθεί τα στελέχη που γεννήθηκαν στο ΠΑΣΟΚ και νιώθουν ότι μπορούν να μιλήσουν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και να συνεννοηθούν, όπως η Άννα Διαμαντοπούλου. Και μπορεί με πολλά στελέχη της Ν.Δ., ακόμη και πρωτοκλασάτα, να μη νιώθουν άνετα, αυτό δεν συμβαίνει το ίδιο με τον πρωθυπουργό και το περιβάλλον του.

Η κ. Γεννηματά είναι υποχρεωμένη έναντι της ιστορίας του ΠΑΣΟΚ να λάβει τις σωστές αποφάσεις

Τόσο η Ν.Δ., όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να επεκτείνουν τα… χωρικά τους ύδατα στο κέντρο. Ή πιο απλά η Ν.Δ. να αρπάξει το εκσυγχρονιστικό κομμάτι και ο ΣΥΡΙΖΑ το λαϊκό ΠΑΣΟΚ. Οπότε το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα μείνει τελικά στο ΚΙΝΑΛ; Ένα ΚΙΝΑΛ που δεν έχει καταφέρει να εκμεταλλευτεί καμία από τις αστοχίες της κυβέρνησης, ούτε καν να ψήσει έστω και λίγους από τους ψηφοφόρους που έφυγαν να επιστρέψουν, ειδικά τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε αποδομή. Και το χειρότερο είναι ότι στελέχη που έφυγαν και δεν πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν δείχνουν καμία διάθεση να επιστρέψουν. Ούτε ο Βενιζέλος, ούτε ο Φλωρίδης, ενώ η Διαμαντοπούλου ασχολείται με το πώς θα εκλεγεί στον ΟΟΣΑ.

Ήδη κάποιοι προβεβλημένοι στην ελληνική κοινωνία, όπως ο συγγραφέας  Χρήστος Χωμενίδης, επιμένουν πως ήρθε η ώρα να μείνει στην άκρη το ΚΙΝΑΛ και να επιστρέψει το ΠΑΣΟΚ. Κι όπως τονίζει ο συγγραφέας, «το ΠΑΣΟΚ ξυπνά στους Έλληνες θετικές αναμνήσεις, παραπέμπει σε εποχές κοινωνικής προόδου, οικονομικού εκδημοκρατισμού, γενικής ευημερίας».

Μάλιστα ο κ. Χωμενίδης υποστηρίζει πως εάν το ΚΙΝΑΛ επιστρέψει στο ΠΑΣΟΚ, θα μπορέσει να διαμορφώσει μια φυσιογνωμία, μια ατζέντα, η οποία θα διαλαμβάνει τα κρίσιμα διακυβεύματα της εποχής που ανατέλλει.  Βέβαια, ο κ. Χωμενίδης θέτει κι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα. Την ανάγκη για πραγματική ανανέωση. «Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να πετύχει την ολική του επαναφορά; Από τα δικά του αντανακλαστικά εξαρτάται. Κι από την προθυμία της δημογεροντίας του να παραμερίσει για να ανοίξει δρόμο στους νέους, στους διανοητικά και ψυχικά νέους αν μη τι άλλο».

Κι εδώ πλέον η κα Γεννηματά πρέπει να λάβει σημαντικές αποφάσεις. Εάν παραχωρήσει τη θέση της στη νέα γενιά, οφείλει να πάρει μαζί της και όλα τα ιστορικά στελέχη, ή όλα αυτά που έχει βαρεθεί ο κόσμος να τα βλέπει σε υπουργικού θώκους. Να κάνουν όλοι βήματα στις πίσω σειρές και να αφήσουν τη βιτρίνα σε νέα φρέσκα πρόσωπα που θα προκαλέσουν έναν πραγματικό σεισμό στην ελληνική πολιτική σκηνή. Η κα Γεννηματά κατάφερε να κρατήσει το κόμμα από την απόσυρση. Το πάλεψε και το παλεύει. Έκανε μερικές καλές ομιλίες στη Βουλή, το κόμμα συχνά ανακοινώνει ενδιαφέρουσες θέσεις, όμως επί της ουσίας μηδέν εις το πηλίκο.

Εάν πάρει τη δύσκολη απόφαση της επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ και της δικής της απόσυρσης, μάλλον θα έχει προσφέρει πολύ περισσότερα από όσα και η ίδια και οι στενοί της συνεργάτες υπολογίζουν. Η ώρα αποφάσεων πλησιάζει για την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα