Η χαρά (και το… χαλαρά) του εμβολίου ο νέος φόβος του Κυριάκου

Η προσδοκία για το τέλος του πανδημικού εφιάλτη δεν θα ανατρέψει τα σχέδια του Μαξίμου για «άμυνα» μέχρι την άνοιξη

Το στρίψιμο του τιμονιού που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και από εκεί που ξόρκιζε το καθολικό κλείσιμο της οικονομίας αναγκάστηκε να κατεβάσει τον διακόπτη και να βάλει την ταμπέλα «ΚΛΕΙΣΤΟΝ» μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου, εξήγησε χθες το iapopsi.gr.

Περίπου μονόδρομος ήταν η απόφαση καθώς όπως είπαμε οι επιδημιολογικοί δείκτες επιδεινώνονταν εκθετικά, χρόνος για χάσιμο δεν υπήρχε και έπρεπε να βρεθεί άμεσα ένας τρόπος η χώρα να παίξει αποτελεσματική «άμυνα» τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη, με το μίνιμουμ των απωλειών πρωτίστως σε ανθρώπινες ζωές και δευτερευόντως στην οικονομία.

Την κυβερνητική προσμονή (ίσως και αμηχανία που έφερε λάθη) για το αν θα αποδώσει το δεύτερο lockdown διέκοψε ευχάριστα η ανακοίνωση το μεσημέρι της Δευτέρας ότι το εμβόλιο της Pfizer δείχνει να έχει αποτελεσματικότητα της τάξης του 90%!!! Είναι τέτοια η ανακούφιση της διεθνούς κοινότητας που οι χρηματαγορές –συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής– επιδόθηκαν σε μίνι ράλι κερδών προεξοφλώντας ότι πλησιάζει το τέλος του εφιάλτη.

Κάπου εδώ όμως είναι που ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβλέπει έναν άλλον εφιάλτη: αυτόν της χαλάρωσης που δεν αποκλείεται να προκαλέσει η χαρά ανακάλυψης της εμβολιαστικής ασπίδας κατά του φονικού κορωνοϊού.

Το είπε άλλωστε ξεκάθαρα ο Έλληνας πρωθυπουργός σε τέσσερις Ευρωπαίους ηγέτες (σ.σ. τον Αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτζ, τις πρωθυπουργούς της Δανίας, Μέτε Φρέντρικσεν και της Νορβηγίας, Έρνα Σόλμπεργκ και τον πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπαμπίς), καθώς και στους ομολόγους του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης του Covid Management Group, δηλαδή της ομάδας των χωρών που είχαν διαχειριστεί επιτυχώς το πρώτο κύμα της πανδημίας την άνοιξη.

Δεδομένου ότι μιλάμε για ένα γκρουπ κρατών που έχουν να επιδείξουν success story στην αναχαίτιση του φονικού SARS-coV-2, τα όσα άκουσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τους ξένους συνομιλητές του είναι ακόμη μία «απάντηση» στους εγχώριους επικριτές τoυ lockdown. Κι αυτό διότι παρόμοια ή και πολύ χειρότερη κατάσταση επικρατεί σε παγκόσμιο επίπεδο με ιδιαίτερα αυξημένο δείκτη καθημερινών νέων λοιμώξεων από κορωνοϊό, αναγκάζοντας τις εθνικές κυβερνήσεις να καταφύγουν είτε στη λύση των lockdown είτε στην εφαρμογή δρακόντειων μέτρων περιορισμού στις μετακινήσεις και την οικονομική δραστηριότητα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα