Ιβάν και Σκοπιανό: Και με τον αστυφύλαξ (Τσίπρας) Και με τον χωροφύλαξ (Πούτιν)

Του Νίκου Συνοδινού

Πάει και ο δικός μας Βαγγέλης. Προδιαγεγραμμένο μεν, με βάση τη συμφωνία που είχε γίνει με τον Δημήτρη Μελισσανίδη, χτύπημα δε. Και ο Ιβάν είναι πλέον στο Silver Alert. Εξαφανισμένος 14 μήνες στο Ροστόφ, με τον ΠΑΟΚ να πηγαίνει… μόνος του. Με τη δυναμική που είχε αποκτήσει, καθώς οι αποτυχημένες επιλογές και τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί λόγω της απουσίας του αφεντικού έχουν οδηγήσει μια μεγάλη ποδοσφαιρικά δύναμη με ανεξάντλητο μπάτζετ, να βλέπει την πλάτη του Άρη.

Τα βλέπουν αυτά οι οπαδοί του ΠΑΟΚ, αλλά δεν μπορούν να τα χωνέψουν. Μα είναι δυνατόν ο Καρυπίδης να μας κάνει πλάκες; Χωρίς μισό άνθρωπο στα κέντρα αποφάσεων, που πήρε μια ομάδα από το… πουθενά κι έφθασε να μας καβαλικεύει; Γιατί υπάρχουν και αυτοί οι οπαδοί, που περίμεναν συγκεκριμένα ματς τη σεζόν για να κρίνουν τη χρονιά πετυχημένη ή όχι. Αυτά με τον Ολυμπιακό και τον Άρη. Και καλά τον Ολυμπιακό από το -20 τον βλέπουν και πουντιάζουν. Αλλά όχι, ρε παιδιά, και τον Άρη. Να τον έπαιρνε κάποιο οικονομικό μεγαθήριο, να το καταπιείς. Αλλά να έχεις τον Ιβάν και να βλέπεις την πλάτη του, αυτό είναι εφιάλτης.

Να έχεις τον Ιβάν… Μεγάλη κουβέντα. Γιατί ο ΠΑΟΚ πλέον τον έχει στα χαρτιά. Δεν κάνουν τα λεφτά τις ομάδες. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση μεν, αλλά χρειάζονται τα κατάλληλα εργαλεία για να λειτουργήσει ο Οργανισμός. Ως επιχειρηματίας το ξέρει καλά αυτό ο Σαββίδης. Κι όμως. Πάτησε στον κορωνοϊό κι έχει αφήσει τον ΠΑΟΚ στη μοίρα του. Και δεν είναι, ρε μάγκα, η ομάδα. Η επένδυσή σου είναι.

Είσαι Σαββίδης, κύριε. Ο «βασιλιάς» του Ροστόφ. Ο συνομιλητής του Πούτιν. Μεγάλος και τρανός και φραγκάτος. Ήρθες και πήρες έναν ΠΑΟΚ διαλυμένο να χρωστάει της Μιχαλούς. Και ρίχνεις το χρήμα και τον κάνεις πρωταθλητή και αήττητο νταμπλούχο. Και καλά κάνεις. Και μετά εξαφανίζεσαι. Ρίχνεις μαύρη πέτρα. Γιατί δεν το συζητάμε πως πρέπει να φυλάγεσαι από τον κορωνοϊό. Ειδικά όταν είσαι 62 χρονών. Αλλά ποιος μπαίνει σε αποστείρωση και λειτουργεί μόνο διαδικτυακά; Ο κανονικός ηγέτης βγαίνει μπροστά. Και λέει, «το και το». Και όταν η ομάδα είναι στα κάτω της, τόσο πιο πολύ πρέπει να εμφανίζεται και να τους τρίζει τα δόντια. Τι είναι για τον Ιβάν να μετακινηθεί με ιδιωτικό αεροπλάνο; Με κάθε προφύλαξη; Και να πάει στη Θεσσαλονίκη, να καταλάβουν όλοι πως δεν παράτησε τον ΠΑΟΚ. Πως είναι εκεί κοντά και παίρνει χαμπάρι τι γίνεται. Γιατί, όταν λείπει η γάτα, χορεύουν τα ποντίκια.

Να τον δουν και να… τρέχουν. Να τους πει πως «εδώ είμαι για να ξανακάνουμε πρωταθλητή τον ΠΑΟΚ».

Θα μου πείτε, η ΕΠΟ, οι διαιτητές, οι αθλητικοί δικαστές, το σύστημα. Ε, ο Μαρινάκης ήταν έξω απ’ όλα αυτά και με την ομάδα που έχει 19 πόντους πάνω από τον δεύτερο Άρη είναι. Κι έπαιζε και στην Ευρώπη μέχρι τώρα.

Κύριε Ιβάν, οι ομάδες δεν φτιάχνονται με τηλεδιασκέψεις. Το ξέρεις καλά, καθώς όταν ήσουν τιμωρημένος σε κάθε ματς περίμενες τους παίκτες έξω από την Τούμπα. Και μετά πήγαινες στο Μακεδονία Παλάς να δεις το ματς από την τηλεόραση. Ήσουν εκεί όμως. Πάντα. Γιατί πάει ο Μελισσανίδης κάθε τόσο και βλέπει προπονητή και παίκτες; Γιατί το κάνει ο Μαρινάκης; Ξέρουν καλά από μπάλα και τη σημασία να αισθάνονται κοντά τον πρόεδρο. Και απ’ την καλή και απ’ την ανάποδη.

Δεν μπορεί σε αγώνα χωρίς κόσμο να πλακώνονται οι παίκτες με τους οπαδούς που έχεις βάλει εσύ ως γηπεδούχος στα επίσημα του ΠΑΟΚ. Ποιος θα τολμούσε να κουνηθεί; Ούτε θα μπορούσε κανείς να σε παραμυθιάσει για το τι συμβαίνει με τον εκάστοτε τεχνικό σύμβουλο, προπονητή, παίκτη, διοικητικό παράγοντα.

Κι όμως, μπήκαμε στον Απρίλιο του 2021 και ο Ιβάν Σαββίδης από τον Φεβρουάριο του 2020 μακροημερεύει στο μακρινό κι εξωτικό Ροστόφ.

Και καλά, η Θεσσαλονίκη ήταν μακριά. Όταν όμως ο ΠΑΟΚ παίζει στο διπλανό Κράσνονταρ για την τρίτη προκριματική φάση του UEFA Champions League και συ δεν πας ούτε εκεί, τι να υποθέσει ο παίκτης;

Ο Ιβάν Σαββίδης δεν μετακινήθηκε, με τη δεδομένη ασφάλεια που διαθέτει, ούτε 150 χιλιόμετρα από την έδρα του για να δει να αγωνίζεται η ομάδα της καρδιάς του, αυτή που για χάρη της έχει πληρώσει μέχρι σήμερα περισσότερα από 160 εκατομμύρια ευρώ, αυτή που του επιτρέπει να λειτουργεί ως ο απόλυτος «Θεσσαλονικάρχης», η ομάδα-όχημα όλων των επενδύσεών του στην Ελλάδα.

Θυσία ο ΠΑΟΚ στην πολιτική;

Ο Ιβάν Σαββίδης έδειξε από τις πρώτες μέρες που ήλθε στην Ελλάδα πως ενδιαφέρεται και για την πολιτική. Είναι φυσικό. Δεν μπορεί στη Ρωσία να διαδραμάτισε κομβικό ρόλο και στην Ελλάδα να είναι αδιάφορος. Μόνο που κάποια πράγματα δεν του βγήκαν. Ειδικά όταν δήλωνε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός…

Το ερώτημα «τι συμβαίνει με τον Ιβάν Σαββίδη;» έρχεται τακτικά στις προτεραιότητες όσων ασχολούνται με τις πολιτικές και τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, συμπεριλαμβανομένου του Αγίου Όρους, για τις οποίες ο επίδοξος Μακεδονάρχης έδειχνε και δείχνει ειδικό ενδιαφέρον. Ως εάν να είναι «ταγμένος» να ηγηθεί κάποιας ειδικής διαδικασίας, που αφορά το μέλλον της περιοχής και το γεωπολιτικό στάτους της ένα πράμα…

Κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει πως την περίοδο που είχαν κορυφωθεί οι διεργασίες στην περιοχή των Σκοπίων για την επικύρωση της διαβόητης Συμφωνίας των Πρεσπών από το Κοινοβούλιο της «Βόρειας Μακεδονίας», ο Ιβάν Σαββίδης κατηγορήθηκε ευθέως για εμπλοκή στις διαδικασίες επικύρωσης υπέρ των συμφερόντων της Ρωσίας. Ήταν η περίοδος που οι Αμερικάνοι σημάδεψαν εν ψυχρώ τον Ρωσοπόντιο «πατερούλη», τον ταύτισαν με τον Πούτιν και τον «έδωσαν» στεγνά στη διεθνή αντιπαράθεση ως τοποτηρητή της Ρωσίας, στην περιοχή της Μακεδονίας.

Είχε προηγηθεί η σιωπή του για τις εξελίξεις στο «Μακεδονικό» από την αγαπημένη του κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και η έμμεση σύσταση προς τους συνδέσμους του ΠΑΟΚ να αποφύγουν κάθε κινητοποίηση, σχεδόν κάθε αναφορά στο τεράστιο θέμα της αναγνώρισης μιας άλλης Μακεδονίας. Η εξουδετέρωση του δυναμικότερου τμήματος του πληθυσμού της περιοχής, που θα μπορούσε να θορυβήσει ακόμη περισσότερο την κυβέρνηση, με τις κινητοποιήσεις του για ένα θέμα μεγάλης σημασίας, όπως ο αυθεντικός μακεδονισμός, θεωρήθηκε (και ήταν) μια κορυφαία προσφορά προς την κυβέρνηση Τσίπρα. Την ακολούθησε ένα πρωτάθλημα με τον ΠΑΟΚ και μια τροπολογία στη Βουλή για να διαγραφεί το γνωστό πρόστιμο της ΣΕΚΑΠ (η οποία είχε ήδη πουληθεί σε Ιάπωνες) για λαθρεμπόριο τσιγάρων, στην προ Σαββίδη εποχή, αλλά αναγνωρισμένο από τον επιχειρηματία. Εντός των τειχών έπρεπε να διασφαλίσει τα προσωπικά του συμφέροντα και να εδραιωθεί επιχειρηματικά. Με αυτή τη στρατηγική θα μπορούσε να έχει ισχυρό λόγο γι’ αργότερα σε μια σειρά θεμάτων. Εξάλλου ήταν τέτοια η αποφασιστικότητα του Τσίπρα να περάσει τη Συμφωνία που δεν σταματούσε πουθενά.

Γιατί μπλέχθηκε ο Ιβάν Σαββίδης (σύμφωνα με την ειδησεογραφία της εποχής) στις συγκρούσεις στη Βουλή των Σκοπίων και πήρε θέση εναντίον της επικύρωσης της Συμφωνίας; Επειδή στην Ελλάδα οι εξελίξεις είχαν δρομολογηθεί και δεν άλλαζαν για κανένα λόγο.

Αντίθετα, στα Σκόπια υπήρχε έδαφος για κάθε είδους επηρεασμούς, ώστε να απορριφθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, να χρεωθεί την πιθανή απόρριψη (και όσων από αυτή προέκυπταν ως αμερικανικές επιδιώξεις) το Κοινοβούλιο των Σκοπίων και να συνεχιστεί, έτσι, να διατηρείται εν ζωή ένα ανοιχτό μέτωπο με ωφελημένη τη Ρωσία, που θα απέφευγε άμεσα την έντονη αμερικάνικη παρουσία στην περιοχή (με τη γνωστή αμερικάνικη βάση), θα έβγαζε τα Σκόπια από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ και μελλοντικά θα μπορούσε, υπό όρους, να ελέγξει η ίδια τις εξελίξεις στη χώρα.

Οι Ρώσοι ήθελαν πάση θυσία να χειραγωγήσουν την περιοχή, χωρίς οι ίδιοι να εμπλακούν άμεσα, και η επιλογή, μεταξύ άλλων, του Ιβάν Σαββίδη να τους «εκπροσωπήσει» δυναμικά και με «ισχυρά επιχειρήματα» ήταν μια ασφαλής λύση (σύμφωνα με τις καταγγελίες του ΝΑΤΟ), με δεδομένη την ευχέρεια του επιχειρηματία στη μεταφορά σημαντικών χρηματικών ποσών στη Θεσσαλονίκη. Θεσσαλονίκη-Σκόπια τι είναι; Ένα τσιγάρο δρόμος. Ίσως αυτή να ήταν η επιδίωξη και του ίδιου του Σαββίδη για να εδραιωθεί ως μεγαλοπαράγοντας στις γεωπολιτικές εξελίξεις της περιοχής.

Η αποτυχία υπήρξε παταγώδης. Η Συμφωνία επικυρώθηκε, οι Αμερικανοί (παρέα με τους Γερμανούς και το ΝΑΤΟ) πήραν αυτό που ήθελαν, ο Πούτιν είδε τον σχεδιασμό του να αποτυγχάνει και ο Ιβάν Σαββίδης βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα να έπρεπε να αντιμετωπίσει την οργή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που τον έβαλε στο στόχαστρο.

Η αλλαγή της κυβέρνησης στην Ελλάδα και η θεαματική επανάκαμψη των Αμερικανών στην περιοχή ολοκλήρωσαν την «καταστροφή» και επικοινώνησαν στον ομογενή επιχειρηματία ότι πρέπει να το πάρει αλλιώς.

Ο Γιώργος Κούδας διαπίσωσε πως «κάποιοι θέλουν να διώξουν τον Σαββίδη από τον ΠΑΟΚ και την Ελλάδα».

Αστειότητες! Κανείς, ούτε καν η κυβέρνηση, δεν μπορεί να διώξει κανέναν από την Ελλάδα, μια κανονική αστική δημοκρατία.

Αν ο Ιβάν Σαββίδης «αναγκαστεί» να αποχωρήσει από τη χώρα θα το κάνει ο ίδιος, με δική του απόφαση, για να εξυπηρετήσει δικές του προτεραιότητες ή συμφέροντα. Και καλά θα κάνει, αν το αποφασίσει. Έως τότε δεν κινδυνεύει από κανένα άλλον, πλην, ίσως, από μερικούς από τους συμβούλους που έχει επιλέξει και τον οδηγούν κάθε χρόνο να απολογείται κατηγορούμενος για διάφορες παραβάσεις των ποδοσφαιρικών κανονισμών. Α! Και για ένα καράβι γεμάτο τσιγάρα αραγμένο κάπου στην Κρήτη με την υπόθεση να μη λέει να ξεκολλήσει δικαστικώς και να αραχνιάζει ο φάκελος στριμωγμένος στο βάθος-βάθος σε κάτι συρτάρια ανακριτικών γραφείων!!!

Αν κάποιοι ήθελαν να διώξουν τον Ιβάν Σαββίδη από τον ΠΑΟΚ και την Ελλάδα, θα το είχαν πετύχει ήδη με τόσες αφορμές που έχουν δοθεί.

Όμως ο Ιβάν είναι μπαλαδόρος εκτός γηπέδων. Και κάνει μεγάλες ντρίμπλες. Φρόντισε να μην μπαίνει στο μάτι ισχυρών παραγόντων. Να μην ενοχλεί κανένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Σου λέει ο Μαρινάκης, για πλάκα το παίρνω το πρωτάθλημα, δεν υπάρχει λόγος να πολεμήσω μέχρις εσχάτων τον Σαββίδη. Στο μάτι του Αλαφούζου δεν μπαίνει τόσο, καθώς οπισθοχώρησε και στα Media. Το ιστορικό «ΕΘΝΟΣ» έκλεισε και το OPEN δεν μεγαλώνει άλλο, αν και θα μπορούσαν να πέσουν εκατομμύρια ρούβλια και να σάρωνε.

Όσον αφορά την κυβέρνηση; Διακριτική και όχι μετωπική η αντιπολίτευση. Το OPEN δεν έγινε Συριζοκάναλο, και ο ΠΑΟΚ παίζει άμυνα. Άντε κάνα-δυο πανό στο γήπεδο για να είναι ο κόσμος ζεστός για τις… αδικίες από το σύστημα και τις παρεμβάσεις Αυγενάκη, αλλά μέχρι εκεί. Για τον Γεραπετρίτη ούτε λόγος να γίνεται. Ήλθε εξάλλου η δικαίωση στο θέμα της πολυϊδιοκτησίας με την Ξάνθη. Όσο για το οπαδικό κοινό, με μπόλικο Μαρουποσανό υπνωτίζεται. Θα νικήσουμε τη Μαρούπα, σου λέει. Αυτός είναι ο μεγάλος αγώνας. Και να απ’ την άλλη τα γκολάκια από τον Άρη. Αλλά τουλάχιστον νικήσαμε το σύστημα. Δεν το λες και πρωτάθλημα, αλλά κάτι μεταξύ Κυπέλλου και πρόκρισης στους ομίλους του Conference League. Ναι, σ’ αυτήν τη διοργάνωση της πλάκας που θα παίζει ο ΠΑΟΚ από του χρόνου. Αν βγει στην Ευρώπη.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα