Με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια ο Κυριάκος στην Τρίπολη

Τελικά ποια ήταν η πιο σημαντική συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τρίπολη της Λιβύης; Αυτή με τον πρωθυπουργό της Μεταβατικής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης (GNU), Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, ή με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι;

Ο κ. Μητσοτάκης μαζί με τον Ιταλό ομόλογο του βρέθηκαν στην Λιβύη και ήταν οι πρώτοι Ευρωπαίοι πρωθυπουργοί που επισκέπτονται την Λιβύη, σε μία προσπάθεια να προσφέρουν την αρωγή τους, ώστε η βορειοαφρικανική χώρα να επιστρέψει μετά από πολλά χρόνια στην κανονικότητα δίχως μισθοφόρους πολεμιστές.

Κατά την άφιξή του στην Τρίπολη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Ντράγκι, καθώς είναι από τους πρώτους ηγέτες της Ε.Ε. που -με διαφορά λίγων ωρών- επισκέφτηκαν τη Λιβύη. Οι δύο πρωθυπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στη Λιβύη και την ανάγκη η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη να στηρίξουν τις προσπάθειες για την ανασυγκρότηση, σταθεροποίηση και τη διεξαγωγή των εκλογών στη Λιβύη. Ελλάδα και Ιταλία ως εγγύτερα στη Λιβύη κράτη-μέλη της ΕΕ μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης, σύμφωνα με ενημέρωση της κυβέρνησης, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τις άριστες διμερείς σχέσεις, απτή απόδειξη των οποίων είναι η μεταξύ τους συμφωνία Οριοθέτησης Θαλάσσιων Ζωνών, η οποία αποτελεί υπόδειγμα εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου, καθώς και διεθνούς νομιμότητας και συνεργασίας παράκτιων κρατών στην περιοχή. Συζήτησαν, ακόμη, τον συντονισμό των δύο χωρών σε θέματα της ΕΕ και ιδίως στο Μεταναστευτικό, καθώς και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον μεταβατικό πρωθυπουργό της Λιβύης

Το Τουρκολιβυκό μνημόνιο

Σε ό,τι αφορά την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε το τουρκολιβυκό μνημόνιο, τονίζοντας ότι δεν έχει καμία ισχύ υπενθυμίζοντας ότι το πλησιέστερο σύνορο της Λιβύης με την Ευρώπη είναι η Γαύδος και η Κρήτη. Ο γνωστός για τα φιλοτουρκικά αισθήματα του, πρωθυπουργός της Μεταβατικής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης (GNU), ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την επίσκεψή του στη χώρα. Όπως επεσήμανε στο πλαίσιο των εξαιρετικών σχέσεων Ελλάδας-Λιβύης ανοίγει η ελληνική πρεσβεία στη χώρα ενώ αναμένεται άνοιγμα και του προξενείου. «Ευελπιστούμε στη βελτίωση των σχέσεών μας ειδικά στον εμπορικό τομέα» είπε ο Λίβυος πρωθυπουργός. Ως προς τις σχέσεις Λιβύης-Τουρκίας, ο κ. Ντμπεϊμπά προσπαθησε να ξεφύγει της πίεσης του κ. Μητσοτάκη, σημειώνοντας ότι οποιαδήποτε συμφωνία των δύο χωρών πρέπει να είναι επωφελής: «Η Λιβύη φροντίζει τα συμφέροντα του λαού της, όπως κάθε χώρα. Ενθαρρύνουμε τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Τουρκίας και Λιβύης-Τουρκίας για τον καθορισμό ΑΟΖ των κρατών για να συνεχιστεί η συνεργασία των χωρών της ανατολικής Μεσογείου».

Ο πρωθυπουργός επισφράγισε με την παρουσία του την επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη, την επανεκκίνηση των σχέσεων Ελλάδας-Λιβύης, ενώ μετέφερε και μήνυμα στήριξης της Ελλάδας στη νέα αρχή που επιχειρείται στη Λιβύη και στην κυβέρνησή της.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα