Πρόβες πολέμου στην Κριμαία με ψυχροπολεμικά παιχνίδια ΗΠΑ-Ρωσίας 

Σε μια σύγκρουση που ξεκίνησε στην Κριμαία το 2014 και στα εφτά χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από τότε έχουν χαθεί οι ζωές 14.000 ανθρώπων, η ένταση δεν λέει να κοπάσει. Μάλιστα τα αντίπαλα στρατόπεδα, μαζί και οι μεγάλοι σύμμαχοί τους συνεχίζουν το επικίνδυνο παιχνίδι με τα σπίρτα έξω από την μπαρουταποθήκη της περιοχής.

Ως γνωστόν, τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αυξηθεί οι συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις αντιμάχονται με αυτονομιστές αντάρτες που υποστηρίζονται από τη Ρωσία. Σε αυτό το κλίμα οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας ενεπλάκησαν πριν από μερικά 24ωρα σε μία εικονική μάχη-πρόβα, το βασικό σενάριο της οποίας ήταν η απόκρουση μιας επίθεσης με άρματα μάχης και πεζικό κοντά στα σύνορα με την προσαρτηθείσα από τη Ρωσία Κριμαία.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στο πλαίσιο του παράλληλου επικοινωνιακού πολέμου που εξελίσσεται στο παρασκήνιο, η Ουκρανία ανήρτησε πλάνα βίντεο στα οποία υπό τους ήχους ροκ μουσικής(!!!) καταγράφονται ουκρανικά άρματα μάχης να εκτελούν ελιγμούς σχηματισμού, καθώς και στρατιώτες που οπλίζουν και εκτοξεύουν πυρά πυροβολικού.

Στο κόλπο ΝΑΤΟ και ΗΠΑ

Από την πλευρά της η Μόσχα υποστήριξε διά στόματος του Ρώσου υπουργού Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, ότι η ανάπτυξη των δικών της στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία είναι μέρος γυμνασίων μεγάλης κλίμακας, που έχουν σκοπό να δοκιμάσουν την ετοιμότητα μάχης και να απαντήσουν σε ό,τι αποκάλεσε απειλητική στρατιωτική δράση από το ΝΑΤΟ. Σύμφωνα, πάντα, με τον Σόιγκου, τα γυμνάσια θα διαρκέσουν για ακόμη δύο εβδομάδες, ενώ ο ίδιος υποστήριξε ότι το ΝΑΤΟ αναπτύσσει 40.000 στρατιώτες και 15.000 τμήματα στρατιωτικού εξοπλισμού κοντά στα σύνορα της Ρωσίας, κυρίως στη Μαύρη Θάλασσα και στις περιοχές της Βαλτικής. Η δυτική συμμαχία αρνείται ότι έχει οποιαδήποτε τέτοια σχέδια.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είχε τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Γιοσιχίντε Σούγκα, για την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία και ευχαρίστησε τον Σούγκα για την υποστήριξή του. «Ο Ζελένσκι μοιράστηκε τις ανησυχίες για την κλιμάκωση της κατάστασης ασφαλείας στην ανατολική Ουκρανία και την αύξηση της συγκέντρωσης ρωσικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα του κράτους μας», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του γραφείου του Ουκρανού προέδρου.

Η πρόταση (…και το νταηλίκι) Μπάιντεν

Δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι τα γυμνάσια του ουκρανικού στρατού έγιναν μία ημέρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντίμιρ Πούτιν. Στη διάρκεια του τηλεφωνήματος ο Μπάιντεν εξέφρασε τις ανησυχίες του για την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα ουκρανικά σύνορα, παροτρύνοντας παράλληλα τον «τσάρο» να προωθήσει την αποκλιμάκωση της έντασης που έχει δημιουργηθεί. Μάλιστα ο ένοικος του Λευκού Οίκου πρότεινε μια συνάντηση κορυφής με τη Ρωσία σε ουδέτερο έδαφος «τους επόμενους μήνες», για να συζητηθεί το πλήρες φάσμα των ζητημάτων ΗΠΑ-Ρωσίας.

Με τη Ρωσία να έχει νωρίτερα αποκαλέσει «αντίπαλο» τις ΗΠΑ και με το κλίμα να θυμίζει τις σκληρότερες ημέρες του Ψυχρού Πολέμου η Μόσχα κάλεσε την Ουάσινγκτον να κρατήσει τα πλοία νε την αστερόεσσα μακριά από την Κριμαία «για το καλό τους», χαρακτηρίζοντας παράλληλα την ανάπτυξή τους στη Μαύρη Θάλασσα ως πρόκληση σχεδιασμένη για να δοκιμάσει τα νεύρα της Μόσχας.

Δυστυχώς η αισιοδοξία για αποκλιμάκωση της έντασης που «γέννησε» η πρόταση Μπάιντεν για τετ-α-τετ κορυφής εξανεμίστηκε όταν την Πέμπτη οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την επιβολής σειράς οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας καθώς την απέλαση 10 Ρώσων διπλωματών, σε απάντηση των κυβερνοεπιθέσεων και της φερόμενης ρωσικής ανάμειξης στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ του 2020. Ο Λευκός Οίκος σκλήρυνε τη στάση του με στόχο όπως υπογραμμίστηκε να προκληθούν «στρατηγικές και οικονομικές συνέπειες» σε βάρος της Ρωσίας, αν η τελευταία «συνεχίσει ή ευνοήσει την κλιμάκωση των ενεργειών διεθνούς αποσταθεροποίησης».

Η Μόσχα είχε προαναγγείλει ότι θα σηκώσει το γάντι και το μεσημέρι της Παρασκευής ο σύμβουλος του Βλάντιμιρ Πούτιν, Γιούρι Ουσακόφ, ενημέρωσε τον Αμερικανό πρέσβη στην Μόσχα, Τζον Σάλιβαν, για τα αντίμετρα της Ρωσίας στις νέες αμερικανικές κυρώσεις. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με ενημέρωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, το πρωί της Παρασκευής ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος MiG-31 αναχαίτισε αναγνωριστικό αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό, κατά μήκος των ανατολικών συνόρων της Ρωσίας, στη χερσόνησο Καμτσάτκα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα