Αχρείαστες «πυρκαγιές», «αναίμακτη» κατάσβεση…

Μαζί με τις πυρκαγιές σε ολόκληρη την Ελλάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλήθηκε να σβήσει και τις ενδοκυβερνητικές φωτιές ώστε να μην διαταραχθεί η κυβερνητική συνοχή μετά από 40 ημέρες διακυβέρνησης

Τέτοιες ώρες την προηγούμενη εβδομάδα και ενώ το ελληνικό «σύμπαν» κυριολεκτικά καιγόταν από τις δασικές πυρκαγιές, μία διπλή πολιτική φωτιά ξεσπούσε στον αυλόγυρο του κυβερνόντος κόμματος. Ακούσιοι «εμπρηστές» ο Νότης Μηταράκης και ο Γιώργος Πατούλης, οι οποίοι… εκκενώθηκαν από το πρωθυπουργικό «112» και τα μέτωπα κατασβέστηκαν σχεδόν άμεσα. Το πότε θα… αναζωπυρωθούν, μαζί με τις υπόλοιπες καυτές εστίες των εθνικών θεμάτων και της οικονομίας, είναι παρακινδυνευμένο να προβλεφτεί με ακρίβεια

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Η δεύτερη κυβερνητική θητεία της Νέας Δημοκρατίας, που ουσιαστικά ξεκίνησε το βράδυ της 25ης Ιουνίου με την ευρύτατη εκλογική νίκη που πέτυχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφήνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο με σχεδόν 23 μονάδες διαφορά και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ουσιαστικά χωρίς αρχηγό, φάνταζε στα μάτια των περισσότερων ότι πρόκειται να κυλήσει πολύ ευκολότερα από την τετραετία που έχει προηγηθεί. Αν, ωστόσο, κρίνουμε από το ντεμπούτο της διακυβέρνησης, το συμπέρασμα που βγαίνει αβίαστα είναι ότι πολιτικές προβλέψεις για «εύκολες» κυβερνητικές θητείες είναι καταδικασμένες να διαψεύδονται. Απόδειξη ότι σε μόλις 6 εβδομάδες «γαλάζιας» διακυβέρνησης, η κρατική μηχανή κλήθηκε:

>> Να αντιμετωπίσει ακόμη μία φυσική καταστροφή με δεκάδες megafires που ξέσπαγαν ταυτόχρονα (…κι ακόμη ξεσπούν) σε διάφορα σημεία της επικράτειας και οι οποίες πριν καν μπούμε στον εξίσου επικίνδυνο για φωτιές Αύγουστο είχαν προλάβει να κάνουν στάχτη σχεδόν 500.000 στρέμματα

>> Να φέρει σε πέρας την μεγαλύτερη εκκένωση πληθυσμού που έχει γίνει στη ποτέ στη χώρα, μετακινώντας με ασφάλεια από τα φλεγόμενα μέτωπα της Ρόδου και της Μαγνησίας 19.000 και 2.5000 ανθρώπους, αντίστοιχα.

>> Να αντιμετωπίσει με το μικρότερο δυνατό κόστος την μίνι ενδοκυβερνητική αλλά ταυτόχρονα και εσωκομματική κρίση που εμμέσως πλην σαφώς προκλήθηκε από τις πυρκαγιές και αφορούσε  τον Νότη Μηταράκη και τον Γιώργο Πατούλη.

Θυμίζεται ότι σε διάστημα μερικώς εικοσιτετραώρων ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε την ομολογουμένως δύσκολη απόφαση να αποπέμψει τον Νότη Μηταράκη από την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη λόγω του ταξιδίου αναψυχής που έκανε ο τελευταίος με την οικογένεια του ενώ οι πυρκαγιές κατέκαιγαν μεγάλο μέρος της χώρας, αλλά και να αποσύρει την στήριξη της Νέας Δημοκρατίας στον νυν περιφερειάρχη Αττικής και εκ νέου υποψήφιο, Γιώργο Πατούλη, εξαιτίας του γνωστού πλέον ζεϊμπέκικου στο Ζάππειο.

Αναγκαστικές καραμπόλες

Πέρα από το κομμάτι των πολιτικών εντυπώσεων που δημιουργήθηκαν από τις περιπτώσεις Μηταράκη και Πατούλη, η αλληλουχία των γεγονότων και κυρίως το ανένδοτο της άποψης του Κυρ. Μητσοτάκη να μην χαρίσει ούτε τα… σπόρια στους απρόσμενους «παραβάτες» γέννησε την αναγκαιότητα να ανακατευτεί ξανά η τράπουλα προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που δημιούργησαν οι απομακρύνσεις κι αυτό μάλιστα σε ένα… νεογνό Υπουργικό Συμβούλιο πoυ ήδη είχε υποστεί σχεδόν ολοκληρωτικό ροτέισον σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη σύνθεσή του.

Κάπως έτσι, οι αναγκαστικές καραμπόλες έφεραν στην λεωφόρο Κατεχάκη ως αντικαταστάτη του Ν. Μηταράκη και νέο υπουργό Προστασίας του Πολίτη τον Γιάννη Οικονόμου, με τον Γιάννη Βρούτση να καλείται σχεδόν από το πουθενά να «ζεστάνει» την ηλεκτρική (κυρίως λόγω ποδοσφαίρου) καρέκλα του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού που άφησε κενή ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ακόμη, όμως, και το βελούδινο (σ.σ. και πρόσκαιρο όπως εικάζεται) «διαζύγιο» της Ν.Δ. με τον Γιώργο Πατούλη είχε υψηλό βαθμό δυσκολίας ως προς τη διαχείρισή του. Ο λόγος; Εκτός του ότι ήταν ασφυκτική η πίεση του χρόνου να βρεθεί «εδώ και τώρα» ο καταλληλότερος αντικαταστάτης του νυν περιφερειάρχη, ο οποίος θα συνδύαζε «ένσημα» και μετρήσιμο έργο στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και «προφίλ νικητή», έπρεπε να εξασφαλιστεί πάσει θυσία ότι ο Γ. Πατούλης δεν θα βγει στο «ανταρτικό».

Χρειάστηκε να βολιδοσκοπηθούν ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, αλλά κατά πληροφορίες και ο δήμαρχος Περιστερίου, Ανδρέας Παχατουρίδης, μέχρι να χτυπήσει την περασμένη Κυριακή το τηλέφωνο του Νίκου Χαρδαλία. Ο μέχρι εκείνη τη στιγμή υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κλήθηκε να αφήσει… σύξυλες τις επιθεωρήσεις των συστημάτων πυρασφάλειας στρατοπέδων που διενεργούσε σε στρατόπεδα (σ.σ. μετά από το πύρινο πλήγμα σε αποθήκες πυρομαχικών της αεροπορικής βάσης της Ν. Αγχειάλου) και να μεταβή στην Ηρώδου Αττικού. Εκεί τον περίμεναν ο επιτελάρχης υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου, και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος, οι οποίοι κατά τα φαινόμενα μίλησαν την ίδια γλώσσα με τον άλλοτε δήμαρχο Βύρωνα και πρώην υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας πείθοντάς τον να πει το «ναι» (σ.σ. τα καθήκοντά του ως υφυπουργού Εθνικής Άμυνας θα αναλάβει τουλάχιστον μέχρι νεοτέρας

ο έτερος ΥΦΕΘΑ Ιωάννης Κεφαλογιάννης) και να ριχτεί στην εκλογική μάχη για να κερδηθεί για ακόμη μία τετραετία από την Ν.Δ. η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας.

 

Αποφεύχθηκε το (εικαζόμενο) «αντάρτικο»

Όσο για τους νεοδημοκρατικούς φόβους ότι ο Γ. Πατούλης θα «επαναστατούσε» με την μη αποδοχή από το κόμμα της δημόσιας συγνώμης του για το συμβάν στο Ζάππειο και το κόψιμό του από τις περιφερειακές εκλογές, φρόντισε να τους εξαλείψει ο ίδιος δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι όλα τα χρόνια της πολιτικής και αυτοδιοικητικής διαδρομής του στήριζε πάντα «τις σωστές κυβερνητικές επιλογές, όλων των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας» και ξεκαθαρίζοντας ότι δεν δημιούργησε ποτέ πρόβλημα στο κόμμα του και πως δεν πρόκειται να δημιουργήσει ούτε τώρα.

Για την ιστορία, αξίζει πάντως να υπογραμμιστεί ότι ο Γ. Πατούλης αποσύρεται από την αυτοδιοικητική μάχη αφήνοντας την Περιφέρεια Αττικής στην πρώτη θέση μεταξύ των 13 περιφερειών της χώρας ως προς την απορρόφηση κοινοτικών πόρων της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών κατά τη διάρκεια της δεύτερης λογιστικής χρήσης  που εκτείνεται χρονικά από την 1η Ιουλίου 2022 ως και την 30η Ιουνίου  2023, το Πρόγραμμα «Αττική 2021-2027» πραγματοποίησε και επιβεβαίωσε δαπάνες ύψους περίπου 24,5 εκατ. ευρώ, «επίδοση» που είχε ως αποτέλεσμα να επιστραφούν στην Ελλάδα κονδύλια ύψους 12,25 εκατ. ευρώ που είναι η αναλογούσα κοινοτική συνδρομή. Σημειώνεται ότι η δημόσια δαπάνη της Περιφέρειας Αττικής αντιστοιχεί στο 85% του συνόλου της δηλωθείσας δημόσιας δαπάνης όλων των Περιφερειών, στοιχείο το οποίο χαρακτηρίζει ως ιδιαίτερα σημαντική τη συμβολή της Περιφέρειας Αττικής στην απορρόφηση κοινοτικών πόρων, σε επίπεδο Περιφερειών.

Αν αυτό το «επίτευγμα» μαζί με την πολιτική συστολή που έδειξε ο Γ. Πατούλης είναι ικανοί λόγοι να του δώσουν –κατά την σχετική φημολογία– το χρίσμα του ευρωβουλευτή το καλοκαίρι του 2024, θα φανεί στο χειροκρότημα που λέει και η γνωστή αοιδός… (…όχι του επίδικου ζεϊμπέκικου).

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα