Αδειάζει η Ειδομένη, «πνίγεται» το Ελληνικό

Με τον αυτοσχέδιο καταυλισμό προσφύγων και παράνομων μεταναστών στην Ειδομένη να περνά, πλέον, στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, δύο είναι τα συμπεράσματα που με ασφάλεια μπορούν να εξαχθούν. Πρώτον ότι ο κίνδυνος γενικευμένων επεισοδίων είχε μεγαλοποιηθεί –καθώς δεν άνοιξε μύτη–, με την  επιβλητική παρουσία δεκάδων διμοιριών ΥΑΤ και ΥΜΕΤ να αποδεικνύεται καταλυτική.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Δεύτερον, η κυβέρνηση επέτρεψε για μήνες σε χιλιάδες ανθρώπους να βιώνουν το δράμα τους σε τριτοκοσμικές συνθήκες επειδή δεν ήταν έτοιμες οι δομές φιλοξενίας και τα κέντρα κράτησης, καθώς επίσης και για να μην «ερεθίσει» μερίδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της ψήφισης των σκληρών μέτρων λιτότητας. Χωρίς να χρειαστεί η δυναμική παρέμβαση των περίπου 1.400 αστυνομικών που αναπτύχθηκαν, «σύνδεσμοι» και μεταφραστές της ΕΛ.ΑΣ. κατάφεραν με συνοπτικές διαδικασίες να υλοποιήσουν την εκκένωση του αυτοσχέδιου καταυλισμού. Όσοι από τους πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες επέλεξαν να ανεβούν στα πούλμαν που νοικιάστηκαν για τη μετακίνησή τους κατευθύνθηκαν σε κέντρα φιλοξενίας που έχουν διαμορφωθεί σε πρώην βιομηχανικές εγκαταστάσεις κοντά στη Θεσσαλονίκη (Σίνδος, Καλοχώρι, Ωραιόκαστρο, Δερβένι) και σε άλλες ανοιχτές δομές, στο Βαγιοχώρι Βόλβης, στη Νέα Καβάλα Κιλκίς, στην Πέτρα Ολύμπου κ.ά.

Βέβαια, υπήρξαν και πάρα πολλοί αλλοδαποί που επέλεξαν να φύγουν με τα πόδια από την Ειδομένη, δηλώνοντας πως δεν επιθυμούν να τους μεταφέρουν σε κάποιο κέντρο, φοβούμενοι ότι θα εγκλωβιστούν και πλέον δεν θα έχουν την παραμικρή πιθανότητα να περάσουν τα σύνορα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη. Αξίζει να σημειώσουμε πως σε περίπου 2,5 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι ζημιές που κατέγραψε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ από τον αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη για περίπου 70 ημέρες. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, εκτιμάται πως το επόμενο δεκαήμερο θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση και τα δρομολόγια θα επανέλθουν στην πρότερη κατάσταση.

Νέες δομές
Την ίδια ώρα, στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί προβληματισμός από το γεγονός ότι οι περισσότεροι καταυλισμοί έχουν δημιουργηθεί στη Μακεδονία, γι’ αυτό και σύμφωνα με πληροφορίες της «Α» αναμένεται να εκπονηθεί σχέδιο για τον καταμερισμό του προσφυγικού πληθυσμού σε κάθε περιφέρεια της χώρας. Στόχος είναι να μειωθούν τα οι δομές φιλοξενίας που βρίσκονται στη βόρεια Ελλάδα και να δημιουργηθούν νέες εγκαταστάσεις σε κάθε γωνιά της χώρας – με τον διαχωρισμό να γίνεται με βάση την εθνικότητα. Παράλληλα, κάτι το οποίο συζήτησαν εκτενώς στη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου οι Αλέξης Τσίπρας και Δημήτρης Αβραμόπουλος, η Αθήνα θα ζητήσει από τις Βρυξέλλες να υλοποιηθεί επιτέλους το σχέδιο μετεγκατάστασης στην Ευρώπη, έτσι ώστε να μειωθεί ο συνολικός αριθμός που θα παραμείνει στην Ελλάδα.

Κάτι που συναντά αρκετές δυσκολίες, βέβαια, καθώς πολλά κράτη-μέλη της Ε.Ε. προβάλλουν προσκόμματα στο να δεχθούν τους πρόσφυγες που τους αναλογούν με βάση τα συμφωνηθέντα στις Συνόδους Κορυφής. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε πως σημαντικό ρόλο θα παίξει και η στάση που θα κρατήσει στο εγγύς μέλλον ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς αποτελεί κοινό μυστικό ότι «εκβιάζει» την Κομισιόν για τη βίζα με «όπλο» τα περίπου 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες που βρίσκονται στα μικρασιατικά παράλια.

Στοίχημα…
Το επόμενο μεγάλο στοίχημα για το Μαξίμου είναι το άδειασμα της ανοιχτής δομής φιλοξενίας στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού, εκεί όπου περίπου 6.000 άνθρωποι διαβούν σε άθλιες συνθήκες. «Θα κλείσει το Ελληνικό, δεν μπορώ να σας πω χρονικά πότε αλλά συνήθως αυτό που λέω γίνεται», δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, που το τελευταίο διάστημα δέχεται πυρά καθώς το συγκεκριμένο κέντρο έχει μετατραπεί σε εστία ανομίας.

Ο κ. Μουζάλας, μάλιστα, απορρίπτει το επιχείρημα ότι οι δομές στο ελληνικό είναι ακατάλληλες, παρά το γεγονός ότι ο φωτογραφικός φακός της «Α» –που κατάφερε και μπήκε στο κέντρο– δείχνει το αντίθετο. Ένας ακόμη «πονοκέφαλος» για το υπουργείο είναι και οι περίπου 1.500 πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες, που με την παρότρυνση… περίεργων «αλληλέγγυων» εξακολουθούν να μένουν σε σκηνές στο λιμάνι του Πειραιά, παρά τις εξαγγελίες ότι μέχρι το Πάσχα θα είχε γίνει εκκένωση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα