Άδωνις Γεωργιάδης: “Δεν θα κάνει ο ίδιος γιατρός τα χειρουργεία το πρωί και το απόγευμα”

«Δεν πρόκειται ποτέ να παραβιάσουμε τους όρου της ΕΕ για την ασφαλή λειτουργία ενός χειρουργείου. Θα ήταν απαράδεκτο κάτι τέτοιο»

Απαντήσεις για της καταγεγραμμένες ελλείψεις προσωπικού στο ΕΣΥ αλλά και για τα απογευματινά χειρουργεία έδωσε το πρωί της Πέμπτης ο Άδωνις Γεωργιάδης, στον ΑΝΤ1.

Μιλώντας αρχικά για τις ελλείψεις προσωπικού στο ΕΣΥ, ο κ Γεωργιάδης ενημέρωσε ότι έχουν προγραμματιστεί 6.500 προσλήψεις εντός του 2024 στην Υγεία, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι περισσότεροι διαγωνισμοί «βγαίνουν άγονοι γιατί δεν έρχονται». Συμπλήρωσε ότι την Παρασκευή συγκεκριμένα θα βγει προκήρυξη για 700 θέσεις, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνει ελκυστικότερη η δουλειά στο ΕΣΥ για τους γιατρούς.

Τοποθετούμενος στη συνέχεια για τις διαμαρτυρίες συνδικαλιστών για τα απογευματινά χειρουργεία και τις αντιδράσεις τους για την έλλειψη προσωπικού λόγω της οποίας δεν μπορεί να είναι αποδοτικό το μέτρο, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι «οι γιατροί που τα λένε αυτά είναι άκρα Αριστερά. Ο καθένας έχει την άποψή του. Εγώ είμαι πρακτικός άνθρωπος. Δεν θα κάνει ο ίδιος γιατρός τα χειρουργεία το πρωί και το απόγευμα. Τα απογευματινά χειρουργεία ορίζονται σε επίπεδο κλινικής. Η κλινική έχει ομάδα χειρουργών και αναισθησιολόγων. Οι κλινικές που θα κάνουν απογευματινά χειρουργεία θα ορίζουν και τις βάρδιες».

«Δεν πρόκειται ποτέ να παραβιάσουμε τους όρους που ορίζει η ΕΕ για την ασφαλή λειτουργία ενός χειρουργείου, αυτό είναι σαφές, θα ήταν απαράδεκτο κάτι τέτοιο. Για να μπορεί μια κλινική να διενεργεί απογευματινά χειρουργεία, θα πρέπει να είναι ίδιος ο αριθμός με πριν και στο σύνολο και στη σοβαρότητα των επεμβάσεων των πρωινών χειρουργείων που γίνονται, θα υπάρχει έλεγχος για αυτό», προσέθεσε ο κ. Γεωργιάδης.

Συμπλήρωσε ότι «η Ενιαία Λίστα ρυθμίζει τον χρόνο και τον αριθμό των επεμβάσεων στα απογευματινά χειρουργεία. Ενδεικτικά, το Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» στην Θεσσαλονίκη, που έχει την μεγαλύτερη αναμονή στη χώρα, θα συμμετέχει στα απογευματινά χειρουργεία όπως μας δήλωσε, είναι και αυτό σημαντικό».

Για το κόστος που θα επωμιστούν οι ασθενείς στα απογευματινά χειρουργεία, που κυμαίνεται από 300 έως 2.000 ευρώ, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε: «Aκολουθήσαμε το μοντέλο αποζημίωσης των ασφαλιστικών εταιρειών. Χωρίσαμε τα περιστατικά σε 6 κατηγορίες βαρύτητας, και έχουμε βάλει φρένο, ως μέγιστη επιβάρυνση για τον ασθενή, τα 2.000 ευρώ».

Υπογράμμισε ότι «θα γίνονται δωρεάν χειρουργεία το απόγευμα σε όσους έχουν τις μεγάλες αναμονές και δεν έχουν οικονομική δυνατότητα να καλύψουν το κόστος, μέσω προγράμματος από το Ταμείο Ανάκαμψης, χωρίς να πληρώνει ούτε ένα ευρώ. Αλλά και αυτός που δεν ανήκει στην κατηγορία αυτή και δεν θέλει να επιβαρυνθεί, θα χειρουργηθεί πιο γρήγορα, αφού θα μειωθεί η αναμονή, καθώς πολλοί θα πάνε στα απογευματινά χειρουργεία, άρα είναι όλοι κερδισμένοι. Στη μεταρρύθμιση αυτή ο μόνος χαμένος θα είναι ο ”κλινικάρχης”».

Ερωτηθείς για την κόντρα του ε τον Παύλο Πολάκη και όσα αναφέρονται για παρέμβαση του προς τους δικαστές, αλλά και επεισόδιο ανάμεσα στον αστυνομικό – φρουρό του και τον δικηγόρο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι υπάρχει προπαγάνδα σε βάρος του, ότι ο φρουρός του δεν έσπρωξε κανέναν αλλά λειτούργησε βάσει των κανονισμών και ότι ο ίδιος δεν παρενέβη προς τους δικαστές, αλλά ότι ο κ. Πολάκης λειτούργησε κατά τρόπο πρωτοφανή, παίζοντας θέατρο και μιλώντας στο κινητό εν ώρα δίκης, επικαλούμενος έκτακτη ιατρική υποχρέωση του, κατ΄ εντολή του δικηγόρου που τον συνόδευε, αν και ήταν απλός μάρτυρας στην δίκη για το ΚΕΕΛΠΝΟ και όχι μηνυτής ή κατηγορούμενος.

Απαντώντας στην κριτική της ΠΟΕΔΗΝ ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε «Δεν υπάρχει δυνατότητα να δώσουμε διπλάσιους μισθούς στο ΕΣΥ, όπως ζητά η ΠΟΕΔΗΝ. Για να γίνει αυτό θέλουμε άλλα 4 δις ετησίως, πρέπει να επιβληθούν άλλοι δύο ΕΝΦΙΑ στους πολίτες. Τα περιθώρια που έχουμε είναι πάρα πολύ λίγα».

Ο υπουργός Υγείας είπε τέλος στη συνέντευξή του ότι «όλες οι μεταρρυθμίσεις στην Υγεία έχουν νομοθετηθεί από το 1992 επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, από τον Γιώργο Σούρλα, αλλά ποτέ δεν ολοκληρώνεται μια μεταρρύθμιση. Το ΠΑΣΟΚ διαμαρτύρεται για τα απογευματινά χειρουργεία, που το ίδιο έφερε με νόμο το 2001».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα