Αφγανοί πρόσφυγες σε Κόσοβο, Αλβανία και Β.Μακεδονία το Σαββατοκύριακο

Σε Αλβανία, Κόσοβο και Βόρεια Μακεδονία αναμένεται να μεταφερθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο Αφγανοί που έχουν συνεργαστεί με αμερικανικές ή διεθνείς αποστολές

Πάντως περίπου 12.000 ξένοι και Αφγανοί που εργάζονται για πρεσβείες και διεθνείς οργανώσεις αρωγής έχουν απομακρυνθεί από την Κυριακή από το Αφγανιστάν από τότε που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Guardian» ορισμένοι Αφγανοί, κυρίως άμαχοι που έχουν συνεργαστεί με αμερικανικές ή διεθνείς αποστολές στη χώρα, θα προστατευτούν προσωρινά στην Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο και τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ η αμερικανική βίζα τους βρίσκεται υπό επεξεργασία. Οι τρεις βαλκανικές χώρες, οι οποίες πρόκειται να λάβουν συμφωνημένο αριθμό Αφγανών από αυτό το Σαββατοκύριακο, είναι οι πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που δεσμεύτηκαν για συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Παρόμοια προγράμματα προγραμματίζονται για την Κολομβία, την Ουγκάντα και το Κατάρ.

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται πως οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να υποδεχτούν 10.000 άτομα από το Αφγανιστάν, ενώ η Αυστραλία θα υποδεχτεί 3.000 στο πλαίσιο ενός υπάρχοντος προγράμματος. Το Τατζικιστάν δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι είναι έτοιμο να στεγάσει 100.000 εκτοπισμένους από τη γειτονική του χώρα.

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δίστασαν να δεσμευτούν να δεχτούν συγκεκριμένο αριθμό Αφγανών προσφύγων, εκτός από εκείνους που συνεργάστηκαν με τις δικές τους υπηρεσίες, εν μέσω ανησυχιών για επανάληψη της προσφυγικής κρίσης του 2015. Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, είπε σε συναδέλφους του κόμματος ότι η χώρα της θα πρέπει να δεχτεί περίπου 10.000 άτομα που είναι σε κίνδυνο, από το Αφγανιστάν, ενώ τόνισε ότι η πλειοψηφία των προσφύγων θα πρέπει να στεγαστούν σε γειτονικές χώρες.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε στην Ευρωπαϊκή Ένωση να τηρήσει τις προηγούμενες συμφωνίες για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες και να βοηθήσει τις γειτονικές χώρες. Αναφερόμενος σε μια συμφωνία του 2016, σύμφωνα με την οποία οι «παράτυποι» μετανάστες που φτάνουν στην ΕΕ μπορούν να σταλούν πίσω στην Τουρκία με αντάλλαγμα βοήθεια, ο Ερντογάν προέτρεψε τους γείτονές του να «τηρήσουν ειλικρινά τις δεσμεύσεις τους».

Τώρα που υπάρχει ο φόβος για τις αυξημένες αφίξεις Αφγανών, οι Βρυξέλλες θα πρέπει να βοηθήσουν τις γειτονικές χώρες όπως το Ιράν να αντιμετωπίσουν τυχόν νέες μαζικές μετακινήσεις ανθρώπων, είπε ο Ερντογάν.

Πηγή: i-efimerida.gr

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα