Αγάπη, φιλία και… ανταπόδοση

Όσο περνούν οι μέρες, αρχίζουν να δικαιώνονται όσοι υποστήριζαν ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τις πολιτικές εξελίξεις του προσεχούς διαστήματος. Η «αναστάτωση» διαπερνά σχεδόν όλα τα κόμματα: από τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα που βρίσκεται στα διασταυρούμενα πυρά του θυμωμένου Νίκου Κοτζιά και του φευγάτου Πάνου Καμμένου, ως το Ποτάμι των 6 βουλευτών και των… 106 γνωμών. Μόνο η Νέα Δημοκρατία μοιάζει να έχει «μπετοναρισμένη» άποψη και τα δύο τελευταία 24ωρα έχει ρίξει το βάρος της στο 12ο Τακτικό Συνέδριο του κόμματος, το οποίο λειτουργεί ως προσκλητήριο συστράτευσης και αφετηρία εκλογικής με αυτοδυναμία νίκης.

Την ώρα, όμως, που τα μάτια της κοινής γνώμης είναι στραμμένα στα παραπάνω, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα βρήκε χρόνο να σκεφτεί τη μακροημέρευση των πολιτικών φίλων της, μιας και η δική της μακροημέρευση στην εξουσία μάλλον απίθανη είναι.

Έτσι, το πρωθυπουργικό περιβάλλον εξασφάλισε ότι για τουλάχιστον μία τριετία θα συνεχίσουμε να βλέπουμε την πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου.

Η κα Θάνου, που είναι διορισμένη στο νομικό γραφείο του πρωθυπουργού, ετοιμάζεται να μετακομίσει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και στον προεδρικό θώκο τής εν λόγω επιτροπής. Την πρόταση για τη Βασιλική Θάνου υπέβαλε επισήμως, με επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, προκειμένου να δρομολογηθεί η διαδικασία έγκρισης από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Στη συνέχεια θα τεθεί προς τελική έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος οπαδός της Νέας Δημοκρατίας για να συμφωνήσει με την άποψη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι έχουμε να κάνουμε με μία «απροσχημάτιστη πολιτική εξυπηρέτηση». Το περιέγραψε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., Κωστής Χατζηδάκης, που σχολιάζοντας την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετηθεί η Β. Θάνου πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, είπε:

«Η βρισκόμενη σε αποδρομή κυβέρνηση εξασφαλίζει στην κα Θάνου μία καλά προβεβλημένη και αμειβόμενη απασχόληση με πενταετή –βάσει της σχετικής νομοθεσίας– θητεία (…) Η επιλογή αυτή όχι μόνο δεν συνδράμει στην αναβάθμιση της τόσο σημαντικής αυτής Αρχής, αλλά είναι και τελείως αντίθετη στην έννοια της ανεξαρτησίας της. Μία έννοια που έχει ήδη πλήξει σοβαρότατα και συστηματικά η σημερινή κυβέρνηση με πλήθος παρεμβάσεών της καθ’ όλη τη θητεία της, όπως με τις τροποποιήσεις που έφερε στη Βουλή τον Ιανουάριο 2016 αλλά και σειρά άλλων επιλογών».

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι βασικός πυλώνας πάνω στον οποίο στηρίζεται όχι μόνο η Επιτροπή Ανταγωνισμού αλλά κάθε ανεξάρτητη αρχή είναι αυτή ακριβώς η ανεξαρτησία τους. Το πόσο μπορεί αυτό να το υπηρετήσει η κα Θάνου μένει να φανεί στην πράξη. Αν και το «ανεξάρτητη» –σε επίπεδο πολιτικών πεποιθήσεων– δεν είναι το πρώτο επίθετο που σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούς το ονοματεπώνυμο της πρώην δικαστικού που επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ έχει υπάρξει υπηρεσιακή πρωθυπουργός (ως σαν να ήταν η μόνη διαθέσιμη ανωτάτη δικαστικός) και επικεφαλής του νομικού του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου (μόλις μία ημέρα μετά τη συνταξιοδότησή της).

Έτσι, θα πει κάποιος, είναι οι αγαπημένοι φίλοι. Αρκεί όμως να θυμούνται –για να μη βρεθούν προ εκπλήξεων ούτε αυτοί ούτε εμείς– τα λόγια ενός όχι τόσο γνωστού Γάλλου συγγραφέα, του  Μισέλ Τουρνιέ, που αφήνοντας τον μάταιο τούτο κόσμο το 2016 έλεγε ότι «η μεγάλη διαφορά μεταξύ αγάπης και φιλίας είναι ότι δεν μπορείς να έχεις φιλία χωρίς ανταπόδοση». Κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα