Κόψτε τον βήχα του Ράμα, κύριε πρωθυπουργέ!

Αποτελεί υπέρτατο χρέος όλων μας η υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και όμως διαπιστώνουμε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση παραμένει παγερά αδιάφορη στην κατάφωρη παραβίαση τους από την Αλβανική κυβέρνηση του Έντι Ράμα εις βάρος του μειονοτικού Ελληνικού πληθυσμού της Βορείου Ηπείρου.

Στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε ανάμνηση της υπογραφής της Παγκόσμιας Διακήρυξης αυτών, κατέθεσα στην Βουλή επίκαιρη ερώτηση και ζητώ να δοθούν απαντήσεις κατά την ώρα του Πρωθυπουργού.

Με την κοινοβουλευτική μου παρέμβαση καταθέτω στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τα όσα διαπιστώσαμε με θλίψη και οργή εμείς όλοι που ως προσκυνητές  προσήλθαμε στο ιερό 40ήμερο μνημόσυνο του δολοφονηθέντος ήρωα Κωνσταντίνου Κατσίφα, εκεί στα αιματοβαμμένα, άγια χώματα των Βουλιαράτων, εκεί όπου άφησαν τα κόκαλά τους 13.900 νέα παλικάρια, στις μάχες κατά των εισβολέων του Μουσολίνι. Δυστυχώς, αλλά η απόσταση ανάμεσα στην οικουμενική διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου από τον ΟΗΕ και την πραγματικότητα, είναι τεράστια.

Την ημέρα, όμως, του εορτασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε με έμφαση ότι η αποστέρησή τους δεν είναι μόνο μια ατομική και προσωπική τραγωδία, αλλά επίσης δημιουργεί συνθήκες εθνικής, κοινωνικής και πολιτικής αναταραχής, ενσπείροντας τη βία και τη σύγκρουση μεταξύ κοινωνιών και εθνών.

Με την επίκαιρη ερώτησή μου, αναφέρω στον Πρωθυπουργό της Ελλάδος όλα τα συμβάντα στα Ελληνοαλβανικά σύνορα στον συνοριακό σταθμό Μαυροματίου, στα ανακριτικά γραφεία της μυστικής Αστυνομίας των Αγίων Σαράντα και στα μπλόκα των κουκουλοφόρων ειδικών δυνάμεων πριν το χωριό του εθνομάρτυρα Κατσίφα όπου τα εκτελεστικά όργανα της Αντιτρομοκρατικής του Ράμα, με ωμό και αντιδημοκρατικό τρόπο εξακολουθητικά, ποδοπάτησαν και κατ’ εξακολούθηση καθημερινά καταπατούν ανθρώπινα δικαιώματα και προσβάλλουν Έλληνες επισκέπτες και ομογενείς με περισσή αντιδημοκρατική αυθάδεια και φασιστική προκλητικότητα.

Δυστυχώς, από τις διακηρυγμένες αρχές, μέχρι αυτά που βιώνουν αδιαλείπτως στην Αλβανία οι 200.000 αυτόχθονες Έλληνες της Βορείου Ηπείρου, υπάρχει ένα χάσμα υποκρισίας και καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ως βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου και ως πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος έχω χρέος να φτάσω μέχρι και τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια. Να αναδείξω σε όλα τα ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα τη βίαιη καταπάτηση των στοιχειωδών δικαιωμάτων Ελλήνων και Αλβανών πολιτών.

Εμείς οι Έλληνες Χριστιανοδημοκράτες πιστεύουμε ότι όλοι μαζί έχουμε τη δύναμη της αφύπνισης των αρμόδιων διεθνών οργανισμών, που αν και γνωρίζουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δυστυχώς φαίνεται ότι σε αρκετές περιπτώσεις είναι εξαρτημένοι και χειραγωγημένοι από συμφέροντα και σκοπιμότητες και δεν εφαρμόζουν, τα όσα έχουν συμφωνηθεί και υπογραφεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στις 10 Δεκεμβρίου 1948.

Επίσης, εμείς όλοι μαζί μπορούμε και πρέπει να ενημερώσουμε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες ότι η Αλβανία του Χότζα, του Αλία, του Μπερίσα και του Ράμα είναι εδώ και απέχει «έτη φωτός» από την Ευρώπη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με νωπό ακόμη τα αίμα του Κωνσταντίνου Κατσίφα στους Βουλιαράτες, που αποδεικνύει στην πράξη την ουσία διατήρησης του «εμπόλεμου». Πιστεύω ότι:

-Πρέπει να σταματήσει κάθε διαπραγμάτευση που δίνει μηνύματα υποχωρήσεως από ελληνικής πλευράς.

-Να θυμίσουμε στους Αλβανούς ότι ισχύει το πρωτόκολλο της Κέρκυρας του 1914, το οποίο υπέγραψαν η χώρα τους και οι Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής.

-Να δηλώσουμε ότι η Αλβανία δεν θα πάρει ούτε ένα ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια, αν δεν σεβαστεί εμπράκτως τα ανθρώπινα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας.

-Να υπογραμμίσουμε ότι θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τον όρο Βόρειος Ήπειρος, διότι η Ήπειρος είναι μία ιστορικά, γεωγραφικά και πολιτιστικά ενιαία περιοχή με ελληνικό πληθυσμό, η οποία διαιρέθηκε με τα σύνορα του 1913.

Θέλουμε φιλικές σχέσεις, αλλά δεν απεμπολούμε την ελληνική ιστορία του βορείου τμήματος της Ηπείρου. Άλλωστε, με το πρωτόκολλο της Κέρκυρας η Αλβανία αναγνώρισε τους κατοίκους των νομών Αργυροκάστρου και Κορυτσάς ως Ηπειρώτες.

Πρέπει να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση Τσίπρα να μπει τέλος στην εγκληματική αδιαφορία η οποία εκλήφθηκε από τα Τίρανα ως ένα μείγμα αφέλειας και αδυναμίας.

Δυστυχώς, αλλά, η ελληνική κυβέρνηση, επέτρεψε να μπουν στο ΝΑΤΟ, συναινέσαμε να αρθεί η θεώρηση εισόδου για τις χώρες της Ε.Ε. και εσχάτως ο κ. Κοτζιάς υπέγραψε συμφωνία με την οποία η Ελλάδα αναλαμβάνει την υποχρέωση να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να προχωρήσει η διαδικασία ένταξης της Αλβανίας στην Ε.Ε.

Η απάνθρωπη στάση των αλβανικών Αρχών δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη, και γι’ αυτό καλώ τον Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών να προχωρήσει σε όλα τα απαραίτητα διαβήματα, όπου δει, για να καταδειχθεί η αμετανόητη συμπεριφορά των «πραιτωριανών» του Ράμα, που σκορπάνε φόβο και τρόμο στη Βόρειο Ήπειρο, νομίζοντας ότι οι βαρβαρότητές τους δεν θα έχουν επιπτώσεις.

Η ουδέποτε πλήρως αναγνωρισμένη ελληνική μειονότητα της Αλβανίας αισθάνεται έντονη την ανάγκη να σηκώνει ψηλά την ελληνική σημαία και να χτυπάει δυνατά την καμπάνια της εκκλησιάς στα χωριά της Βόρειας Ηπείρου. Δεν πρέπει άλλο να βρίσκεται μονίμως υπό διωγμό και επί δεκαετίες να εκλιπαρεί την Ελλάδα να στρέψει το βλέμμα της προς αυτή, και δυστυχώς οι ελληνικές κυβερνήσεις να επιδεικνύουν διαχρονικά, σκόπιμη ή μη, αδιαφορία.

Η Ελλάδα, σταθερά τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής Αλβανίας και των φιλικών διμερών σχέσεων. Ο ελληνικός λαός δεν έχει τίποτα να χωρίσει με τον αλβανικό. Όσοι όμως υποδαυλίζουν τον άκρατο εθνικισμό σε βάρος του γνήσιου πατριωτισμού, καθώς και όσοι δεν πιστεύουν στις πατρίδες και στα έθνη, ας ξέρουν αυτό: Η μνήμη του Κωνσταντίνου Κατσίφα θα μένει ζωντανή. Και θα αφυπνίζει τον Ελληνισμό!

Ο Κωνσταντίνος Κατσίφας θυσιάστηκε για να μας αφυπνίσει. Ο θάνατός του ήταν μια κραυγή αγωνίας και απόγνωσης για το μέλλον του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου.

Είναι καιρός να στρωθούν και να κάνουν μια στρατηγική συνολικής ρύθμισης των εκκρεμών ζητημάτων που απασχολούν τις δύο χώρες, με κορυφαίο το θέμα της εξασφάλισης των δικαιωμάτων των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, ακόμα και με καθεστώς αυτονομίας.

Η πολιτική της αφέλειας και της αδυναμίας οδηγεί στην καταστροφή και δίνει λανθασμένα μηνύματα στα Τίρανα.

 

(*) Ο Ν. Νικολόπουλος είναι ανεξάρτητος βουλευτής Αχαΐας και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα