Άγνωστοι βανδάλισαν τον τάφο της Μαχσά Αμινί

«Ακόμη και το γυαλί του τάφου της σας ενοχλεί»

Ντροπή και θλίψη προκαλεί η εικόνα του βανδαλισμένου τάφου της Μαχσά Αμινί, της 22χρονης από το Κουρδιστάν που πέθανε πέρυσι τον Σεπτέμβριο ενώ βρισκόταν υπό κράτηση από την Αστυνομία Ηθών του Ιράν.

Την επόμενη ακριβώς ημέρα ξεσπούν βίαιες διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα, με συμμετέχοντες όλων των ηλικιών και όλων των κοινωνικών στρωμάτων, οι οποίοι αντιδρούν στο αυταρχικό καθεστώς.

Σήμερα, ο αδερφός της Αμινί δημοσίευσε φωτογραφίες από το μνήμα της αδερφής του, στα οποία βλέπουμε να έχει υποστεί ζημιές. Μάλιστα, ο ίδιος ανέφερε πως πρόκειται για τη δεύτερη επίθεση στον τάφο μέσα σε λίγους μήνες.

«Ακόμη και το γυαλί του τάφου της, σας ενοχλεί» έγραψε χαρακτηριστικά ο Ashkan Amini.

Και συμπλήρωσε: «Όσες φορές και να το σπάτε, εμείς θα το φτιάχνουμε. Ας δούμε ποιος θα κουραστεί πρώτος».

 

Ο δικηγόρος της οικογένειας, Σάλεχ Νιρμπάχτ, δήλωσε ότι ο τάφος βανδαλίστηκε την Κυριακή από άτομα «γνωστά για τέτοιες απεχθείς ενέργειες στο παρελθόν».

Αποκάλυψε επίσης πως οι Αρχές εμπόδιζαν την εγκατάσταση προστατευτικού θόλου στον τάφο της Αμινί και μάλιστα είχαν απειλήσει έναν  τεχνίτη πως θα έκλειναν την επιχείρησή του εάν πραγματοποιούσε το έργο.

Η Mahsa πέθανε στο νοσοκομείο της Τεχεράνης στις 16 Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες αφότου συνελήφθη από την Αστυνομία Ηθών στην πρωτεύουσα για φερόμενη παραβίαση των αυστηρών κανόνων του Ιράν που απαιτούσαν από τις γυναίκες να καλύπτουν τα μαλλιά τους με χιτζάμπ ή μαντίλα.

Μάρτυρες είπαν ότι η 22χρονη Κούρδη ξυλοκοπήθηκε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση, αλλά οι αρχές αρνήθηκαν ότι την κακομεταχειρίστηκαν και αντ’ αυτού κατηγόρησαν την «αιφνίδια καρδιακή ανεπάρκεια» για τον θάνατό της.

Οι πρώτες διαδηλώσεις έγιναν μετά την κηδεία της στη γενέτειρά της, το Saqqez, όταν γυναίκες έσκισαν τις μαντίλες τους σε ένδειξη αλληλεγγύης. Εξαπλώθηκαν γρήγορα σε ολόκληρη τη χώρα και εξελίχθηκαν σε μια από τις πιο σοβαρές προκλήσεις για την Ισλαμική Δημοκρατία από την επανάσταση του 1979.

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και χιλιάδες άλλοι έχουν τεθεί υπό κράτηση σε μια βίαιη καταστολή από τις δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες έχουν παρουσιάσει τις διαδηλώσεις ως «ταραχές» που υποκινούνται από το εξωτερικό.

Επτά διαδηλωτές έχουν επίσης εκτελεστεί από τον Δεκέμβριο και δεκάδες άλλοι φέρεται να έχουν καταδικαστεί σε θάνατο ή να έχουν κατηγορηθεί για αδικήματα που τιμωρούνται με θάνατο.

Η κατάργηση της Αστυνομίας Ηθών

Μετά τις πρωτοφανείς διαδηλώσεις που ξέσπασαν στο Ιράν, με την πλειοψηφία των συμμετεχόντων να είναι γυναίκες, ο γενικός εισαγγελέας του Ιράν Τζαφάρ Μονταζερί ανακοίνωσε στις 3 Δεκεμβρίου 2022,  την κατάργηση της Αστυνομίας Ηθών από τις αρμόδιες αρχές.

«Η αστυνομία ηθών δεν έχει καμία σχέση με τη δικαστική εξουσία και καταργήθηκε από τις αρχές που τη δημιούργησαν» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Η Αστυνομία Ηθών, γνωστή με το όνομα Γαστ- ε- Ερσάντ (περιπολίες προσανατολισμού) ιδρύθηκε υπό τον υπερσυντηρητικό πρόεδρο του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ «για να διαδώσει την κουλτούρα της σεμνότητας και του χιτζάμπ» και ξεκίνησε τις περιπολίες της το 2006.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα