Αγορά εργασίας, κοινωνικές ασφαλίσεις και κοινωνική προστασία στο επίκεντρο της συνάντησης Χατζηδάκη-Σμιτ

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης ο συνδυασμός της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης με την κοινωνική προστασία

Με τον επίτροπο Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων, Νικολά Σμιτ, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, συναντήθηκε το πρωί της Πέμπτης (9/9) ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο κ. Σμιτ δήλωσε: «Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι στην Ελλάδα σε μία σημαντική στιγμή και συναντήθηκα με τον υπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Χατζηδάκη και τους υφυπουργούς κ.κ. Μιχαηλίδου και Τσακλόγλου.

Μιλήσαμε για μία σειρά κοινωνικών προγραμμάτων, για τα οποία δουλεύουμε μαζί και αναλύσαμε όλες τις διαφορετικές πτυχές της συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ελληνικής κυβέρνησης, μίας συνεργασίας πολύ θετικής και εποικοδομητικής.

Ξεκινάμε τώρα το σχεδιασμό των νέων προγραμμάτων, που θα συγχρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Εξέφρασα τη συμφωνία μου με τις προτεραιότητες που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση, όπως είναι η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων -που αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα και για την Επιτροπή- και οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας υπό το πρίσμα των αλλαγών που συντελούνται στις οικονομίες μας στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης και του ψηφιακού μετασχηματισμού, καθώς και της ανάγκης για ανάπτυξη των δεξιοτήτων που θα δώσουν σε όλους την ευκαιρία να αποκτήσουν μία ποιοτική θέση εργασίας.

Συζητήσαμε επίσης για τις κοινωνικές πολιτικές στο πεδίο της παιδικής προστασίας, δεδομένου ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει υιοθετήσει την Ευρωπαϊκή Εγγύηση για τα Παιδιά. Καθώς η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες όπου το πρόγραμμα αυτό θα εφαρμοστεί πιλοτικά, θα συνεργαστούμε με την κυβέρνηση για την υλοποίησή του. Αποτελεί και αυτό προτεραιότητα για την Επιτροπή, καθώς όλοι ξέρουμε ότι, αν δίνουμε ευκαιρίες στα παιδιά, αυτό σημαίνει ότι θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες και ως ενήλικοι».

Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε:

«Μιλήσαμε με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, τον κ. Σμιτ, για το σύνολο της ατζέντας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, για την πολιτική μας στην αγορά εργασίας, στις κοινωνικές ασφαλίσεις, στην κοινωνική προστασία.

Η πολιτική μας στοχεύει στο να υιοθετήσουμε στην Ελλάδα μία σύγχρονη ευρωπαϊκή προσέγγιση σε όλους τους τομείς που σχετίζονται με το δικό μας υπουργείο. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό ούτε μπορούμε να παραμείνουμε δέσμιοι του λαϊκισμού. Προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν δείξει το δρόμο. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε κι αυτό κάναμε με το νόμο για την προστασία της εργασίας, με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά και αυτό θα κάνουμε πολύ σύντομα με το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της κοινωνικής προστασίας. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε και με τα κονδύλια που μας αναλογούν από το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς δεν αρκεί η απορρόφησή τους, αλλά η αξιοποίησή τους στο μέγιστο βαθμό προς όφελος των εργαζομένων και των ανέργων.

“Πιστεύω” μας είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνική προστασία χωρίς οικονομία που λειτουργεί και αναπτύσσεται, άρα και χωρίς επιχειρηματικότητα, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει και οικονομία που προχωράει χωρίς κοινωνική προστασία.

Αυτό προσπαθούμε να πετύχουμε: να συνδυάσουμε το στόχο της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης με το στόχο της κοινωνικής προστασίας. Αυτό είναι μία σύγχρονη ευρωπαϊκή πολιτική και αυτήν υιοθετεί αυτή εδώ η κυβέρνηση».

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης η υφυπουργός, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου και ο υφυπουργός, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα