Το Δ.Σ της ΕΚΤ αφήνει αμετάβλητα τα επιτόκια και μειώνει τον ρυθμό αγοράς ομολόγων

Επιβραδύνει ελαφρώς τον ρυθμό με τον οποίο αγοράζει ομόλογα από την αγορά μέσω του προγράμματος PEPP - στο οποίο μετέχουν και τα Ελληνικά ομόλογα - η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο το ΔΣ της ΕΚΤ, αποφάσισε να περιορίσει τις αγορές ομολόγων σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες, κατεβάζοντας ελαφρώς τον πήχη από τα 80 δισ. ευρώ περίπου το μήνα που απορροφούσε μέχρι σήμερα, συνεχίζοντας με ένα «πιο μετριοπαθή ρυθμό» όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το ΔΣ επαναβεβαίωσε την πρόθεση της Τράπεζας να συνεχίσει τις αγορές ομολόγων μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος ύψους 1,850 τρισ. ευρώ, μέχρι τον Μάρτιο του 2022 ή μέχρι να διαπιστώσει ότι έχει ξεπεραστεί η κρίση του κορωνοϊού.

Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο επιβεβαίωσε χωρίς αλλαγές τα άλλα μέτρα που υλοποιεί, συγκεκριμένα το επίπεδο των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ, τις μελλοντικές οδηγίες για την πιθανή μελλοντική τους εξέλιξη, τις αγορές του στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (APP), τις πολιτικές επανεπένδυσης και τις μακροπρόθεσμες πράξεις αναχρηματοδότησης.

Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα